Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 105pk BMT Executive Line H. (2012)
| Uitvoering | Passat Variant 1.6 TDI 105pk BMT Executive Line H. |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2016 |
| KM-stand bij aanschaf | 102.000 km |
| KM-stand laatst | 257.000 km |
Eerste indrukken Passat Variant 1.6 TDi Highline E
Nu twee weken in het bezit van de Passat Variant 1.6 TDi Highline Executive. Auto is 3,5 jaar oud en heeft 102dkm gereden. Mooi in gereden, zullen we maar zeggen.
Na nog geen 2 jaar in een Golf Variant 1.4TSi Highline te hebben gereden en aardig wat kilometers erbij gezet te hebben, gezocht naar een goede vervanging. Diesel was daarbij wel wenselijk. Na eerst gekeken te hebben naar Superbs en Golf diesels, kwam ik deze Passat tegen. Op papier al een prachtige auto en in het echt misschien nog wel mooier. De 100dkm zijn nergens te zien en de auto is superstrak. Interieur met leder en alcantara ziet er nog zeer goed uit en zit super. Het is even zoeken naar een goede zitpositie met mijn ruim 1.90 mtr, maar het lukt wel. Je zit gevoelsmatig dichter op het stuur dan bij de Golf, maar het zit wel goed. Zoals bij VW wel vaker genoemd wordt, zit alles op de juiste plek, waar je het ook verwacht. Nu heb ik het meest VAG-producten gereden, dus misschien is het gewenning. Gebruikte materialen zijn goed te noemen. Pluspunt is van deze auto is de stoelverwarming. Waarom hebben we dat nooit eerder gehad ;-). Tevens is de auto uitgerust met een goed navi-systeem met groot scherm. Gesproken opdrachten geven werkt voor geen meter. De "dame" in kwestie wil of kan mij niet verstaan/begrijpen. Mogelijk dat het nog aan de gebruiker ligt, maar dat gaan we nog even uitzoeken.
De eerste 1000 kilometers zitten er inmiddels op en ik moet zeggen dat de auto zeer prettig rijdt. Nee, het is geen snelheidsmonster, maar ik moet zeggen dat de auto zeer goed mee kan komen. Soms is het dan nodig om even terug naar 4 of 5 te gaan, maar dan is er ook wel weer genoeg vermogen voorhanden. Verder wil de auto middels schakelindicator graag toerenarm rijden. Dit houdt in dat 1200 toeren gewenst is. Het verbruik is hiermee wel vaak goed. Regelmatig rijdt de auto 1:22. Over der eerste tankbeurt kwam ik uit op 1:17,2. Hierin zaten naast autowegen ook redelijk veel korte stukjes in de stad. Al met al een redelijk verbruik.
Chiptuning? Misschien. Eerst even wat verder uitproberen en kijken wat de auto verder doet. De eerste kilometers zijn positief.
* Update *
Inmiddels ruim 10000 km verder en ik moet zeggen dat ik niets op het gebruik van de auto heb aan te merken. Het vermogen mag nog steeds wat meer, maar dat is een veel gehoorde wens bij de 1.6 TDi. Geen storingen, geen mankementjes, helemaal niets. Dit weekend een stel nieuwe achterbanden, want die slijten schuin af, maar ook dat is inherent aan de auto. Met al dat water dat afgevoerd moet worden mag er wel wat meer profiel op. Op naar de volgende km's!
* Update *
Bijna een jaar na aanschaf staat de teller nu op 136000 km's. Gisteren heeft de auto de keuring zonder slag of stoot doorstaan. Remblokken en schijven zijn vervangen. Altijd fijn om te weten dat het stoppen geen probleem zal worden. Verder rijdt de auto niet anders dan een jaar geleden. Nog steeds vol lof over het gemak waarmee je lange afstanden rijdt en nog steeds fris uitstapt. De ruimte van de Passat vind ik nog steeds een zeer grote plus, zowel kofferruimte als de ruimte rond de stoelen en achterbank. Het leren interieur blijft ook mooi, zelfs na 4 jaar en het aantal kilometers. Hoor ik toch wel eens anders bij andere merken. Komende zaterdag krijgt de auto zijn ontsjoemelsoftware update. Daarna een afspraak maken bij VVT voor wat fijntuning. Ben benieuwd naar de resultaten. Keep you posted!
* Update *
2 weken terug is de Passat naar de dealer geweest voor de ontsjoemelsoftware. Ik moet zeggen dat ik weinig verschil merk met eerder op 2 kleine dingetjes na. De auto loopt stationair nu tegen de 1000 tpm. Tijdens het rijden wil de auto nog wel eens meer gas geven of ineens inhouden. Beide zaken waren voorheen niet zo. Verder geen bijzonderheden.
