Volvo V50 1.6D Kinetic (2008)
autoreview

Signalement
Uitvoering | V50 1.6D Kinetic |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand laatst | 180.000 km |
Leuk, een bedrijfswagen
Deze review is reeds vrij uitgebreid. Ten behoeve van de lezers hier een summiere samenvatting van m'n beoordeling van de wagen.
++ Zeer positief:
Wegligging en veiligheid
Design en gebruikte materialen
Uitstraling
+/- Matig:
Parrot bluetooth kit
1.6 d motor voldoet in alle omstandigheden
Onderhoudsinterval elke 20d km
Elektronische storingen 1e 6 maand
- Minder:
Kofferruimte beperkt
Niet geheel kraakvrij
Airco condensor vervangen na 65000 km
-- Slecht:
Geen, de wagen heeft me nog nooit laten staan.
Om verscheidene redenen was er overeen gekomen met de werkgever dat ik een Volvo V50 mocht gaan rijden, met de gangbare opties. Aangezien automatische airconditioning en cruise control voor een kleine prijs beschikbaar waren (business line) bij het kinetic pakket werd voor dit laatste gegaan. Dit betekende eveneens stuur, en versnellingspook in leder, andere aankleding van de zetels, meer verstelopties voor de co-piloot stoel... Bovenop werd gekozen voor een parrot telefoonkit, een extra 12V aansluting in de koffer en parkeersensoren.
Score verklaring
- 85.000 km
Prestaties: Goed.
Het is een voldoende vlotte motor. 95% van de tijd heb ik geen behoefte aan snellere prestaties (zie ook MOTOR). Enkel tijdens lange ritten >150 km krijg ik toch het gevoel dat er nog wat meer pk's in de schaal hadden mogen liggen.
Gebruikskosten: Gemiddeld
Aangezien het gaat om een bedrijswagen krijg ik zelf de kosten niet te zien. Ik heb deze dan ook op 'gemiddeld' gezet.
Zou u weer een auto van hetzelfde merk kopen:
Neen.
De ruimte in deze wagen vind ik te beperkt, indien ik opnieuw voor de keuze zou worden geplaatst worden zou ik wellicht voor een 7 zitter kiezen, en voor dat criterium heeft volvo enkel de XC90 in het gamma... en die is iets te stevig van prijs.
Comfort: Goed.
De wagen geeft een luxe en aangenaam gevoel, op korte oneffenheden kan de wagen wat stuiteren. Dit werd zeer duidelijk toen m'n vriendin een whiplash had.
Betrouwbaarheid: goed
De wagen is niet 100% betrouwbaar gebleken tussen de onderhoudsbeurten in (elektronica problemen, airco condensor gescheurd). Dus kan de score uitstekend niet worden uitgereikt. De problemen waren nooit van die aard dat een onmiddelijk bezoek noodzakelijk was dus scoort de wagen tot nog toe 'goed'.
Een eerste verslag
- 86.000 km
MOTOR
110 pk, 250 Nm ! De prestaties van deze motor zijn op papier stevig. De longinhoud van net geen 1560 cc lijkt echter iets minder overtuigend. In de praktijk is de combinatie met de 1310 kg wegende wagen best aangenaam. Wanneer in het juiste toerengebied het pedaal eens wat dieper ingedrukt is de acceleratie soms zelf verbluffend. Bij het rustig vertrekken vanuit stilstand is duidelijk te merken dat de 1600cc, wanneer de turbo nog niet actief is wegens het lage motortoerental niet veel koppel leveren.
Wanneer ik dan toch eens passagiers mee heb, een lading moet vervoeren of een steile helling op moet op vakantie dan cruise ik lekker relaxed en geniet rustige loop van de stille motor ... ik kom zeker niets tekort!
VERSNELLINGSBAK
Volgens een kennis is de wagen het zuinigst bij 70 km/u in de 4e versnelling.
De wettelijke 120 km/u wordt behaald bij 2500 RPM in 5e versnelling zodat het geluidsniveau beperkt blijft.
