Volkswagen Passat Variant 1.9 TDI 105pk Trendline (2007)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Passat Variant 1.9 TDI 105pk Trendline |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 20 km |
KM-stand laatst | 88.000 km |
ERVARINGEN
- 88.000 km
Allereerst een waarschuwing: Dit is mijn vijfde Volkswagen.
Maart 2007:
Na vier Golfjes, kon ik een groter model auto uitzoeken, mede bepaald door het feit dat we twee kinderen hebben en de Golf achterin geen overdadige ruimte biedt. Een Passat Variant Trendline dus, in eerste instantie vanwege de ruimte, maar ook het uiterlijk was natuurlijk belangrijk. We houden juist van eenvoudige en strakke vormgeving, waar we na 4 jaar nog niet op uitgekeken zijn. Dan zitten we bij Volkswagen wel goed; weinig spannend design dat na een paar jaar achterhaald is.
Let wel; smaken verschillen, dus daar moeten we geen discussie over gaan voeren.
Het front bevalt ons zeer goed, mooi gevormde koplampen en een flinke neuspartij die in eerste instantie wel opvalt door het chroom (maar niet zo’n grote luchthapper als de Peugeot 407). Echter doordat je ze momenteel al veel tegen komt is het geen bijzonderheid meer, en is het zelfs een positief punt in het design geworden.
Verder valt aan de buitenkant de hoge taille-lijn op, waardoor het toch een ranke verschijning is, zonder zware overhang bij de achterkant (zoals de huidige Ford Mondeo). Indien je chromen lijsten rond de ramen hebt, dan is dat nog beter zichtbaar, maar dan lijken de ramen nogal smal, dus ik vind het beter zo.
Samen met de ATP Tieffe wielen, is het geheel vanaf de zijkant wel een mooi geworden, want de standaard wieldoppen vind ik ook niet meer passen op een auto van dit formaat en deze prijsklasse.
De zij-knipperlichten (LEDs) zijn hier ook in de spiegels verwerkt, iets wat bij steeds meer automerken een standaard wordt. Daarnaast is het geen life-style auto, zoals een Alfa 159, dus zitten er gewoon dakrailings bovenop. De antenne zit dan weer in de achterruit verwerkt, behalve als je navigatie erbij neemt, dan krijg je zo’n vinnetje op het dak.
De achterzijde van de auto is met het veelvuldig gebruik van LED-techniek zeer bij de tijd en wat deze techniek betreft vooruitstrevend. Je ziet het steeds vaker gebruikt worden en het verhoogd de veiligheid (meer lampjes, minder snel defect en sneller aan). Ook bij de achterzijde verder geen opvallend design, maar mooie elegante vormgeving die mij over vijf jaar ook nog niet tegen zal vallen (weet iemand immers nog wat New Edge is?).
Instappen dan maar (de paraplu bergen we in het bestuurdersportier op).
Allereerst de bestuurderstoel naar voren, want die heeft wel erg veel ruimte (ik ben 2 mtr lang, dus dat was een vreemde gewaarwording).
De stoelen zitten vooral in de rug erg goed, sommige reviews vinden het zitvlak van de standaardstoelen aan de vlakke kant en dat is ook wel zo, ik heb er geen problemen mee, want als geheel zijn het prima stoelen.
De Trendline is het instapmodel, maar dat valt niet tegen. Over het algemeen is het allemaal redelijk sober gehouden, ik heb zwarte bekleding gekozen, dus dat geeft een rustig beeld als je binnenin zit. Je merkt wel dat er erg goede materialen gebruikt zijn, de inleg van het dashboard is plastic materiaal, maar wel zeer goed en het voelt absoluut niet goedkoop aan. Alleen de plastic armleuningen in voorportieren zijn dan een dissonant, voor de bijrijder valt mee, maar bestuurderzijde ziet er niet zo sjiek uit als de rest. De overige bekledingsmaterialen zijn van het zachte soort.
