(Mee-)Gereden: Renault Clio

Renault Clio
Het aftellen voor de Renault-fans is nu echt begonnen: de gloednieuwe Clio wordt over een dikke maand onthuld. We hebben echter al kennis kunnen maken met één van de grootste sterren van de Autosalon van Parijs van dit najaar.

Als jurylid van de Auto van het Jaar heeft Ton Roks de nieuwe Clio al zonder camouflage mogen zien in het ontwikkelingscentrum van Renault in Aubevoye, en hij heeft hem zelfs al gereden, maar dat alles met de nadrukkelijke afspraak dat we tot 4 juli alleen foto's van de gecamoufleerde versie tonen en nog niks vertellen over onze eigen rijervaringen. We hebben echter uitgebreid gesproken met de ingenieurs en niet alleen zelf gereden maar ook met hen meegereden, en ook vanuit de passagiersstoel viel er aardig wat over de nieuwe Clio te noteren.

Nieuw in het interieur, dat zeker aan aantrekkelijkheid heeft gewonnen, is een console midden op het dashboard die op een grote iPad lijkt, en waarin zich een groot aanraakscherm bevindt met Renault's nieuwe interactieve multimediasysteem R-Link. Ook hiervan is de prijs nog niet bekend, maar Renault wil het betaalbaar houden: onder of rond de 500 euro. Er zijn allerlei speciale app's voor in ontwikkeling die het rijden in een Clio 'leuk' kunnen maken, inclusief een systeempje dat je leert zo zuinig mogelijk te rijden. Je kunt bijna niet om het systeem heen, want als je het eenmaal gezien hebt, is een interieur 'zonder' zonder meer een teleurstelling. Navigatie zit er natuurlijk bij, als je R-Link neemt, waarvoor Renautl (weer) de samenwerking met TomTom heeft opgezocht.

0.9 driecilinder

Nieuw in het assortiment is een driecilinder 0,9 liter benzinemotor, afgeleid van de viercilinder 1.2 TCe, wat in dit geval betekent dat er eenvoudig een cilinder is afgehaald. Dankzij de hulp van een turbo is de nieuwe motor goed voor 90 pk. Hij geeft een typische roffel als je hem op zijn staart trapt, maar bij normaal gebruik moet je echt een geoefend oor hebben om te horen dat het een driepitter is. Renault wilde de CO2 emissie nog niet bekend maken, maar die moet dichtbij de 100 gram per kilometer liggen om competitief te zijn.

Al meerijdend viel op dat hij heel mooi en soepel loopt, ondanks de afwezigheid van (energie opslokkende) balansassen. Hij leek iets minder koppel onderin te hebben dan de driecilinder die Ford in de Focus levert, het is meer een motor die het van toeren moet hebben om kwieke prestaties te leveren. Tussen 80 en 120 km/h zal er geregeld teruggeschakeld moeten worden als je een beetje vlotte acceleratie verlangt, zo is de indruk.

Ook de rijeigenschappen zijn naar een hoger niveau getild, waarbij de doelstelling was het vriendelijke karakter en het comfort niet te verliezen, maar wel meer rijplezier toe te voegen. De Clio IV staat op een verder geperfectioneerd onderstel van de vorige versie, met een iets langere wielbasis (bijna 2,60 meter) en flink grotere spoorbreedten. Hij heeft ook een iets kleinere grondspeling, dit om minder lucht onder de auto te laten doorstromen en zo aan een lagere luchtweerstand bij te dragen.

PRIVATE LEASE Renault Clio

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (36)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.