VERBRUIK:
Met airco ingeschakeld haal ik 5.6 L/100 km (1:18), zonder airco 5.4 L/100km (1:18.5). De wagen heeft vanaf dag 1 nooit meer verbruikt dan 5.6L/100km. Ik heb dan ook de wagen voorzichtig ingereden.
Met een tank van 52L resulteert dit in een rijbereik van dik 900km. Aangezien het waarschuwingslampje alarm slaat bij een rijbereik van 150km sta ik toch minstens elke 750 km Total Excellium diesel te tanken. Een iets grotere tank was fijner geweest.
EXTERIEUR
Ik vind de volvo V50 een elegante verschijning die toch een ander imago uitstraalt als VW/AUDI/BMW. De gekozen kleur (490) Chameleon Blue Metallic draagt mijn inziens hiertoe bij. Het cameleon effect (varierend van groen naar bruin 'schijn' bij felle zon) van de lak is me de laatste tijd niet meer zo opgevallen. Het lijkt alsof dit effect vermindert met de tijd. Of misschien moet ik de wagen toch wat meer wassen.
De achterzijde van de wagen met de ronde LED bogen minder geslaagd. De modellen voor 2008 met 'V70' look vind ik geslaagder.
INTERIEUR :
De stoelen hebben heel wat verstelmogelijkheden, de gebruikte materialen en kleuren stralen klasse uit. De elegante zwevende console met doordachte eenvoudige bediening is top! De stoelen zijn uitgerust met Dalarö Textiel/T-Tec bekleding in het grijs. De dashboardkleur is bruin. Dit lichte interieur vergroot optisch de binnenruimte.
De effectieve binnenruimte is namelijk beperkt. Er is ruim voldoende binnenruimte voor 4 personen maar de beschikbare knielengte tussen voor en achterzetel is vrij beperkt voor grotere personen. Met m'n lengte van 1m75 heeft de gemiddelde achterpassagiers hier niet veel last van. Verder zijn de achterportieren toch wat smal.
Als laatste is de kofferruimte te laag en te beperkt voor een break. Tot voor kort vond je in elke redelijke wagen een volwaardig reservewiel en een mooie grote koffer. Waar is die ruimte heen, heren inginieurs van Volvo? Voor mijn gevoel is het een gemiste kans dat hieraan niet is gesleuteld bij de 'fase 2' modellen vanaf 2008.
Achterna gezien is de stoelkleur wel wat gevoelig voor plekjes.
VEILIGHEID :
Hoewel het verschil in veiligheidsuitrusting met de alternatieve wagens in deze prijsklasse niet zo groot is geeft de naam volvo toch een veiliger gevoel.
De wegligging van de wagen heeft me nog nooit verrast (tenzij bij sneeuw/ijs met zomerbanden, maar dat kan ik de auto niet verwijten...).
De remmen hebben een grotere diameter als een audi A4 van hetzelfde bouwjaar met vergelijkbare motorisatie ! De deuren voelen stevig aan.
In de eerste winter die we samen door mochten maken heeft de auto een storing aan het DSTC gemeld na strenge nachtvorst, zie problemen. Sindsdien geeft het systeem geen problemen meer aan.
Toen ik laatst op de autosnelweg met een te hoge snelheid door een te grote plas reed schakelde het systeem feilloos de cruise control uit en nam de controle over het gaspedaal over tot de situatie terug veilig was. Hulde!
KLIMATISATIE
Tijdens de problemen met de airconditioning had ik de airco uitgeschakeld. Na herstel (zie onderhoud en problemen) heb ik uiteraard weer de automatische stand gekozen. Het effect op de acceleratie is opvallend. Ook bij zeer warm weer zorgt het vermogen, opgenomen door de airco, voor de neiging tot stilvallen bij het vertrekken vanuit stilstand.
Besluit: voor sportief rijden = airco uitschakelen.
Terug van zomerreis
- 91.000 km
91000
Net terug van de zomerverlof. We hebben een tentvakantie achter de rug in Noorwegen. De heen- en terugrit verliep via NL, D en DK. De wagen heeft zicht uitstekend gedragen!