De aanzicht van het dashboard als geheel is even wennen, want over de gehele breedte loopt onder de voorruit een soort gootje. In eerste instantie ziet het er een beetje vreemd uit, maar de bedoeling lijkt te zijn dat het bovenste deel van het dashboard optisch min of meer zweeft. Je moet het maar zien.
Het instrumentarium ziet er daarentegen wel absoluut sjiek uit, mooie ronde verdiept liggende klokken met een chromen rand. In deze Trendline de kleine versie van het info-display. Het grote display kan meer informatie centraal weergeven, zodat ik in dit geval sommige informatie elders moet bekijken (bv radio-informatie, minder belangrijke technische informatie zoals eventuele bandenspanning e.d.). Niet zo belangrijk dus.
Wel minder handig is de indeling van de snelheidsmeter, de 30 en 50 km/u indicatie is met kleine cijfers weergegeven, terwijl 40 en 60 km/u wel groot is weergegeven.
De climatronic ziet er redelijk eenvoudig uit, is simpel te bedienen en doet zijn werk goed (even kijken hoe het komende zomer zal zijn).
Opbergvakken; die zijn er genoeg. Zeer diepe en bruikbare in alle portieren, een aflegvak in de middenconsole, een brillevakje aan het dak, een bergvak met klep linksonder het stuur en in de middenconsole twee opberggaten waarvan één met twee bekerhouders. Ik heb echter een middenarmsteun bij genomen en dat levert in plaats van de twee gaten, een mooi opbergvak met schuifklep en twee bekerhouders in het midden en daarachter een goede verstelbare armsteun met een diep opbergvak en een 12V-aansluiting voor de achterpassagiers. Deze middenarmsteun kan ik iedereen aanraden om erbij te nemen, deze is het geld waard en het rijdt een stuk prettiger met zo’n armsteun.
Met betrekking tot de radio: jammer voor deze prijsklasse dat er geen standaard in zit, minpuntje. Aan de andere kant is niet iedereen gecharmeerd van de standaard radio’s die er soms geplaatst worden. De standaardspeakers geven dan wel weer een heel goed geluid.
Opvallend zijn dan de buiten- en binnenspiegels, deze geven een goed totaalbeeld naar achteren. De binnenspiegel is volgens mij zelfs nog iets vergrotend.
Op de achterbank is het ook goed vertoeven, want vooral hier merk je de grootte van de auto, ruime zitplaatsen en een goede hoogte van het dak.
Hier is ook een middenarmsteun met een klein opbergvakje. In de Trendline zijn er jammer genoeg geen electrisch bedienbare ramen, deze kun je ook niet bijbestellen. Dat is wel een stevig minpunt.
De kofferruimte:
Deze is echt gigantisch, mooi afgewerkt en praktisch. Je moet bijna in de kofferruimte kruipen om spullen welke tegen de achterbank liggen te kunnen pakken. De achterbank en de zitting kan in delen omgeklapt worden en dan heb je helemaal een grote vlakke laadvloer.
Grote bergvakken aan beide zijkanten en daarbij nog bergvakjes achter kleine klepjes. Sjorogen zijn aanwezig alsmede inklapbare haken aan de zijkant om eventueel tassen aan op te hangen, zodat deze niet gaan schuiven.
Standaard in deze auto’s zit geen reservewiel maar een bandenvulset, een beetje vervelend als je een klapband hebt of een te groot gat voor het vulmiddel. Tevens moet je dan ook zo snel mogelijk naar de garage, terwijl je met een reservewiel langer kunt blijven rijden.
Grote voordeel is dan wel dat je bijna 100 liter extra bergruimte hebt welke ook nog eens uit het zicht is. De normale bagageruimte is met een afdekzeil dicht te maken, maar in bepaalde wijken is dat ook weer niet handig.
Een rondje rijden:
Starten gebeurd door de electronische sleutel in de opening in het dashbord te plaatsen. De eerste stand is dan het inschakelen van het kontakt en als je doorduwt start de motor (als je de koppeling hebt ingetrapt of de versnellingsbak in zijn vrij staat, dat kan namelijk met de hoeveelheid electronica die er tegenwoordig in een auto zit). Dit is wel een leuk effect en werkt naar mijn gevoel gemakkelijker dan een aparte startknop.
