Volkswagen Tiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition (2025)

Volkswagen Tiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition (2025)

UitvoeringTiguan 1.5 eHybrid 272pk R-Line Edition
Versnellingen6, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Tiguan (4) wat een verbetering

• 50 km

De opvolger van mijn vorige Tiguan E-hybrid (2023) is behoorlijk doorontwikkeld. De vorige was een bestaand model met aanpassingen, deze is een nieuw ontwerp met veel opties.
Een Tiguan met 272 pk, R-line Oyster Silver Black edition met 19 inch velgen op Continental All Season banden (hoef je ook niet steeds te wisselen). Winterpakket, panorama dak, comfort plus met o.a. 360° camera en park assist pro (kan autonoom parkeren).
Kan tot maximaal 50 kW snel laden (doe ik niet, veel te duur) en aan de openbare laadpalen met gemiddeld 11 kW en dat is 3 keer sneller dan mijn vorige Tiguan. Nu een motor met long life opties voor onderhoud en olie verversen (dus minder vaak naar de garage).
Rijden is in een woord geweldig. Het is een stille auto door betere isolatie en van binnen veel minder hard plastic. De auto herkent situaties en werkt mee om vooral veilig deel te nemen aan het verkeer zoals gedoseerd vaart minderen bij nadering van bochten, rotondes of een voorganger in het verkeer. Ook een prettige lane-assist en gedempte tonen bij afwijkende situaties zoals te snel- of dicht bij de lijnen rijden.
Zijn er ook zaken die tegenvallen, ja, vanwege de R-line uitvoering hebben de voorstoelen vaste hoofdsteunen waardoor de passagiersstoel niet meer plat voorover kan worden geplaatst. Dat was handig als je lange voorwerpen wil vervoeren. Het gaat nog wel maar je belast de rugleuning en kan minder (gewicht) meenemen.
Is hij zuinig? Ja, maar ik gebruik op sommige ritten in het begin nog bewust alleen de benzinemotor omdat die anders bijna niet meer wordt gebruikt en het is toch wel belangrijk voor de draaiende delen dat ze zo nu en dan worden gesmeerd. Je kan met het volgende trucje de benzinemotor starten. Rem en gaspedaal (helemaal onderin) tegelijk intrappen en dan op de startknop te drukken.
Het media systeem kent vele instellingen, je moet er wel even voor gaan zitten om dat allemaal uit te zoeken want tijdens het rijden de menu's in gaan geeft te veel afleiding. Ik adviseer een paar favorieten boven in het hoofdscherm te installeren (zie de handleiding).
Heb de auto nu ruim een maand en 1200 km gereden, volgens de Connect app met een gemiddeld benzineverbruik van 1 : 100 en een stroomverbruik van 23 kWh/100 km. Elektriciteit is goedkoper dan benzine dus een stroomverbruik dat in de praktijk hoger ligt dan de fabrieksopgave vind ik niet zo erg. Bij het laden in winterse temperaturen is het maximale bereik ongeveer 90 km. Wel probeert het systeem je steeds maar tot 80% te laten laden. Dat zou beter zijn voor de accu. Omdat de auto daar over steeds blijft zeuren ben ik die instelling maar overgenomen. alleen als ik een lange rit heb laad ik hem wel tot 100% op. Ben benieuwd wat het bereik wordt als de temperaturen omhoog gaan.
Dus aankomende zomer volgt een update.

9,5