Toyota Prius THSD Business (2006) #2

UitvoeringPrius THSD Business
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2015

Nieuwe woon werk auto

Sinds dit jaar ben ik voor mezelf begonnen. Hierdoor had ik een nieuwe auto nodig. Mijn Avensis was aangereden en was daardoor economisch total loss. Jammer, want de Avensis was een prima rijdende auto, relatief zuinig (ca. 1:14,5) en zeer betrouwbaar. In de 120.000 km dat ik deze heb gebruikt heb ik slecht 1 reparatie gehad, voor de rest alleen onderhoud en banden etc.

Omdat voor mij als zzp-er de toekomst nog zeer onzeker is, heb ik besloten om een betaalbare tweedehands auto met een geringe afschrijving te zoeken.

Doordat ik verwacht veel kilometers te gaan afleggen (ik zou sowieso voor een organisatie in Arnhem en Leidschendam werken) was ik op zoek naar een betrouwbare en zuinige auto. Het hoefde geen grote auto te zijn, want voor mijn gezin hebben wij een BMW 3 Touring. Ik dacht aan een kleine diesel als een Polo, Fiesta of Punto. Maar dat reed toch niet zo. Ook is de afschrijving van deze auto's behoorljk door alle belastingmaatregelen.

Door toeval kwam ik deze Prius tegen. Altijd dealer onderhouden, zeer netjes van binnen en buiten en (voor een Prius) niet te veel kilometers. Maar ja, dat uiterlijk, veel lelijker had men een auto niet kunnen maken, oke de vorige generatie Prius is nog lelijker.

Toch maar gedaan, ik heb er wel snel mijn eigen Scheel stoel in laten zetten, want de voorstoelen zijn niet bijster comfortabel. Dit was trouwens ook zo in de Avensis. Hier kan Toyota nog wel iets van leren van BMW. Die standaard stoelen zitten vele malen beter.
Wel is deze business variant rijk uitgerust, tot op een JBL geluidssysteem toe, hoewel deze niet erg overtuigend is. Ook de cruise control werkt niet intuitief, dit doet VAG en BMW ook weer beter.

Bij aflevering zijn er nog nieuwe Michelin banden gemonteerd en heeft de auto een grote beurt gehad. Gelukkig is er bij de prius geen sprake van een distributieriem (ook geen ketting trouwens) dus dat scheelt weer in toekomstig onderhoudswerk.

na 6 maanden heb ik er zo'n 15.000 km opzitten en heb ik de auto voor wat onderhoud naar de dealer gebracht. Niks bijzonders kunnen constateren.
De prius is in de 6 maanden een tamelijk comfortabele auto gebleken. De auto is stil, en je komt er weer fris uit, ook na een lange rit. Mijn verbruik over 15.000 KM is 1:19,6. Ook is de auto vrij van rammels en kraakjes. De prius is absoluut niet spannend om te sturen, maar met uitwijkmanoeuvre reargert hij goed en voorspelbaar. Remmen doet de prius ook prima.
Autojournalisten hebben het vaak over het gebruik van de binnenmaterialen en staan vooraan in de rij om te bewerekn dat sommige binnenmaterialen niet 'mooi' zouden zijn. Ik moet zeggen dat ik niet kapot ben van de gebruikte binnenmaterialen bij deze Prius. Audi en BMW hebben duidelijk betere 'binnenhuis architecten'. Echter, de materialen in deze prius zijn na 9 jaar nog prima, vrij van kraakjes en rammeltjes. Ook alle knopjes etc zijn allemaal nog heel en werken zoals nieuw. Dat kun je niet altijd zeggen van de zogenaamde mooie materialen in de premium merken. Conclusie: ook de kwaliteit van de materialen binnnen kun je pas goed beoordelen na wat jaren van gebruik.

Al met al is deze Prius een verstandige investering geweest. Mooi is de auto zeker niet. De auto is zeker ook niet perfect, zoals vele Prius adepten wel eens beweren. Maar Toyota heeft wel een technisch goed product neergezet.

Voordelen:
Zuinig
Kwalitatief zeer goed in elkaar gezet
Stil interieur, ook met hogere snelheden
Onderhoudsarm
Lage 'cost of ownership'
Lage afschrijving voor een auto van 9 jaar oud.

Nadelen:
Hoge tildrempel kofferbak.
Cruise controll werkt niet makkelijk
Kofferbak ruimte houdt niet over t.o.v. directe concurrenten.
Voorstoelen zitten 'matig'
Te weinig hoofdruimte achterin voor volwassenen.

Praat verder op het forum