Iets waar je wel even aan moet wennen is de electronische parkeerrem. Deze zit links van het stuur en werkt ook zeer prettig. Je kunt normaal wegrijden en dan gaat de parkeerrem er automatisch vanaf, wel zo gemakkelijk bij ’hellingtrekken’. Ik heb zelf nog wel de neiging om de handrem tussen de voorstoelen aan te trekken, maar die is er dus niet meer.
Mijn motor is de 1.9 TDI DRF met 105 pk, en dat leek me niet voldoende voor het gewicht van de auto, dus een motortuning kwam erbij. Deze officiële tuning komt van ABT en geeft een extra vermogen van 25 pk naar 130 pk en een trekkracht van 250 Nm naar 305 Nm. En dat merk je. De auto rijdt erg rustig maar toch vlot, zodat ik regelmatig onbewust 140 km/u rijdt.
Het geluid is acceptabel, maar niet zo stil als bijvoorbeeld een Avensis. Dit komt uiteraard voor het grootste gedeelte door de techniek van de TDI, deze is wat luidruchtiger dan de commonrail-diesels.
Ik heb nog te weinig kilometers gemaakt om echt de prestaties te kunnen beoordelen, daar kom ik later wel op terug. Tot nu toe bevalt het goed.
****************************************************************
Update 3 april 2007, 3700 km:
Prettige motor, maar de normale 105 pk lijkt me iets te weinig. Door de motortuning is er echter over een groter bereik een goed koppel beschikbaar.
Bij de eerste versnelling moet je de auto even op toeren houden en snel naar de tweede zetten, zeker als de motor nog koud is, dan gaat de auto er lekker vandoor.
Verder heb je een prima acceleratie, ook op hogere snelheden en de auto heeft geen moeite om 180 km/u te halen (oeps).
De motortuning bevalt me prima, deze kan overigens ook door de dealer zelf gedaan worden (werkt iets anders, maar is wel goedkoper).
Cruise-control houdt iets in bij handmatig aanpassen, dat wordt veroorzaakt door de werking van de hendel. Deze kun je in stappen van 10 km/u verhogen of verlagen, maar als je de hendel vasthoudt gaat de cruise-control in stappen van 1 km/u omhoog of omlaag. De cruise-control reageert echter erg snel en veranderd de snelheid reeds met 10 km/u als je de hendel nog vast hebt. Verder werkt de cruise-control zeer eenvoudig.
Terugkomend op de eerdere opmerking over de stoelen; ze zitten erg fijn, de zogenaamd vlakke zitting blijkt toch goed te zitten. De rugleuning zit erg fijn met goede en stevige zijdelingse steun (mischien dat mensen met een overdreven breed postuur zich wat ingeklemd voelen).
Voor iedereen die achteraf een navigatie via een PDA laat inbouwen de volgende tip: sluit de GPS-antenne op een vaste spanning aan, anders kan het net te lang duren voordat de navigatie een route kan gaan bepalen. TomTom weigert nogal eens om een route te gaan bepalen als bij het opstarten geen goed GPS-signaal is.
Opvallende details:
De comfortschakeling op de richtingaanwijzers, de subliem werkende electronische parkeerrem en het automatisch wissen van de achterruit als je achter uit gaat rijden bij regenachtig weer.
****************************************************************
Update 21 mei 2007, 6700 km:
Na de eerste duizend kilometer is de auto ingereden, je merkt dat het dan soepeler gaat; accelereren, sturen, schakelen en het motorgeluid is minder.
De motor is wat rustiger geworden, de banden voelen beter aan (door de breedte van de band leek het sturen op hogere snelheid wat moeizaam te gaan). Bovendien is het verbruik gedaald van 6,1/100 km naar 5,9/100 km, gerekend over de totale afstand e.d. Dat lijken me mooie waarden (jammer voor de airmiles).
