Toyota Yaris 1.5 16v VVT-i T Sport (2004)
Uitvoering | Yaris 1.5 16v VVT-i T Sport |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Na drie Opels (totaal 180.000 km zonder problemen, ze bestaan echt) weer terug naar het oude nest. Deze Yaris is nummer 8 in de reeks van Toyota die startte met een Starlet van een rijschoolhouder en na een kleine 200.000 nog steeds z’n eerste koppeling, versnellingsbak en motor had en waarschijnlijk nog vele probleemloze kilometers na mijn inruil (op een nieuwe Starlet) gelopen heeft.
Niet proefgereden, gewoon zonder kennis van zaken gekocht en bij ontvangst van de auto beleven hoe deze rijdt. Prachtige uitvoering zo’n T-sport, mooie stoelen, mooie meters, stuur en versnellingspook met leer bekleed, en de skirts, voor- en achterspoiler maken de onderkant van de auto af. De wat zwaardere motor loopt lekker; als het snel moet, jaag hem in de toeren en het is genieten. Echter voor ’normaal’ gebruik zijn hieraan nadelen verbonden. De korte overgangen in de speciale versnellingsbak zorgen ervoor dat hij veel toeren moet maken om enigszins op te schieten en heeft veel lawaai in de auto tot gevolg; ook bij 120 km/hr op de snelweg. Een 1.3 is dan aangenamer, toch maar proefrijden in ’t vervolg.
De binnenruimte is variable en best wel groot, echter wil je ruim zitten, dan kan er weinig mee. Omgekeerd geldt dit ook en voor vakanties met meer dan 2 personen is de auto dan ook minder geschikt. Toch maar eens gaan kijken naar het nieuwe type, uiteindelijk belandt in een Verso 1.6 Dynamic (zie review).
We hebben een uniek voorval: de Yaris heeft ons een keer laten staan. ’s Morgens sleutel erin en starten, geen kik. Eurocare gebeld en binnen een kwartier was er iemand. Het probleem kon niet ter plaatse opgelost worden. Yaris met auto-ambulance afgevoerd naar de locale dealer (geen foto gemaakt van deze unieke gebeurtenis). Deze belde binnen enkele minuten: de stekker van de startblokkering was losgeschoten (het controlelampje knipperde inderdaad niet). Het is hem vergeven en dit heeft naar mijn smaak eigenlijk niets met betrouwbaarheid te maken (hoewel zonder dit voorval had ik 5 sterren gegeven).