Volvo V90 (2023)

Volvo V90 (2023)

Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Comfort met een randje

Ik heb deze Volvo met 0 km op de teller gehad en na 40.000Km weer afscheid van genomen. Ik ben in eerste instantie gevallen voor deze V90 vanwege de kleur in combinatie met de wielen, zwarte accenten en de sportstoelen. Een mooie combinatie waarvan ik in de twee jaar dat ik er mee heb gereden niet nog een keer heb zien rijden. Daarnaast vond ik het ook belangrijk dat andere mensen niet gelijk een inschatting kunnen maken van de aanschafprijs. Voor dit geld had ik je ook een 5 serie of A6 kunnen kiezen, maar dit is dan toch iets meer ingetogen. Daarnaast is het design zoals ze dat goed kunnen bij Volvo tijdloos. De V90 gaat al jaren mee, maar ziet er in mijn ogen nog steeds niet gedateerd uit.

Dan over de uitrusting. Dit was het één na hoogste uitrusting niveau en dat was voor mij prima. Je hebt dan nog de Ultimate, maar dat was voor mij net te gek. Ik moet zeggen de Bower en Wilkens installatie in een Volvo wordt terecht als waanzinnig bestempeld, maar de Harman Kardon is ook een bijzondere fijne installatie. Zelden zo'n goede installatie in een auto gehad. Daarnaast kan ik niet onvermeld laten de leren sportstoelen. Het meubilair is echt geweldig, ik heb geen betere stoelen in een auto gehad. Voor de rest werkt Google in de auto uit de kunst. Snel doeltreffend en makkelijk in de omgang. Jammer is alleen wel dat AppleCar play en Android Auto nog via een kabeltje aan je telefoon moet. Daaraan kun je zien dat hij al wat jaartjes meeloopt. Het navigatiescherm is na hedendaagse maatstaven wat aan de kleine kant, maar mij heeft het nooit gestoord. De Portrait opstelling is wel handig. Ik snap niet waarom niet meer autofabrikanten dat doen.
De afwerking in het interieur is hoog tot zeer hoog. Nergens kraakjes of iets dergelijks en alles wat je aanraakt voelt hoogwaardig aan. Ook in de lagere delen van bijvoorbeeld de deuren geen hard plastic. maar keurig leer of soft touch materiaal.

Dan het verbruikt. Ja dat is gewoon stevig. het is mild hyrbid maar daar moet je niet teveel van voorstellen. Zo om de deur op wat korte stukjes is 1:10 wel normaal. Op de lange stukken snelweg, wordt het wel beter, maar dan bleef ik toch ook wel steken op 1:14. Dat is de keerzijde van zo'n grote auto zullen we maar zeggen.

Motor, versnellingsbak en onderstel. Het is een 2.0 viercilinder met 250Pk en 350Nm koppel en dat is genoeg voor deze auto. Tuurlijk meer is beter, maar je komt zeker nooit te kort. Daarbij de viercilinder klinkt ook goed. zeker ook als je hem eens doortrekt. Dat is bij sommige viercilinders wel anders. Maar goed een Volvo is niet echt voor het aaneenrijgen van snelle bochtencombinaties op hoge snelheid. Het is eerder een snelle reisgenoot die vooral in alle rust je van A naar B brengt. En daarin stelt hij niet teleur. Hij is stil. soepel en brengt vooral het gevoel van onthaasten in je naar boven. Het enige grote manco aan deze hele aandrijflijn en dat is ook de reden dat hij uiteindelijk het veld heeft moeten ruimen is de versnellingsbak. Het is een 8traps automaat met koppelomvormer. Als je rustig rijdt een prachtige bak in combinatie met de motor, maar de schakelovergangen duren wel lang. Als je wel een keertje de bocht uit wilt accelereren weet de bak er eigenlijk geen raad mee, duurt dan even, schakelt dan altijd een versnelling teveel terug en dan ga je ineens na een seconde van twijfel met een ruk ervan door. Jammer, want dat doet echt afbreuk aan de aandrijflijn. Dat kan gewoon beter.

Alles bij elkaar heb ik het altijd een mooie auto gevonden, die me zonder problemen overal heeft gebracht. Zou ik nogmaals kiezen voor een Volvo? Zou zo maar kunnen.