DE HEENRIT:
We hebben gebruik gemaakt van het bagagescherm (optioneel) om de wagen vol te stouwen. De achterzetels hadden we plat gelegd. De bagageruimte zat tot de hemelbekledng volgetouwd. Opnieuw werden we geconfronteerd met de middelmatige laadruimte. Daar ga ik bij een volgende auto toch wel op letten!
De brandstof bleek het goedkoopst in D en het duurst in N (12 NOK / 7.5 NOK/euro= 1.6€/L).
In Duitsland kon het gaspedaal wat dieper ingetrapt worden. Even 170 km/u gereden voor de kick, al gaat de acceleratie minder vlot vanaf 150 km/u (150km/u = 3000rpm). Meestal werd er tegen 140/150 km/u gecruised mee-stroom. Het verbruik bij het afmalen van de vele 100-en km bleef beperkt tot 5.5 L/100km, wellicht mede door de vele wegenwerken (80km/u). In DK is het vrij vaak mogelijk te cruisen aan de maximum snelheid van 130 km/u. In Noorwegen hebben we af en toe 100km/u kunnen rijden op de tolwegen rond Oslo. Bij het cruisen op deze tolwegen haalden we een gemiddeld verbruik van 4.9L/100km.
TER PLAASTE:
De motor heeft hard moeten werken daar we vele mooie wegen hebben bezocht, maar deze vaak enkel te bereiken waren via steile wegen met krappe haarspeldbochten. Het viel op de fut uit de motor verdween bij 3000 rpm, maar wanneer op een steile helling doorgeschakeld werd naar een hogere versnelling kwam het toerental terug tot circa 2000 rpm en was er weer een hoop extra vermogen aanwezig.
Indien mogelijk hebben we de airco uitgeschakeld, gezien de brandstofprijzen en afgenomen vermogen bij ingeschakelde airco.
DE TERUGWEG
Op een doordeweekse dag hebben we de 900 km van DK naar België afgereden in een 10-tal uren. Ondanks de hoge buitentemperaturen en het vele rijden kwamen we opmerkelijk fris uit de wagen. De waardering voor het compfort heb ik dan ook verhoogd naar uitstekend.
BIJGELEERD
* Regeling links rechts temperatuur apart: indien ervoor wordt gekozen de temperatuur L/R apart te regelen dan worden enkel aan de zijde waar de temperatuur het laagst wordt gevraagd (bij te warme wagen) de ventilatieroosters in het dashboard geactiveerd.
* De wagen doortrekken tot voorbij de 3000 rpm levert niets op.
SCHADE
Ik heb geen ervaring met andere ferrydiensten, maar de super-speed ferry van Hirthals naar Kristiansand is een pijniging voor de auto liefhebber.
Er zijn deels mooie parkeerplaatsen, maar wanneer deze vol staan worden wordt de rijbaan die zich omhoog slingtert gebruikt om wagens te parkeren. De wagens staan dan op een helling, met zowel voor- als achteraan als zijwaarts zo weinig mogelijk verloren ruimte. Wij zagen meerder mensen opgesloten in hun wagen door te nauwe doorgangen, en peperdure wagens waarlangs waar vele mensen zich door moesten zien te murwen. Vermoedelijk is de schade an het rechter achterportierheldel hieraan te wijten.
BANDENSLIJTAGE
De banden slijten rechts, zowel vooraan als achteraan harder dan links. De achterbanden beginnen aan de limiet te komen. De voorbanden zijn nu nog net voldoende. Tegen 100 000 km zullen er 4 nieuwe bandjes op mogen. Wellicht op nieuw Goodyear Excellium, deze bevielen uitstekend. Wellicht schaf ik me tegen de winter eveneens 4 stalen velgen aan met winterbanden. De werkgever betaald het rubber maar niet de velgen of het stockeren, monteren en demonteren.
Volgend onderhoud nadert
- 92.000 km
Over een kleine maand het onderhoud van 100 000 km. Dit is een kleine beurt vermoed ik want bij 120 000 km gaan onder meer de distrubitie riem, de roetfilter en nog wel enkele zaken wellicht gewisseld worden. Overigens rijd ik nog steeds met de orginele remblokken. Ik ben benieuwd waneer deze vervangen zullen worden.
