Test: Citroën DS3 (2010)
Maak 'm lekker bont
82 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Citroën wil hip, trendy en modern worden. De DS3 is een eerste stap in die richting. In een bitter koud Parijs maakten we kennis met de krachtigste versie. Een lekker ding met 156 pk turbomotor. Prima motoren, kekke kleurtjes, die DS3 heeft heel wat in z'n mars!
Dat Citroën met de DS3 wil vissen in de premium vijver van BMW's Mini druipt gewoon van het dik ogende compacte autootje af. Kekke dakdesigns, een gespierd front met led-verlichting maar op een ding verschilt de DS3 duidelijk met de auto die ook door Audi (A1) en Alfa Romeo (Mito) op de korrel genomen wordt. De DS3 is verre van retro. Dat zijn de Mini en de Fiat 500, ook een concurrent, natuurlijk wel. En die naam dan? Daarmee grijpt het merk dan wel weer teug naar het verleden. Want de letters DS herinneren natuurlijk aan het icoon van vroeger, en we zullen dit in de nabije toekomst op nog meer Citroëns gaan zien. Een DS4 als afgeleide van de C4, een DS5 als een radicale broer van de C5.
Van binnen te veel C3
Een verregaande mogelijkheid de auto naar eigen smaak aan te laten kleden is een, wil je de Mini te lijf gaan dan zal de trukendoos nog veel verder open moeten. De Mini heeft een interieur dat zijn gelijke niet kent en dat geldt misschien nog wel meer voor de rij-eigenschappen. Op het binnenste van de DS3 hadden de mensen van Citroën nog meer hun best moeten doen. We zien te veel gelijkenis met het dashboard van de DS3. Zeker de onderkant van het dashboard (dashboardkastje, console tussen de voorstoelen) is opgetrokken uit harde kunststof. De bovenlaag voelt goed en ziet er wel aangenaam uit Bedenkt overigens wel dat Citroën geen Mini-prijzen hanteert. En die tellers mogen er best zijn. Bovendien vrolijkt het oppervlak dat je in de zelfde kleur als het dak kunt laten lakken de boel behoorlijk op.
Voor een sportief klein hatchbackje is de zitpositie aan de hoge kant. Twee tandjes lager en een iets langere zitting en we zouden helemaal tevreden zijn. Over de verstelbaarheid van het stuur geen klachten. Bovendien ligt het kleine stuur goed in de hand.
Dat je met een compacte driedeurs te maken hebt, merk je achterin. Als persoon van 1,80 meter zit je met de kruin tegen het dak, stelt de bestuurder zijn stoel niet al te ver naar achteren in dan gaat het net qua beenruimte. Maar auto's van dit genre hoeven afgaand op het succes van de Mini niet ruim achterin te zijn. Overigens is de DS3 bijna dertig centimeter langer dan een Mini en een Fiat 500, in die twee retrautootjes kun je meereizende personen eigenlijk niet met goed fatsoen laten plaatsnemen.
Trots melden ze bij Citroën dat er 285 liter in de bagageruimte gaat. Dat is vergeleken met de Mini inderdaad veel, want diens kofferbakje verstouwt maar 160 liter, bovendien zitten er op de achterbank drie gordels wat er in theorie op neer komt dat je met z'n vijven op pad kunt met de DS3.
Steviger setup
De technische basis voor de DS3 komt van de C3. Een veel steviger setup en dikkere stabilisatorstangen geven de auto echter een heel ander karakter. Stevig maar niet niervergruizend, zo merken we op de slecht geplaveide Parijse straten. En overhellen doet de auto bijna niet. We rijden de voorlopig krachtigste versie, een 1.6 THP met 156 pk. Deze bijzonder fijne motor weet met een flinke jongen als de C5 al goed raad, laat staan met zo'n 1.100 kilo wegende B-segmentauto. Verwacht geen sensationeel gejank en gehuil, zoals deze motor (samenwerking PSA/BMW Group) wel doet in een Mini Cooper S. Maar de 1.6 THP is onverzadigbaar, zelfs boven de 6.500 is –ie nog zo gretig als een hondenpup die een balletje wordt voorgehouden. Een soundpakketje zou voor wat meer spektakel mogen zorgen maar goede kans dat Citroën dat bewaart voor het opvoersetje die de 1.6 THP naar een trotse 200 pk lift. De man verantwoordelijk voor het onderstel van de DS3 verzekert ons dat de auto dan wel een steviger setup mee krijgt. In zijn ogen is er bij de afstelling van de 1.6 THP 156 pk die wij rijden meer sprake van een compromis, de 200 pk versie waarvan de details later bekend worden, moet een radicaal knalmachientje worden. Een beetje zoals de John Cooper Works-versie dat van de Mini Cooper S is.
