Volvo S40 1.8 Europa (1997)

Volvo S40 1.8 Europa (1997)

UitvoeringS40 1.8 Europa
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2016

Eerste indrukken

Enkele jaren geleden afscheid genomen van een Fiat Grande Punto (diesel) en een tijdje zonder auto gedaan. Anno 2016 merkte ik dat het toch wel fijn was om een auto te hebben. Ik leende er regelmatig een van vrienden of familie, maar op een gegeven moment wordt dat ook vervelend.

Op zoek naar een nieuwe auto dus. Ik rij een auto voornamelijk voor mijn eigen bedrijf en maak niet heel veel kilometers. De keuze voor benzine was dan ook heel snel gemaakt. 5-deurs is toch ook wel fijn. En, wegens alle voordelen, moest hij ouder zijn dan 15 jaar. De website van Autoweek heeft overuren gemaakt in mijn zoektocht naar een geschikt merk. Een vriend van me raadde aan een bij de Volo's te gaan kijken.

Uiteindelijk, na veel omzwervingen, kwam ik toevallig bij deze Volvo S40 uit. Hij bleek 4 dagen daarvoor te zijn ingeruild en direct in de verkoop te zijn gezet. Stukje mee gereden en ik was direct verkocht. Wat een auto. Hij ziet er mooi uit, heeft een mooie blauwe kleur en voelt betrouwbaar en veilig aan, zonder daarbij direct heel burgerlijk over te komen. Deze variant wordt geleverd met Airco, maar verder is hij vrij kaal. Klein nadeel, hij heeft al zo'n 233.000 km gereden. Nu kunnen Volvo's dat gemakkelijk aan, maar ik weet niet precies hoe er door de vorige eigenaren mee gereden is. Er zitten andere velgen op, extra boxen achterin en er zit een andere uitlaat op. Dus ik gok dat hij niet van een oud vrouwtje is geweest.

De APK verloopt in november 2016. Hij heeft een klein voor-apk gehad en er moeten her en der wat dingen aan gedaan worden. Dat heeft vooral te maken met de afstemming van de lichten en het stuur en de wielen moeten weer uitgelijnd worden. Daardoor kon ik hem wel voor een heel klein prijsje meenemen.

Nu er de eerste 600 kilometer mee gereden en het is gewoon een prima auto. Natuurlijk, 19 jaar oud, dus er zitten her en der wat vlekjes, krasjes en deukjes op, maar dat zijn voor mij geen onoverkomelijkheden. Je hoort hem af en toe een beetje rammelen en kraken, maar ook dat hoort is te overzien. Hij ligt verder stevig op de weg en stuurt bijzonder fijn voor zo'n relatief zware auto. Het is echter geen snelheidsduivel en boven de 120 km/u maakt hij een stevig geluid. Even nog iemand inhalen zit er bij deze auto niet in. Voor korte afstanden is dat echter geen probleem.

Verbruik op de eerste 600 km is 1:12. Geheel volgens de verwachtingen. Half oktober gaat hij naar de APK. Dan weet ik echt of het een goede koop is geweest.

APK

Afgelopen week is de auto naar de APK geweest. En wat bleek, bijna helemaal in orde. De garage waar ik hem had gekocht had een snelle voor-apk gedaan en daar bleek al uit dat er wel wat kleine dingetjes aangepakt moesten worden.

Uiteindelijk gedaan voor APK:
- 4 nieuwe banden,
Voorbanden waren aan vervanging toe. Dit duurde toch lager dat verwacht. Garage had nieuwe banden besteld voor me, maar die bleken niet te passen. Tijdens het monteren bleken de achterste banden van een ander formaat te zijn dan de voorste banden. Natuurlijk waren de banden op de maat van de achterband besteld. Hierdoor pasten ze aan de voorkant niet en schuurde hij tijdens het sturen tegen de binnenzijde van de auto aan.
- Remslang en stofhoes stuurhuis vervangen
- lichten afgesteld en waar nodig (bijna overal) vervangen.

En, dat bleek het allemaal te zijn. Auto is verder voor zijn leeftijd 100% in orde en zeer goed onderhouden. Ik zal eens op zoek gaan naar de onderhoudsgeschiedenis.

Ondertussen al zo'n 1000km mee gereden en het blijft een schitterende wagen. Ligging is (nu) goed, hij rijdt weer flink door en het verbruik is tot nu toe prima (1:12). Auto gebruikt ook niet meer olie dan normaal. Auto geeft nu ook goed gas op de snelweg, maar boven de 120 moet je wel iets harder gaan praten. Hij blijft een herrie maken als je er hard mee gaat rijden.

Conclusie na de eerste APK. Ik had niet beter kunnen treffen.

Verkocht

De auto vandaag ingeruild. Na ruim 34.000 kilometer een nieuwe tweedehands auto gekocht. De afgelopen weken begon het alarmlichtje + lichtje van de ABS te branden en deed de kilometerteller het niet meer. Volgens de garage gaf de computer aan dat de banden een rotatie hadden die gelijk stond met een snelheid van 499km/h. Oplossing: waarschijnlijk een nieuwe computer. Nou is dat nog te overzien, maar ik was toch al aan het kijken naar een nieuwere. De volvo S40 is niet bepaald zuinig (1:11,8) en eigenlijk te groot (en zwaar) voor wat ik nodig had.

Het blijft een fantastische auto. De afgelopen drie jaar 0 (nul) keer stilgestaan en alleen het normale onderhoud gehad (1x nieuwe banden, plus de remschijven en wat kleine onderdelen vervangen. Zelfs na een maand stilstaan in de kou startte de motor nog gewoon als normaal. De auto rijdt lekker, stuur soepel en gaat met gemak mee in het verkeer.

Al met al de beste aankoop ooit (als je dat voor een auto kan zeggen). Gekocht voor 550 euro, ingeruild voor 250 euro.