Volkswagen Passat Variant 1.4 TSI BMT Highline (2011)

Volkswagen Passat
Volkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen PassatVolkswagen Passat

UitvoeringPassat Variant 1.4 TSI BMT Highline
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

Dan maar de Passat

Omdat ik zelf van heel wat reviews op deze site gebruik heb gemaakt, nu ook maar een review van mijn huidige leaseauto.

Op de shortlist stonden:

Citroen C5 Tourer Aut. Business.
Skoda Superb Greenline
BMW 318i Touring

Mijn eerdere leaseauto’s:
Ford C-Max 1.6 TDI
BMW 118i
Audi A6 Avant 2.0 TDI (voorloopauto)

Omdat ik in het verleden nogal wat Citroën heb gereden (diverse DS’en en meer) wilde ik in eerste instantie voor de C5 gaan. Helaas kon ik nergens een C5 Tourer met automaat en hydractieve vering proefrijden. Beetje jammer van Citroën. En het interieur (zwart) van de Business uitvoering vond ik nogal saai. En de ergonomie van de knopjes: echt waardeloos. Allemaal priegelknopjes, op het stuur en op het dashboard, niet intuïtief.

De Skoda Superb Greenline werd te duur in de lease. En ik wilde eigenlijk wel een automaat met 20% bijtelling.

De BMW 3-serie vond ik te klein. Niet groter dan een 1-serie waar ik uit kwam. En met automaat, en de gewenste opties werd het veel te duur.

De Passat had een lekkere automaat (DSG) en de Bluemotion versie vond ik ook qua motor prima. Daarnaast had de Highline versie alle standaard opties die ik belangrijk vind: zelfdimmende spiegels, voorruitverwarming (enige optie die ik heb moeten aankruisen), elektrisch instelbare stoelen met lendesteun en stoelverwarming etc. Als je dat allemaal in een BMW wilt hebben dan ben je minstens 10K aan opties kwijt.
De Passat had ook nog een keer de beste leaseprijs, en ik kon ‘m kiezen met een licht (beige Alcantara) interieur, dus dat is ‘m geworden. Ik heb een Pioneer navigatiesysteem laten inbouwen omdat de kans dat je een VW systeem langer dan 3 maanden in je auto hebt, erg klein is.

Na 46000 km.
Inmiddels heb ik de auto 2,5 jaar en de volgende problemen gehad: na een paar maanden kreeg ik spontaan een barst in de voorruit. Waarschijnlijk toch niet helemaal netjes ingepast in de fabriek. Glasgarage Zaandam heeft de ruit vervangen, helaas met heel veel ellende: dakhemel besmeurd, a-stijlen besmeurd, a-stijlen beschadigd, etc. Daar heb ik 3 keer voor terug moeten komen. Die zien mij dus niet meer terug.
Na 1,5 jaar verschenen er allemaal bruine vlekken in de dakhemel boven de achterportieren. De dakhemel is door de dealer onder garantie vervangen.
Ook heb ik 1 keer een inbraak gehad, thuis voor de deur. Hierbij is de ruit van de het passagiersportier gestolen. Gewoon de hele ruit – weg. Vreemd. Kennelijk zat iemand om een dergelijke ruit verlegen?

Positieve punten
Interieur en ergonomie zijn gewoon goed. Je weet binnen een paar minuten alles te vinden.
Auto is lekker compleet: ik mis vrijwel niets aan opties. Nou ja, een standkachel dan. Die had ik eerder in een Ford C-Max, wat was dat heerlijk.
DSG bak is uitstekend, en de 1.4 motor heeft voor het dagelijkse verkeer echt voldoende vermogen. Zelfs met een aanhanger met een auto er op (ruim 1200 kg aan de haak) kom je niks te kort. Tot 150Km/h heb je altijd genoeg vermogen. Daarboven wordt het wat moeizamer. Zelf schakelen met de flippers of de pook kan ook, maar ik maak er nooit gebruik van. De sportstand van de DSG gebruik ik ook nooit.
Wegligging is prima, de auto ligt als een dijk op de weg, maar het sturen is vrij gevoelloos (zeker als je BMW gewend bent).
Start-stop systeem werkt prima, ik heb nooit de neiging gehad om dit uit te zetten.
De stoelen zijn heel goed: ik heb een rughernia, maar in deze auto kan ik na lang rijden nog steeds redelijk onvermoeid uitstappen. Prima!
Het lichte beige interieur – Alcantara en leer – vind ik nog steeds erg fijn. Ook met kleine kinderen, goed te doen qua schoonhouden. Ik heb wel alles ingespoten met impregneerspray. Alleen op de bestuurderstoel zie je wat verkleuring van spijkerbroeken.
Ruimte: de Passat biedt echt veel ruimte: de kofferbak is ruim, en zonder reserveband kun je onder de laadvloer nog heel veel troep kwijt. Alleen de Superb is nog wat beter, met name omdat de ruimte op de achterbank groter is. Met kleine kinderen is het fijn als ze met hun voeten niet tegen de voorstoelen aan kunnen komen. Dat lukt in de Passat niet als ik mijn stoel normaal instel (ik ben 1m83).

Negatieve punten
Het meest negatieve punt vind ik de demping/vering. De demping is vermoedelijk ontworpen voor een Passat met een zware dieselmotor en 16 inch wielen. Met 17 inch wielen, de lichte 1.4 TSI motor in het vooronder en zonder belading (ik zit meestal alleen in de auto) is het nogal een stuiterbak. Met name korte hobbels worden bijna ongefilterd aan de bestuurder doorgegeven. Verkeersdrempels kun je wel weer prima pakken, hoe sneller je er overheen rijdt, hoe minder last je ervan hebt. Ik heb in een vervangende Passat gereden, een 1.6 diesel met 16 inch wielen, dat was een stuk comfortabeler.
De voorruitverwarming werkt op zich wel, maar in een vorige auto (Ford C-Max) werkte het een stuk sneller. Nu moet je echt wachten voordat de ruit ontdooid is. Dan kun je net zo goed krabben, en dan is het dus zo goed als zinloos.
De VW navigatie (die ik dus niet gekozen heb) vind ik ook en minpunt. Het gekozen Pioneer systeem werkt op zich wel, maar het comfort van een echt geïntegreerd systeem is toch wel hoger. Maar ik had geen zin om elke 3 maanden met een ingetikte zijruit en een lege ruimte waar de navigatie had moeten zitten een inbraakschade te moeten melden.
De vermoeidheidsassistent (kopje koffie signaal als de auto denkt dat je vermoeid bent) is wat mij betreft een zinloze gadget. Ik heb ‘m dan ook uitgezet.

Verbruik: ligt rond de 7.5 liter per 100km. Als je 90 of 100 rijdt, dan wijst de boordcomputer 5-6 liter per 100km aan. Bij 120 wordt het al gauw 7-8 liter. Gelukkig is de tank met 70 liter lekker groot, dus 900-1000 km is haalbaar.

Zou ik nog een keer voor de Passat kiezen? Ik denk het niet. Het is toch een erg saaie auto, je wordt er niet echt blij van, zoals je van een BMW die op je oprit staat blij wordt. En het veercomfort is gewoon niet goed afgestemd op het gewicht van de motor. Jammer. Dat kan ook anders, zoals BMW met de progressieve vering laat zien.

Mijn ideale auto? De looks en het stuurgedrag van een BMW, de achterbankruimte van een Superb, de ergonomie van een VW en het comfort van een Citroën met hydractieve vering. En de bijtelling van een plug-in hybride. Maar dat kan niet. Denk ik.

7,5

PRIVATE LEASE Volkswagen Passat