Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025) #4

Volkswagen ID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition (2025)

UitvoeringID.7 Tourer 77kWh 286pk Pro Limited Edition
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Nieuwe auto kiezen - Goed ID

Ongeveer een half jaar voor afloop van het huidige leasecontract kreeg ik bericht dat er een nieuwe auto besteld mocht worden. Van mij en eigenlijk het hele gezin had het eigenlijk niet gehoeven. Ja het multimedia systeem was traag en gaf er soms de brui aan, maar verder was het echt een hele fijne gezinsauto die opvallend lekker stuurde. Maar de werkgever wilde over op 100% electrisch, en wel nog dit kalenderjaar.
Van mijn werkgever mocht ik kiezen uit de VAG merken, BMW, Volvo, Ford, Smart, Tesla, Peugeot en Polestar. De eisen die ik zelf stelde waren een zo groot mogelijke kofferruimte voor vakantie, Een WLTP bereik van minimaal 600KM, een trekhaak (voor fietsendrager en evt bagagebox). Qua leasebudget kon ik aardig uit de voeten, de bijtellingwas meer de beperkende factor.

Ik heb een heleboel modellen overwogen, maar veel viel af omdat het niet aan de minimale eisen voldeed, te duur werd, of doordat ofwel ik of mijn vrouw er niet enthousiast van werd.
Shortlist:

1. Tesla Model Y
Kon ik qua value for money niet negeren maar ik vond de Tesla ongezellig van binnen en ik had er geen zin in om in een auto te rijden waarin ik me steeds zou moeten verantwoorden ivm de heer Musk zijn capriolen)
2. Peugeot 5008
Qua interieur en ruimte sprak deze auto me enorm aan, maar werd in gewenste uitvoering erg duur, ook las ik mindere berichten over de techniek
3. Smart 5
Werd helaas wat te prijzig in de uitvoering die ik voor ogen had
3. Volkswagen ID.7 Tourer
Kofferbak ietsje kleiner dan de huidige auto (Seat Leon station). Maar leek ons van deze shortlist en gewenste uitvoeringen de beste verhouding tussen comfort, ruimte en bijtelling

Vooral vanwege goede ervaringen van collega's met het platform uiteindelijk gekozen voor de volkswagen. We hebben wel even proefgezeten in de showroom, maar hebben niet eens een proefrit gemaakt, gezien de lovende recensies van de auto. het is dus de uitvoering met de "kleine" accu van 77 KWh, en voor wat extra luxe en comfort de pro uitvoering. Om toch nog iets van bereik over te houden in de winter de warmtepomp aangevinkt, een trekhaak voor de fietsendrager, andere velgen gekozen omdat ik de matzwarte niet mooi vond.

Tja, dan nog de kleur. Ik wilde ook echt graag een kleur en niet wit, zwart of grijs. Het denim blue is voor mij wat te dicht bij grijs, en mijn vorige auto was al rood, dus kwam ik op donkerblauw uit. Nette maar beetje saaie kleur als je het mij vraagt. Jammer dat er geen andere sprekende kleuren aangeboden worden zoals bijvoorbeeld donkergroen

Eerste ervaringen

Op 30 december is de auto afgeleverd. Ik had geen proefrit gemaakt en ook nog nooit electrisch gereden. Na een korte uitleg kon ik op weg. Ik had al wat reviews gelezen en wist dus wel ongeveer wat ik kon verwachten maar wat een zalig comfortabele auto is dit.

Positief:
- Comfort met een hoofdletter C. Met deze auto kun je op een niet-opzichtige manier genieten van luxe en comfort.
- Je kunt ontzettend veel instellen en personaliseren. Ik vind de comfort stand het prettigst, in sportmodus wordt de besturing zwaar maar niet scherper, wordt het onderstel stuiterig en reageert de auto feller op bewegingen van het gaspedaal. Leuk voor als je een keer een wilde bui hebt maar voor woon-werk verkeer vind ik het niet prettig.
- Wat een zee van ruimte op de achterbank!
- Draaicirkel is opvallend klein, superhandig.

We hebben er ook al een paar langere ritten op zitten waaronder een dagje uit naar Movieworld Germany. De auto komt bij langere ritten echt volledig tot zijn recht.

Is er dan niets te mopperen?
Nou, eigenlijk niet veel, een paar kleine puntjes:
- Je past niet in ieder parkeervak (maar daar moet ik niet over zeuren, dat hij groot was wist ik vooraf)
- De kwaliteit van het beeld van de achteruitrijcamera is een stap achteruit vergeleken met het beeld van de camera van de 4 jaar oudere Seat Leon waar ik hiervoor in reed. Vooral bij schemer / donker valt dit op. Volkswagen staat hoger op de ladder en de ID.7 is ook als model hoger gepositioneerd, ik had minimaal dezelfde kwaliteit verwacht. Doordat de 360 graden er naast geplaatst is, is het beeld van de camera ook horizontaal in elkaar gedrukt. Al met al een beetje teleurstellend. Ondanks camera en 360 view manouvreer ik daarom bij achteruitparkeren eigienlijk altijd op spiegels en parkeersensoren.
- We hebben al een paar keer gehad dat na een rit, bij het uitstappen, een achterportier zowel van buiten als van binnen niet te openen was. De oplossing was dan de auto met de sleutel vergrendelen en direct weer ontgrendelen, dan ging de deur wel open. Dat blijkt na wat googlen helaas een vaker voorkomend issue te zijn bij Volkswagen iD modellen en baart ons toch wat zorgen of de auto in een noodsituatie in alle gevallen snel te verlaten is vanaf de achterbank.

10,0