Volkswagen Golf Plus 2.0 TDI Comfortline (2005)

UitvoeringGolf Plus 2.0 TDI Comfortline
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Na 3 maanden en 17.000 km tijd voor een update

MOTOR, DSG EN RIJDEN
Deze 2.0 TDI heeft beduidend meer pit dan de 1.9 TDI’s die ik hiervoor heb gehad. Heerlijk om achter de hand te hebben, bijv. om snel van de rechter- naar de linkerbaan te kunnen wisselen.
Met de DSG-bak gaat het wel es makkelijker snel dan ik dacht, maar op zich werkt de automaat een rustige rijstijl in de hand. Afremmen op de motor doet ie niet vanzelf. Het is mogelijk handmatig te schakelen, maar dat heb ik alleen in heuvel- en bergachtig gebied wel es gebruikt. Maar ook daar schakelt de DSG meestal op het moment dat ik je zelf ook zou schakelen.

Wegligging, stabiliteit, remmen zijn gewoon goed. De stuurbekrachtiging werkt goed.

Het verbruik was aanvankelijk hoog, maar is inmiddels teruggelopen naar 1:18 tot soms zelfs 1:19. Overigens is en erekenarij om daar achter te komen omdat de boordcomputer verbruik uitdrukt in liters per kilometer.

Het olieverbruik is bij mijn vorige TDI’s nooit een punt van aandacht geweest, maar de afgelopen 17.000 km heeft het waarschuwingslampje al 3 maal gebrand. en die LongLife-olie is werkelijk stervensduur. In mijn geval betaalt de lease-maatschappij maar eh ... VW maakt het hier wat gortig.

RUIMTE
De Golf Plus is compact en toch ruim. Zitpositie voor bestuurder en passagier is prima. Achterpassagiers hebben ongewoon veel beenruimte! Mijn kinderen hebben ruimte genoeg, maar ook meereizende volwassenen. Bagareruimte is wel wat kleiner dan bij mijn vorige auto (307 SW). De vele opbergvakken (pakketje erbij genomen met extra vakken in dakconsole) zijn handig.

ZICHT
Dat dat het zicht schuin naar voren beperkt zou zijn - zoals sommige autojournalisten hebben geklaagd - herken ik niet. Zicht vanuit de Golf Plus naar voren is goed. Schuin naar achteren daarentegen juist wat minder.

COMFORT
De instap is goed doordat de auto net wat hoger is. Ook achterin makkelijk in te stappen. Zitpositie is goed, alle knoppen onder handbereik.
Deze 2.0 TDI is een stuk stiller dan de 1.9 TDI, die toch wat meer knort. Dat komt wellicht mede doordat de DSG-bak. die snel opschakelt. In de stad komt de toerenteller niet boven de plm. 1800 toeren. De S-stad is overigens weer het tegenovergestelde; dan draait ie (te) veel toeren.
De ingebouwde radio met 10 luidsprekers is niet zo goed als in mijn laatste Golf IV, maar voldoet. De prijs kwaliteit verhouding is hier niet helemaal van VW-niveau.

SAMENVATTEND
Ik ben heel tevreden en neem een paar minpuntjes voor lief. Terug bij de Duitse degelijkheid bevalt prima.

Geen.