V70 driv-e
- 97.700 km
Bij 96 000 km was het terug tijd voor een onderhoudsbeurt. Vreemd genoeg kwam er geen melding op het dashboard. Mogelijk had dit te maken met de vakantie check-up in juni? Na een telefoontje naar de garage bleek de onderhoudsbeurt toch nodig te zijn en dan maar direct een afspraak gemaakt. De wagen zou ik op vrijdagavond bij de garage achterlaten en de zaterdagmiddag ophalen, de sleutel mocht in de nachtkluis gedropt worden.
Ik had reeds een slecht voorgevoel en warempel, de wagen stond nog net op dezelfde plek zoals ik die de dag ervoor achtergelaten had. De verkoper (het was reeds namiddag dus het technisch personeel was huiswaarts) kon geen werkbon vinden en toen ik de motorkap opende zag ik dat er over de gehele olievuldop een mooi laagje stof lag zonder vingersporen. Geen onderhoud uitgevoerd dus.
Dinsdag toch even gebeld of er hiervoor een verklaring was, en het bleek dat ze m’n wagen over het hoofd gezien hadden. Er werd direct voorgesteld de wagen te komen afhalen om alsnog het onderhoud uit te voeren en tussentijds voor een vervangwagen te zorgen. Uiteindelijk heb ik de wagen diezelfde avond nog mogen achterlaten bij de gargage en een vervangwagen “uiteraard op onze kosten, meneer” gekregen.
Het bleek te gaan om een donkerblauwe V70 driv-e met 23 000 km op de teller, wit lederen bekleding en opties zoals automatische dimmende binnenspiegels, inklappende deurspiegels en parkeersensoren achter. Ik kon een glimlach niet onderdrukken, da’s leuk meegenomen!
Hoe rijdt ‘ie?
MOTOR
De motor is de me goed bekend 1600 common rail turbo diesel van psa gekoppeld aan een 5 bak. In de V70 lijkt ie wel ingepakt in watten: de motor kantelt bijna niet bij starten en stoppen, en de versnellingsbak geeft een heel ander gevoel. Waar je in de V50 een sportief pookje met korte slagen ter beschikking hebt staat er in de V70 een licht te bedienen staf die wel lijkt te communiceren met de bak via afstandsbediening in plaats van eraan gekoppeld te zijn. De 1600 motor werkt zeer stil en heeft een heel verschillend karakter al s in de V50. Tussen de 1700 en 3500 rpm rijdt de wagen vlot, met enig aandringen zelf sportief, enkel bij het starten is het even opletten, zowel bij koude als ook bij warme motor dreig je als snel stil te vallen door het gebrek aan koppel.
Op de snelweg is de wagen zeer comfortabel, de koets zweeft boven het asfalt, binnenin is het fluisterstil. Het sturen wordt bij grotere snelheid zwaarder wat een zeer goede rechtuit stabiliteit geeft. Echter mist de motor hier het koppel om je in alle comfort naar de linker rechter rijstrook te acceleren. Dit doet de 'grandeur' wat teniet.
ONDERSTEL
Het onderstel is zowel luxe (een vliegend tapijt ten opzichte van de V50) als sportief (zo goed als niet overhellen in de bochten, de neus duikt niet bij stevig remmen).
BINNENIN
De binnenruimte is groot en heel comfortabel ingericht. De bagage ruimte is comfortabel lang en breed maar net zoals bij de V50 onder het afdekzeil vrij ondiep.
DASHBOARD
'k Heb de gewoonte de motortemperatuur in de gaten te houden voor ik de motor in de toeren jaag. (wordt deze overigens in recente wagens niet vaak elektrisch bijverwarmd voor de uitstoot te bepereken? In de V50 is de temperatuur namelijk binnen enkele minuten op peil)De olietmperatuur is natuurlijk minstens even belangrijk, maar die meter heb ik nog nooit ter beschikking gehad. In de V70 blijkt ook de koelvloeistoftermperatuur niet aanwezig te zijn en wordt het brandstofpeil op het lcd display getoond.
