Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI 140pk Highline (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Passat Variant 2.0 TDI 140pk Highline |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Na 1 jaar met een (handgeschakelde) 4-deurs Mercedes C220 cdi heb als leasewagen eindelijk begin dit jaar mijn persoonlijke keuze kunnen ophalen: een (Belgische) Passat Variant 2.0 TDI Highline, met DSG. Om fiscale redenen is het vermogen in België beperkt tot 136 PK, het koppel blijft hetzelfde.
De wagen is behoorlijk goed uitgerust, maar ik heb mijn leasebudget dan ook volledig uitgeperst. De meeste zaken zijn wel standaard op de Highline (verwarmde sportzetels met lendensteunregeling, elektrische en verwarmde spiegels, dual zone automatische airco, cruise control, zelfdimmende binnenspiegel e.d.), de enige echte opties zijn een GPS systeem op DVD, een verwarmde voorruit en een DSG automatische versnellingsbak.
De buitenkleur is Mokka Bruin Anthraciet (waar halen ze de naam toch ?), zeer mooi met pareleffect, maar helaas ook wel snel vuil. Maar dat was te verwachten met een donkere kleur. 16 duims alu velgen zijn standaard. Interieur in Latte Macchiato, dat is een half leer, half alcantara afwerking in licht grijs, met een streepje licht populierenhout (dus niet het meest gevraagde donkere hout) en aluminium.
In vergelijking met mijn vorige wagen is de ruimte op alle plaatsen een enorm verschil; ook de kofferruimte is gigantisch en praktisch van vorm en ook achteraan is het ruim zitten. De sportzetels vooraan zitten comfortabel en de verwarming is erg prettig in de winter. Ook handig is het 230V stopcontact achteraan, zodat eventueel een draagbare DVD speler kan aangesloten worden tijdens lange autoritten.
De grote sleutel, die volledig moet ingedrukt worden om te starten, vind ik persoonlijk niet zo handig en ik zie er ook niet echt een voordeel van in. Idem voor de elektrisch bediende handrem, die trouwens een vreselijk geluid maakt.
Ik ben er nog altijd niet uit wat ik nu van de DSG moet denken. In alle autoboekjes lees je dat dit de beste automaat van het ogenblik is; zolang je normaal of snel rijdt, schakelt die inderdaad zeer snel en bijna onmerkbaar, maar in fileverkeer voel je hem zoeken tussen twee versnellingen met soms onaanvaardbare schokken als gevolg. Op dat gebied zou een multitronic zoals bij Audi, of een klassieke automaatbak met koppelomvormer misschien toch beter geweest zijn. Maar al bij al is het nog altijd comfortabeler dan een handgeschakelde bak. De sportstand is totaal overbodig bij een diesel en bijzonder oncomfortabel, geen idee waarom ze dergelijke zaken installeren. De motor is ook vrij rumoerig bij accelereren en koudstart, maar eens op kruissnelheid is het toch stil in de auto.
Het GPS systeem op DVD valt echt tegen: behoorlijk traag in berekenen van route, stuurt je niet altijd volgens de meest logische weg, een heel verschil met het VDO systeem op DVD in de wagen van mijn echtgenote. Bovendien heb ik geen CD-lader op de optielijst aangekruist, zodat navigatie en CD’s beluisteren tegelijk niet mogelijk is.
Qua verbruik scoor ik gemiddeld tussen de 6.2 en 6.5 l/100 km, met voornamelijk autosnelwegkilometers en een rustige rijstijl. Door de grote brandstoftank (70 l) haal ik met 1 keer tanken makkelijk meer dan 1000 km tijdens de vakantie-uittocht richting Provence. Dat valt dus mee, hoewel mijn vorige wagen een heel stuk zuiniger was (gemiddeld 5.6 l/100 km, op lange autoritten zelfs 4.8 l/100 km). Bij veel stadsverkeer gaat het verbruik wel vlot boven de 7 l/100 km. Misschien daalt het verbruik nog wanneer de wagen wat meer ingereden is.