Verder zijn er geen enkele bevindingen naar voren gekomen die andere reviews (van eerder produktie-series) wel vermelden. Dus geen kraakje in het dashboard of in de B-stijl, geen geluiden in het ventilatiesysteem en dergelijke, niets van dat alles.
Momenteel wel gewend geraakt aan de parkeerrem (nog steeds super gemakkelijk) en de cruise-control (wel prettig een aparte hendel)
****************************************************************
Update 20 juli 2007, 12000 km:
De auto is nu lekker ingereden, trekt goed weg als ik het echt nodig vind en rijdt lekker relaxed. Wel redelijk wat bandengeruis waarschijnlijk vanwege de 17’ wielen met continental banden.
De ruimte onder de kofferbakvloer was ook fijn met de vakantie; alle speelgoed kon daar onderin (behalve het fietsje en een grote schep).
De grootte van de auto verrast soms bij achteruit inparkeren, bv op mijn oprit. Enkele keren al slechts 1 of 2 centimter tussenruimte gehad met de muur.
Terugkomend op de cruisecontrol; bij reeds ingeschakelde cruisecontrol kun je de hendel nogmaals naar je toe halen om de ingestelde snelheid met 1 km/h te verhogen.
Dus om met 10 km/h te verhogen of verlagen kun je de hendel omhoog of omlaag bewegen, met 1 km/h verhogen trek je de hendel nogmaals naar je toe.
Dit staat niet in het boekje, is toch handiger dan de hendel langer omhoog te drukken.
Ik ga er vanuit dat ik de boordcomputer mag vertrouwen. Het gemiddelde verbruik is namelijk gedaald naar 5,6 l/100 km. Dat is bijna 1 op 18, gemeten over de laatste 8000 km. Sterker nog, ik heb ook enkele ritten gehad van 30 tot 50 km waarbij het verbruik zelfs 4,8 l/100 km bedroeg. Dat is meer dan 1 op 20!.
Voor het gewicht van de auto zijn dat mooie waardes. In eerste instantie dacht ik dat het wel iets van rekenfoutjes zouden zijn, maar deze waardes komen vaker voor.
Erg goed.
*************************************************************************************************************
Update 14 juli 2009, 88000 km:
De auto bevalt nog steeds zeer goed, de kinderen spelen nog steeds in de kofferbak en ik stuur vaak over de weg met een glimlach.
Windgeruis bij achterwielen/achterzijde is duidelijker hoorbaar na aanrijdingen van achter, maar de banden vertrouw ik ook niet wat dat betreft.
Geen problemen ondervonden, behalve dat ik blijkbaar het knopje van de parkeerrem en één van de airco kapot gemaakt heb (vervangen onder garantie na meer dan 2 jaar).
Ik ga er nog steeds vanuit dat ik de boordcomputer mag vertrouwen. Het gemiddelde verbruik is namelijk gedaald naar 5,5 l/100 km over de laatste 7000 km. Dat is bijna 1 op 18, gemeten over de laatste 8000 km. Langere ritten komen vaak uit op 5,0 l/100 km, waarbij veel 120-130 km/u wordt gereden (afgesteld op navigatie ivm flitsers).
Ondanks de longlife olie haal ik de 50000 km bij lange na niet, maar dat zijn dan ook de enige echte kosten.
Voor het overige: lees de rest voor een totaalindruk, die is onveranderd.
****************************************************************
Positief:
Een enorm mooie en fijne auto om in te rijden.
Veel been- en zitruimte zowel voor- als achterin.
Enorm veel laadruimte en bergvakken.
Goede materialen gebruikt in het interieur.
Door de extra middenarmsteun en de climatronic is de auto voor mij kompleet.
Ondanks de aanzienlijke prijs waar voor zijn geld, zeker gezien de restwaarde voor particulieren.
Minder positief:
Geen electrische ramen achter bij trendline, ook niet als optie.
De standaard 105 pk is weinig voor eenn dergelijke grote auto.
PROBLEMEN
- 88.000 km
Geen enkele bahalve dat ik twee knopjes kapot gemaakt blijk te hebben.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.