Afgelopen zaterdag is de Passat naar VVT in Marum geweest voor zijn kietelbeurt. VVT is zeer ervaren en voert het werk top uit. De rollenbanktest wijst uit dat de auto al 111 pk heeft bij 250 nm. (fabrieksopgave is 105). Nu met de nieuwe software komt de test uit op 151 pk en 310 nm. Wat vooral opvalt is dat er nu meer trekkracht is bij een lager toerental en dit houdt ook nog eens langer aan. Na een testrit blijkt dit ook als eerste. De auto trekt goed weg en heeft vermogen over. Een fijnere auto om mee te rijden met vermogen en dynamiek dat past bij een auto van dit formaat. De komende tijd ga ik ook kijken wat het verbruik gaat doen.
Wordt vervolgd....
**update**
19/2/2018
Na 20000 km sinds de timing nog steeds blij. Verbruik is niet gewijzigd of soms iets toegenomen door een zwaardere rechtervoet. Dit was al een waarschuwing van de tuner :-). Verder alleen bij de grote beurt de accu vervangen en dat is een dure tov andere accu's. Dit door alle systemen die BMT met zich mee brengt. Auto rijdt verder nog steeds top, fijn om lange afstanden mee te rijden. Stoelverwarming blijft mijn favoriete optie!
Blauwe diesel
Er is blauwe diesel. Leuke test.
*UPDATE*
Het idee achter blauwe diesel is natuurlijk zeer super. "Blauwe Diesel is een duurzame dieselbrandstof. Deze fossielvrije diesel wordt volledig gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Je kunt zonder aanpassing van de motor op Blauwe Diesel rijden. Daarnaast is Blauwe Diesel ook nog eens CO2-neutraal, emmisiearm en biologisch afbreekbaar." (Futurefuels)
Allemaal mooi natuurlijk. Ik heb een aantal tanks leeggereden, maar kan niet zeggen dat de auto er anders door rijdt. Ook het verbruik is niet veranderd (de auto zou zuiniger kunnen rijden). Dit tov van de meerprijs van 25 cent per liter is voor mij niet voldoende om verder te gaan.
Dus een korte zijstap. Helaas.
Misschien later toch maar op waterstof overstappen.
Nog steeds tevreden
Na 4 jaar de Passat te rijden, 85000 kilometer erbij te hebben gezet, moet ik zeggen dat de auto mij nog steeds niet verveeld. Ik ben nog steeds tevreden. De grootte van de auto is iets dat mij elke dag weer blij maakt. Natuurlijk kijk ik wel eens naar andere auto's, maar ik heb tot op heden nog steeds niet de drang om een andere te kopen. Daar komt bij dat diesels toch rap aan waarde verliezen. Beste keuze om toch maar te blijven rijden de komende jaren. De 2 ton zal ik er zeker nog wel op zetten, misschien zelfs de 3 nog wel. Zolang de auto goed onderhouden blijft en de kosten redelijk blijven, is dat ook geen probleem. Verbruik ligt over al die kilometers op 1:16. Dit had van mij echt wel wat beter gemogen.
Update
De 200000 km staat er al weer een tijdje op, vandaar weer een update. Een saaie ook nog....
Auto voldoet nog steeds, ook blijft alles netjes in de auto. Het leer houdt zich goed. Alle klepjes, scharnieren, etc blijven goed werken. Dat zijn dingen waar ik vrolijk van word. Het moet gewoon goed zijn ding doen.
Het verbruik blijft op 1:16.
Eigenlijk verandert er niets.
Deze rijd ik nog wel even door.
Afscheid!
Na 7,5 jaar en ruim 150000 km hebben we afscheid genomen van de Passat. Iets prachtigs er voor terug, maar wat hebben we genoten van het aangename rijden en de ruimte. Nooit heeft de Passat ons in de steek gelaten, ons altijd overal heen gebracht. Nu naar een fijne nieuwe eigenaar gegaan. Veel veilige kilometers ;-)
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI R-Line Executive Edition DSG /Clima/Cruise/PDC/Leer/NAVI
- 2013

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI BlueMotion Executive Edition - NAVIGATIE - 1e EIGENAAR - PDC - TREKHAAK
- 2013

Volkswagen Passat 1.6 TDI Comfortline Executive Edition Bluemotion NAVIGATIE - SCHUIFDAK - PDC - CRUISE CONTROL
- 2014
PRIVATE LEASE Volkswagen Passat