KNOPJES EN SCHERMPJES rond de chauffeur
De LCD schermen midden in de dansende meters zijn even wennen. De geselecteerde snelheid van de al dan niet geactiveerde cruise-control en de visuele voorstelling van de meldingen van de parkeersensoren achteraan lijken me in de praktijk best wel nuttige extra informatie. De middenconsole is wat minder overzichtelijk als in de V50, hoewel alle functies logisch geplaatst zijn en de dimmende binnenspiegel vind ik beter functioneren dan als in de S40 2.4i waar ik in 2004 eens een week mee mocht rijden.
CONCLUSIE V70 DRIV-E
M’n volgende wagen zal geen V70 worden omdat een monovolume toch handiger lijkt met een kinderwens. Moest dit niet het geval zijn dan was de V70 een zeer mooie kandidaat opvolger. De reiservaring met de v50 1.6d indachtig denk ik dat de V70 driv-e het in de bergen wel eens zwaar zou kunnen hebben. Vooral het starten bergop, zoals bijvoorbeeld voor een haarspeldbocht wanneer het dalende verkeer een stop noodzakelijk maakt, lijkt me met het lage beginkoppel geen eitje. De nieuwe V70 D3 met z’n lage verbruik en hoge koppel lijkt me een heel prettige rij- en reismachine!
Verbruik gestegen na 100K
- 102.500 km
In oktober ging ik, de strenge winter van 2009 indachtig, naar de bandenboer om achterbandjes met vers profiel. Hoewel ik ze zelf wilde bekostigen, mocht ik van m'n werkgever nog steeds geen apart setje winterbanden laten steken. De vorige set zomer-achterbanden was nog net niet aan vervanging toe na ongeveer 100 000 km.
Na het laatste garagebezoek is het verbruik om onduidelijke reden met 0.6 l verhoogd. Waar ik vroeger 5.6L/100 km verbruikte is dit nu 6.2L/100km. De auto hangt wel beter aan het gas.
Het is me niet duidelijk of dit te maken met de nieuwe banden voor en achter, de dalende temperaturen of de motor/het motormanagment.
Het beroepsmatige verkeer bedraagt nu ongeveer 400km/week met weinig files, waar dit vroeger al snel 600km was met regelmatig file vorming. Het blijft heerlijk cruisen met m'n trouwe en betrouwbare Zweed.
Nu al?
- 107.000 km
Heb verbruik blijft stijgen bij eenzelfde rijstijl. Momenteel 6.5L/100 km op boordcomputer. Bij de koude temperaturen kraakt er iets in de koffer, rammelt er iets in de B stijl kant stuur...
De grote onderhoudsbeurt op 120.000 km zal niets te vroeg komen blijkbaar.
Onderhoud en problemen
- 102.500 km
18000 km : onderhoudsinteval + herstel van achterbumper na een lichte aanrijding.
Tussendoor: in volle zomer blaast de airco plots aan de ene zijde warm , aan de andere kant koud. Dit probleem komt wel meer terug in dit forum. Nadat een identieke software versie opnieuw ingeladen werd is het probleem niet meer voorgevallen.
38000 km: onderhoud + nieuwe ruitenwissers.
In de winter bij strenge vriestemperaturen plots melding 'DSTC probleem'. Dit bleek een probleem met de stuurhoeksensor, deze werd opnieuw afgesteld, sinsdien is het probleem niet meer voorgevallen.
58 000 km: onderhoud. Roetfilter regeneratie vloeistof dient standaard bijgevuld te worden. Hiervoor voorziet de garage 2uur extra werk. Dit betekent dat dit onderhoud niet even kan uitgevoerd worden op een zaterdagvoormiddag. Bijgevolg ben ik aangewezen op vervangend vervoer of een verlofdag!
Even later de voorbanden laten vervangen bij de aangeduide bandenboer. Ik gaf aan een zachtere band te willen proberen omdat ik vond dat de michelin energy banden nogal snel blokkeerden bij hard remmen. Zo kwam de ABS zelfs eens tussen bij warm weer bij een snelheid van nog geen 20km/u. De dame aan de kassa van de winkelboer verbaasde zich, bij het nameten van het profiel, over de 'gekrakkeleerde' staat van het rubber aan de wangen, alsof de banden al minstens 5 jaar hadden blootgesteld geweest aan zonlicht.
