Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 105pk BlueM. T. Comfortl. (2011)

Volkswagen Passat Variant 1.6 TDI 105pk BlueM. T. Comfortl. (2011)

UitvoeringPassat Variant 1.6 TDI 105pk BlueM. T. Comfortl.
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe lease wagen vaak de gebruiker-reviews op autoweek gelezen. Ik hoop dat deze review de lezer ook wat verder kan helpen.

Na drie jaar en 210000k op de teller van de Mondeo was het tijd voor een nieuwe leasewagen. In mijn hoofd had ik al een Volvo uitgezocht en twijfelde ik tussen de V50 (Nog steeds een prachtig model) en de V60.
De V50 viel af omdat het geen ruimtewonder is. Wel alle comfort en luxe van een grote wagen maar geen ruimte. Met de V60 wist ik het nog niet. Het is echt een andere Volvo en het design moet je maar net liggen.

De buurman, die al jarenlang volkswagen rijd, wees me op de nieuwe Passat. Na een aantal proefritten en uitvoerig inlezen via reviews :) is het de Passat geworden.

De Passat is uitgevoerd met de volgende opties:

- Executive Premium pakket
- Pareleffectlak Deep Black
- Zwarte Bekleding met Zwarte vloer en grijze hemel
- Navigatie RNS 315 + Flashcard West Europa
- Chromen dakrailing
- Zij en achteruit 35% getint
- Trekhaak

Exterieur

Qua kleurcombinaties viel het scala aan kleuren bij de Passat mij tegen. Voor mij waren er drie opties, Deep Black, Island Grey en Mocca-Antraciet. Grijs viel af omdat er iets teveel groen/blauw in zit. Het antraciet vindt ik erg mooi maar het bruin stond mij tegen. Zwart is eigenlijk altijd goed en nu ik hem zo zie staan, ben ik blij met die "veilige" keuze. De velgen zijn de standaard Perugia 16-inch velgen.

Interieur

De comfortline is voorzien van een prima uitrusting. Ik heb de laaste tijd veel interieurs van binnen gezien maar die van volkswagen is erg goed. Mooie materialen en geen gevoel van goedkoop plastic. De standaard stoelen zijn goed in te stellen. Wellicht zijn sportstoelen de beste optie bij deze wagen.

Motor

De 1.6 TDI bevalt prima. Ik had het idee dat 105 pk voor zo'n grote wagen te krap zou zijn maar dat is niet zo. Kan heel goed mee in het Nederlandse wegverkeer. Het schakelen gaat soepel, de motor reageert lekker snel en is pittig genoeg. Natuurlijk kan het altijd harder en sneller maar inhalen met deze auto op snelheid gaat prima.

Boordcomputer

De dealer feliciteerde mij bij aflevering want ik was één van de eerste gebruikers met een nederlandstalige boordcomputer. Het menu is duidelijk en de software reageert snel. De besturing via de knoppen op het stuur is ideaal. Even goed de handleiding doorlezen want je kan er heel veel mee doen.

De RNS 315 als Navigatie.

De leasemaatschappij had aangegeven dat er een Navilock geplaatst zou moeten worden wanneer er gekozen werd voor een RNS 510. Geen trek in en gekozen voor de RNS 315. Vooraf de op internet gelezen dat de actualiteit van de kaarten zou tegenvallen maar bij aflevering ontving ik de meest nieuwe versie, maart 2011. Ik woon in een redelijk nieuwe wijk met veel nieuwe straten en die staan netjes op de kaart. Routes zijn snel berekend.

De RNS 315 als Radio/Multimedia center.

De RNS reageert super snel op alle opdrachten. Je flitst snel door het menu heen. Ik heb een HD op de Multimediabox aangesloten en beschik nu over alle muziek die ik wil luisteren. Heb wel een kleine uitdaging met de weergave van de muziek op het display, maar ik heb de indruk dat dat ligt aan de Harddisk.

Telefoonvoorbereiding Premium.

Ideaal. Werkt super samen met de boordcomputer en de houder voor de telefoon is netjes weggewerkt in de armleuning. Ook hiervoor geldt dat de bediening via het stuurwiel perfect werkt.

Up-date

Met de Passat richting Berlijn vertrokken en dat is ons prima bevallen. Motor gaat heel goed mee op de autobahn en 195+ doet ie moeiteloos. Comfortabel en stil. Geen issues.

Up-date

Inmiddels 7500km gereden en dat met veel plezier.

Het blijft iedereen opvallen hoe stil de auto is. Op de snelweg gooi je hem al snel in de zesde versnelling en dan hoor je de motor totaal niet meer.

Verder lach ik iedereen uit met de enorme kofferbak en laadruimte. Aangezien ik geen reserveband heb, biedt de vrijgekomen ruimte ook nog eens extra berging.

Het enige wat me stoort is dat wanneer het hard regent er gemakkelijk water vanaf het dak de auto insijpelt wanneer je de deur iets langer open moet houden. Maar volgens mij is dat een probleem wat de voorgangers ook hebben.

Verder geen problemen.

Einde Lease Contract

Na vier fijne jaren de auto ingeleverd bij Alphabet Carlease, om vervolgens weg te rijden in de opvolger van de Passat, een nieuwe B8.

De wagen heeft het zeer goed gedaan. Comfort was goed, de ruimte in deze wagens verbazend en voor een 1.6 met 105 PK gevoelsmatig veel vermogen. Wanneer er iemand mee reed en ik aangaf dat er "maar" een 1.6je in het vooronder zit met circa 100 PK werd er verbaast gereageerd. Nee, deze auto kan motorisch goed mee in het verkeer. Ook dikwijls op de Duitse autobahn mogen rijden en geen issues.

Vrijwel probleemloos 185000km met deze wagen afgelegd.