Na 6000 km moest er 1 liter olie bijgevuld worden; dat schijnt wel normaal te zijn, maar lijkt me toch wel veel. Wat me meer verontrust is het feit dat ik al een keertje koelvloeistof heb moeten bijvullen... Van de leasingmaatschappij moet de wagen elke 15.000 km op onderhoud, maar dan niet met long-life olie, zoals VW eigenlijk aanbeveelt.
Minder geslaagde items: de verwarming van de zijpiegels gaat onafhankelijk van de achterruitverwarming, via een vervelend geplaatst knopje van de spiegelverstelling. De spiegels zijn ook inklapbaar, maar het kan niet ingesteld worden dat ze dit altijd doen wanneer de sleutel uit het contact gaat (of toch niet voor zover ik weet). De ramen in de achterportieren gaan niet volledig naar beneden, dat lijkt me toch een designfoutje, maar het stoort uiteraard niet gezien de krachtige airco.
In het begin nogal wat last gehad van rammeltjes, die tot nu toe allemaal vanzelf zijn verdwenen, en het aluminium paneeltje rond de bedieningsknoppen van de airco sluit niet echt goed aan. Ik had toch de indruk dat de Audi A4, die ook op de voorkeurslijst stond, steviger in elkaar stak. Ook de boordcomputer vertoont nogal wat kuren: staat altijd ingesteld op Audio, maarna stilleggen van de motor staat het schermpje regelmatig op MFD. Ook niet ononverkomelijk, maar toch storend.
Automatische ontsteking van de lichten is zeer handig, maar gaan soms overdag branden zonder enige reden. Minder handig vind ik dan weer de automatische ruitenwissers: het duurt soms te lang na het wegrijden voor ze beginnen te wissen, en soms vegen ze om onverklaarbare redenen ook waneer er geen spatje regen te zien is. Maar je kan ze uiteraard ook gewoon afzetten en zelf aanzetten wanneer het regent.
De gelakte bumper achteraan is vrij kwestbaar, zeker oppassen bij in- en uitladen! Gelukkig zijn parkeersensoren voor- en achteraan standaard en werken ze goed.
update 31OOO km:
Intussen nog 1 keer olie toegevoegd en nog 1 keer koelvloeistof - en dan te weten dat ik van de leasemaatschappij alle 15000 km op onderhoud moet...! Volgens de garage blijft het normaal.
Wat steeds minder bevalt is de werking van de GPS: is al een paar keer vastgelopen, reageert soms ontstellend traag tijdens het ingeven en berekenen van de route en loopt soms echt een paar honderd meter achter op de werkelijke situatie. Als je dan ziet wat een draagbare GPS van € 149 dan tegenwoordig allemaal kan, dan vind ik het achteraf bekeken jammer van het dure geld voor het systeem op DVD...
De werking van de DSG in fileverkeer valt toch ook tegen, schokvrij kan je dat zeker niet noemen en soms is het echt storend. Wat wel opvalt is dat de automaat beduidend beter schakelt wanneer er sneller gereden/geaccelereerd wordt. Dat zal dan wel de reden zijn dat die door alle autojournalisten tot de beste van het ogenblik wordt gecatalogeerd zeker ? Soms blijft de bak ook even hangen tussen twee versnellingen (tussen 2 en 3). Volgende week moet de wagen binnen voor onderhoud, ik zal dan toch eens de sturing laten nakijken (maar echt veel vertrouwen heb ik op dat vlak niet in de dealer).
De cruisecontrol werkt ook op een bizarre manier: wanneer ik die instel op 120, dan reageert die continu met kleine schokjes waarbij je het toerental sprongetjes ziet maken van 100 RPM heen en terug, om de snelheid te behouden. Bizar. Treedt ook op bij lagere snelheden, maar niet bij bv. 130. Is me nooit opgevallen bij mijn vorige wagens.
Regensensor: wanneer de hendel op stand 1 staat wanneer de auto wordt gestart, dan treden de ruitenwissers pas in werking wanneer je een eindje gereden hebt, ook al is de ruit nat. Bizar systeem toch.
Verbruik: gemiddeld ca. 6,5 l/100 Km. In stadsverkeer loopt het behoorlijk op.
PROBLEMEN
Olieverbruik: 1 liter na 6000 Km
Koelvloeistofverbruik
Lichte trillingen in het stuur rond 120 km/u
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.