De nieuwe goodyear excellium, banden bevallen prima onder deze auto. Sindsdien komen abs en noodknipperlichten minder snel tussen bij hard remmen. (worden deze noodknipperlichten mee geactiveerd met door de abs sensor?).
75 000 km: onderhoud, ruitenvloeistof vermoedelijk bijgevuld met enkel water. Dit was de eerste beurt bij een andere garage aangezien ik net verhuisd ben. Deze volvo dealer geeft een onbetrouwbare indruk...
84 000 km: Airco koelt niet meer, bij een poging de airco bij te vullen bleek door de Volvo garagae houder bleek de condensor gescheurd, een bekend probleem. De garage neemt 60% van de kosten op zich omdat de wagen pas 3 maand uit garantie is. Het vertrouwen in de dealer is weer wat gestegen door de snelle diagnose. Wel wil ik die oude condensor zelf zien na vervanging. Tijdelijk airco compressor uitgeschakeld om verdere schade te voorkomen.
85 000 km : Nieuwe ruitenwissers geplaatst. (bosch)
86 000 km : De condensor van de airconditioning is vervangen. Er was inderdaad een 'vlek' zichtbaar in het rooster (in de rechterbovenhoek van het raster). Er zit inderdaad een nieuwe condensor in, dit is zichtbaar door de grille voor de radiator.
92 000 km : Bij circa 95 000 zal de wagen een 100 000 km beurt krijgen. Tevens ga ik vragen de banden L en R te wisselen wegens sneller slijten rechts dan links. Mogelijk is dit te wijten aan de uitlijning? Ook is er een lichte kraak hoorbaar in de bestuurdersstoel in snel genomen bochten.
92.000 ; 14-07-2010; Volgend onderhoud nadert
Over een kleine maand het onderhoud van 100 000 km. Dit is een kleine beurt vermoed ik want bij 120 000 km gaan onder meer de distrubitie riem, de roetfilter en nog wel enkele zaken wellicht gewisseld worden. Overigens rijd ik nog steeds met de orginele remblokken. Ik ben benieuwd waneer deze vervangen zullen worden.
97 000 km : Door een menselijke fout in de garage werd de eerste afspraak niet nagekomen, maar enkele dagen later toch uitgevoerd.
Er werd een vreemd loopspoor aangetroffen op de binnenkant van de voorbanden (gecupt). Het was niet noodzakelijk maar de garage adviseerde nieuwe banden. Er was keuze uit continental en michelin saver banden. Ik heb wegens de ervaring met de michelins gekozen voor de conti's.
118.000 ; 10-05-2011; Groot onderhoud 120 000 km
Het onderhoud bij 120 000 km leverde geen bijzonderheden op. De wagen diende een ganse dag in de garage te verblijven aangezien er bij dit onderhoud oa een vervanging van de roetfilter wordt voorgeschreven.
Er werden geen bijzonderheden gedetecteerd.
Ik houd jullie op de hoogte of dit het sporadisch stotteren bij lage snelheden en het verbruik wijzigt.
135.500 Bandenwissel voor
Bij 135500 km werden de voorbanden gewisseld. Er liggen nu verse uniroyal banden op vooraan en michelin energy banden achteraan om de winter door te komen. Volgende maand het laatse onderhoud en tegen februari 2012 gaat de auto er wellicht uit.
138000; 17-11-2011; Terug van 140 000 km beurt
Werkzaamheden:
-Volledige drukgroep (koppeling, vliegwiel…) werd vervangen,
-knipperlichtschakelaar met boordcomputer bediening werd vervangen
- 7e onderhoudsbeurt (olie + filter) werd uitgevoerd
Totaalkost circa 1500€ BTW exclusief
Krakende ruitenwissers.
Heb je last van krakende/tikkende ruitenwissers? Bij mij komt dit voornamelijk voor na een carwashbeurt. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de ruitenwisser even op te lichten en de veer onderaan de ruitenwisserarm zuinig met olie of vet te smeren.