Je kunt de DS3 qua besturing niet vergelijken met de Mini. Het ontbreekt de installatie aan het exacte gevoel maar over de directheid van de DS3-besturing zijn we tevreden. Qua gevoel doet de DS3 1.6 THP op dat vlak denken aan de Peugeot 207 Feline, de hatchback die onderhuids verregaand verwant is aan deze vlotterik. Ga je in de bocht van het gas dan doet de DS3 geen gekke dingen. Staat het ESP aan dan grijpt het op een uiterst vriendelijke wijze in. Heel bevorderlijk voor het gevoel van de bestuurder. Systemen die dan onverbiddelijk ingrijpen en het motormanagement volledig afknijpen geven je altijd het gevoel dat de auto je maar een kluns vindt.
Overigens doet Citroën er verstandig aan alleen de modernste benzinemotoren aan te bieden. Voor minder dan 95 pk doet de DS3 't niet. De 1.4 VTi is de basisversie, de 1.6 VTi met 120 pk zit er mooi tussenin. Dieselen met een 70 pk sterke 1.4 HDi zien wij niet zitten, want met die krachtbron kan de DS3 al die uiterlijke bravoure niet waarmaken. Dieselen kan ook nog met de 1.6 HDI die er in twee smaken is, met 90 en 110 pk.
Maori-tattooage
Qua aankleding kun je een DS3 zo bont maken als je maar wilt. Citroën biedt vier dakkleuren aan, wil je een zebraprint op het dak of een tattoo in Maori-stijl dan kan dat ook. Dat wordt al in de fabriek bestickerd. Een gekleurd dashboard? Er is keus uit acht kleuren, zelfs voor de afwerking van de pookknop bestaan 7 mogelijkheden. Je zult maar moeite met kiezen hebben…Dan wordt het samenstellen van jouw gepersonaliseerde DS3 nog een lastige klus.
Bij een hippe auto als deze kun je natuurlijk niet aan komen zetten met uitvoeringsnamen als L en GL. Citroën bedacht voor de drie uitrustingsniveaus de namen Chic, So Chic en Sport Chic. De eerste is er alleen als 1.4 VTi en 1.4 HDiF en dat het om een basisversie gaat maken de 16 inch stalen wielen met doppen zichtbaar. Vanaf de So Chic (alleen 1.6 VTi en 1.6 HDIF 92 pk) is lichtmetaal standaard op de benzineversie, en dan krijg je er ook meteen led-dagrijverlichting bij. Bovendien spuit Citroën het dak bij de So Chic in een andere kleur dan de rest van de koets. Als Sport Chic staat de auto op 17 inch wielen, heeft de auto automatische airco en achterop prijkt een dakspoiler. Deze versie is er alleen met de krachtigste benzine en sterkste diesel. Maar eigenlijk doen de basisuitrustingen er niet zo toe bij de DS3. Een blik op de optielijst leert dat je erg veel keus hebt in het geval je de DS3 wilt opleuken.
Leuke nieuwkomer
Bij Citroën weten ze heel goed waar ze aan beginnen met de DS3. Natuurlijk trekt iedereen de vergelijking met de Mini en dan moet de auto het qua scherpte afleggen. De Fransen zeggen dan meteen: 'de DS3 is een stuk veelzijdiger dan de Mini'. Bovendien is de auto financieel toegankelijker en je kunt 'm net zo bont aankleden als de guitige Brit. De 1.6 VTI So Chic begint bij 20.290 euro, een Mini Cooper met de zelfde motor kost minimaal 22.060 euro. In z'n snelste vorm kun je de DS3 gerust zien als een reïncarnatie van sportieve bakkies als de Saxo VTS en de C2 VTS die overgoten is met een gelikt, premium zo u wilt, sausje. En zo kent het B-segment gewoon weer een leuke nieuwkomer!
Lezersreacties (82) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.