Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI 150pk Business Edition (2015)
| Uitvoering | Golf Variant 2.0 TDI 150pk Business Edition |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand laatst | 32.000 km |
Niets bijzonders
[b]Reden aanschaf:[/b]
Vanwege gezinsuitbreiding moest er begin 2015 een ruimere auto komen. Daarbij was ook gelijk de keuze: privé blijven rijden, of toch maar overstappen op een lease-auto, en uit kostenoverwegingen voor dat laatste gekozen. Vrije keuze in lease-auto zolang het maar een VW Golf binnen budget was, en vanwege de gewenste ruimte dus gekozen voor Golf Variant. Gezien het verwachte aantal kilometers, en omdat ik al jaren een tevreden dieselrijder ben, de 2.0tdi Business Edition, die paste net binnen het budget.
[b]Ruimte[/b]
De belangrijkste reden dat ik van auto veranderde. Deze is prima in orde. Genoeg ruimte in de kofferbak, zeker aangezien je ook flink wat bagage kwijt kunt op de plek van het reservewiel.
[b]Prestaties[/b]
Dit is voor het eerst in een jaar of 7 dat ik weer in een diesel rijd met minder dan 400Nm koppel (deze heeft slechts 150pk / 350Nm), terwijl hij wel zwaarder is dan mijn vorige auto's. Wennen dus, ouderwets wachten totdat ergens rond 2400tpm de turbo een keertje mee komt doen, en uitkijken met inhaalpogingen op provinciale wegen. Het lijkt alsof de techniek bij VW wat dat betreft de afgelopen jaren heeft stilgestaan. Hij is weliswaar iets zuiniger dan mijn vorige auto, maar dat komt volgens mij vooral door de lange versnellingen. Die lange versnellingen zorgen er dan gelijk voor dat schakellui rijden op de snelweg er niet zo in zit. Wil je weer snelheid maken nadat je hebt moeten afremmen tot onder de 100km/u, dan is terugschakelen naar 5 of zelfs 4 nodig om dat een beetje vlot te doen. Een chipje zou helpen, maar mag helaas niet van de leasemaatschappij.
Stuur-, en remgedrag zijn ok voor een gezinsbak, maar niet sportief te noemen.
[b]Onderhoud/betrouwbaarheid[/b]
De auto heeft pas de eerste 30.000 beurt gehad, geen bijzonderheden. Lease, dus niet naar de kosten gekeken. Verder wil-ie om de 15.000km wel graag een litertje olie erbij.
[b]Comfort[/b]
De ergonomie is niet heel erg goed. Niet dat er echt grote dingen fout zijn, maar allemaal van die kleine dingetjes die ik simpelweg niet fijn vind:
- De A-stijlen staan vrij ver naar voren, en belemmeren daarmee het zicht op aankomend verkeer van rechts.
- De armsteun in het portier zit te ver weg om er tijdens het rijden je elleboog op te laten rusten, de armsteun in het midden heeft evenmin een fijne stand. Daardoor zit je continu een beetje met gespannen armen je ellebogen in de stoel te drukken, om daar een beetje steun te hebben.
- De (sport)stoelen hebben geen instelbare lendesteun (wel weer een gimmick als massage).
- De knopjes voor cruise control op het stuur zitten eigenlijk net te ver weg om met je duim te bedienen zonder je hand te verplaatsen, en degene die de 'CC uit' en '10km/u sneller' knopjes dicht bij elkaar heeft gezet, heeft ook niet nagedacht (geef mij maar gewoon de bij BMW gebruikelijke aparte CC-hendel).
- De climate control is nogal vaag. Airco aan betekent automatisch koude lucht (ook al wil je het juist wat warmer hebben), en wil je het 's winters een beetje aangenaam warm hebben in de auto, zeg maar zoals je thuis de thermostaat op 19°/20° zou zetten, dan moet de climate control toch minimaal op 23°. Ook weer ouderwets: wachten totdat de motor op temperatuur is voordat de verwarming echt iets doet.
- De zon weerspiegelt af en toe erg hinderlijk in de pianolak accenten in het dashboard.
- ...
Allemaal dingetjes (deels ook afhankelijk van de 'maten' van de bestuurder) die ervoor zorgen dat het het gewoon nét-niet is.
Het audio/navi-systeem is wel een verbetering ten opzichte van mijn vorige auto (maar dat mag ook wel, gezien het verschil in bouwjaar).
[b]Bemoeizuchtig[/b]
"Vergeet je telefoon niet", "Wil je een tankstation zoeken?", meldingen voor spookrijders aan de andere kant van het land, parkeersensoren waarvan een menu-optie voordoet alsof je ze ook uit zou kunnen zetten, maar die toch altijd aan staan, en waarvan je ook het geluid niet uit kunt zetten... De auto bemoeit zich nogal graag met dingen.
Samengevat: Dit was binnen de lease-mogelijkheden de beste optie, prio 1 was ruimte, en daar voldoet de auto aan. Privé zou ik echter voor iets anders kiezen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Golf 1.0 TSI DSG 1e Eig|NL-Auto|Veel opties!
- 2016

Volkswagen Golf 1.2 TSI Business Edition R Connected / Stoelverwarming / Camera / Cruise Control / Climate Control / Navigatie / Winter-Pakket / Half Leder / 1e Eigenaar / DAB /
- 2015

Volkswagen Golf 1.2 TSI Cup R-line | 18" LMV | TREKHAAK AFN | PDC V+A | CLIMA
- 2014
PRIVATE LEASE Volkswagen Golf

Nuchter het nieuwe jaar in met een tweedehands stationwagon van €14.500

Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI – 2014 – 610.333 km - Klokje Rond

Praktijkverbruik Volkswagen Golf 7: welke motor is de zuinigste?

Volkswagen Golf VII - Occasion Aankoopadvies