Groot onderhoud 120 000 km
- 118.000 km
Het onderhoud bij 120 000 km leverde geen bijzonderheden op. De wagen diende een ganse dag in de garage te verblijven aangezien er bij dit onderhoud oa een vervanging van de roetfilter wordt voorgeschreven.
Er werden geen bijzonderheden gedetecteerd.
Ik houd jullie op de hoogte of dit het sporadisch stotteren bij lage snelheden en het verbruik wijzigt.
update
- 127.000 km
Een kleine update na 10 000 km 'mijn verbruik' bijhouden. De wagen schijnt circa 5.77 l/100km te verbruiken (1/17.3).
Pluspunten:
- nog steeds starten en rijden
- zowel exterieur als interieur (2 tonen beige) bevallen nog steeds.
- je kunt de wagen overal voor rijden zonder iemand de ogen uit te steken / een negatief imago op te roepen / de dievengilde te activeren.
- goede rij eigenschappen, de wegligging heeft me nog nooit in gevaarlijke situaties laten verzeilen.
Minpunten:
- In de afgelopen tijd nog 1 keer de airco storing gehad. Zoals gewoonlijk verdwijnt deze elektronische storing bij de volgende rit.
- kleine koffer
- kleine tankinhoud
- vermogen net te weinig tijdens regeneratie samen met airco (de upgedate motor met +5pk maar vooral +30Nm lijkt me hier een passend antwoord op)
In september mag de wagen een laaste keer met ons op reis, richting Slovenië.
We verwachten geen problemen tijdens het cruisen met 150 op de teller in D of het nemen van bergpassen. Wellicht gaat de wagen er begin volgend jaar uit. Wat er dan gaat komen is onzeker. Er komt binnenkort een nieuwe car policy die de keuze vermoedelijk sterk zal beperken(= oa vag), als we dan nog een monovolume , en een aangenaam vermogen met beperkte dorst wensen wordt de keuze wel heel beperkt.
Terug van vakantie
- 131.852 km
Net terug uit na 3400 vakantie kilometers. De wagen heeft zich opnieuw goed gedragen met een beperkt verbruik. Om comfortabel en stabiel te rijden op de duitse autobahn is een max van (gps) 160km/u toch wel aan te raden.
Door het slaafs volgen van de (tomtom) navigatie hadden we ons bijna vastgereden op een onverhard weggetje dat niet had mistaan had als 4*4 off road parcours. Mits een flinke portie geluk, veel stuurmanskunst en het zwaar misbruiken van de koppeling zijn we er met moeite doorgeraakt. Daarna zijn we direct naar de dichtsbijzijnde (opel) garage geweest om de auto te laten nakijken wegens de chemische geur uit de motorkap. Dit bleek de koppeling te zijn. De garagehouder kon geen verdere gebreken vaststellen en adviseerde ons actie te ondernemen in de thuisgarage. Na enkele dagen verdween de geur gelukkig spontaan en de koppeling werkt nog naar behoren... even afwachten maar.
2e defect
- 133.700 km
Zoals eerder vermeld begaf de airco condensor het bij 86 000 km, dit was het eerste defect dat ik ondervond aan de wagen. Nu rond kilomterstand 133 500 km werkt het linker knipperlicht "1x duwen, 3x pinken" systeem niet meer, rechts wel. Het blijven pinken werkt gelukkig wel nog prima.
Luxe went snel, want ik was haast gelijk naar de garage geweest om dit euvel te verhelpen want dit stoorde het cruisen op autosnelweg ;-D . Over 5000 km moet een kleine beurt uitgevoerd worden en vraag ik wel om dit na te kijken, wellicht een contactje of stelschroefje?
Bandenwissel voor
- 135.500 km
Bij 135500 km werden de voorbanden gewisseld. Er liggen nu verse uniroyal banden op vooraan en michelin energy banden achteraan om de winter door te komen. Volgende maand het laatse onderhoud en tegen februari 2012 gaat de auto er wellicht uit.
140 000 km beurt
- 138.000 km
Werkzaamheden:
-Volledige drukgroep (koppeling, vliegwiel…) werd vervangen,
-knipperlichtschakelaar met boordcomputer bediening werd vervangen
- 7e onderhoudsbeurt (olie + filter) werd uitgevoerd
Totaalkost circa 1500€ BTW exclusief
Als vervangwagen een S60 T5 geartronic meegekregen voor 2 dagen met 165000 km op de teller. Dit uitleenbeestje had wellicht al een zware tijd achter de rug gehad getuige de toestand van de wagen. Zo zat er een gat in de dakbekleding waar de verlichting van de achterpassagiers hoort te hangen, werkte de rechter spiegel ontdooing, stoelverwarming en nog wat andere luxe opties niet meer, rammelde het interieur , waren de tapijtjes smering en was het stoelleer niet meer strak en trok het stuurwiel afwissend zowel naar links als rechts. Positief aan deze ervaring was de diepe zitting, de romige motor, de heerlijke zetels en de sensatie van de kickdown.
Bij de overstap naar de herstelde eigen v50 viel direct de harde zitting en de in vergelijking toch wel iele motor op. Door de werkzaamheden was de slag van de koppeling door de vervanging een pak korter geworden en loopt de nieuwe knipperlichtschakelaar nog wat stroef.
Het meest opvallende was toch wel de staat van van deze wagen bij 135 000 km die nagenoeg nieuw lijkt tov de uitgeleefde s60 met 165 000 km op teller.
Ondertussen reeds 2 keer in kort tijd de melding anti skid service gekregen waarbij het antislip systeem uitgeschakeld werd. Ofwel is dit elektronisch spookje zoals de links warm rechts koud syndroom bij hoge temperatuur. De vorige keer diende de stuurhoeksensor opnieuw afgesteld te worden.Even afwachten maar.
Uitkijken naar de volgende
- 146.000 km
Sinds het laatste verslagje geen bijzonderheden meer. Bij de eerste of ergste vrieskou komt de anti-skid/anti slip melding steeds terug. Dit is net als de ontregelde airco bij hoge temperaturen een elektronisch kwaaltje waar ik me in berust.
Na 4 jaar en 146 000 km begint de zoektocht naar een waardige opvolger, tot zolang blijf ik met deze wagen verder rijden.
De wagen heeft me nooit laten staan en is comfortabel.
Het gemis aan ruimte en de nieuwe bijtellingsregels in België die naast de C0² uitstoot ook de catalogusprijs in rekening brengen zal mij wellicht naar een opel zafira tourer brengen met 2.0 cdti motor met een Co² uitstoot van 119g.
De nieuwe is besteld
- 154.000 km
De volvo rijdt nog steeds prima, 4 jaar en 2 maand na overhandiging. Huidige verbruike tussen de 5.5 en 5.8 l / 100 km, momenteel op uniroyal "rain tyre" banden voor en michelin "energy" banden achter.
Zoals eerder aangegeven mag de wagen na 4 jaar ingeruild worden voor een nieuwe keuze. Heel fijn was dat we opnieuw mochten gaan shoppen voor een bepaald budget bij alle automerken.
Wegens de wens naar meer ruimte, de huidige fiscale regeling voor bedrijfswagens in België en de verwachting van 40 000 km per jaar was voor mij de keuze al snel beperkt tot de renault grand scenic 1.6 dci (115g CO²) of de opel zafira tourer 2.0 cdti ecoflex (119g CO²).
De renault konden we zelfs maximaal aankleden en we kregen meer korting, maar de zafira ziet en voelt toch wel iets 'voller' aan, heeft bovendien 400cc meer longinhoud en is bovendien duits ipv frans.
Deze keuze is gevallen op de nieuwe opel zaifra tourer 2.0 cdti 130 pk manueel cosmo in de kleur "silver lake" met twee tinten grijs interieur, veiligheidsnet, seat comfort pack bestuurder, bi-xenon verlichting, quick heat, gold pack met upgrade Park & Go Technology Pack en trekhaak.
De wagen is besteld half februari en wordt verwacht half mei.
turbo defect
- 180.000 km
Vernomen van collega dat hij, na circa 20 000 km tevreden km's, de turbo defect had. Bij circa 180 000 km is de wagen met turbo defect de firma uit gegaan.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.