Toyota Prius THSD (2008)
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 114.720 km |
| KM-stand laatst | 200.000 km |
Prius 2 LPG
Na een een aantal jaren meer hobbymatig te hebben gereden moest ik ineens veel kilometers gaan maken i.v.m. studie en werk.
Na een half jaar in een polo 1.2 tdi te hebben gereden besloot ik op zoek te gaan naar wat anders. In principe was ik erg tevreden over de polo, maar de afschaffing van de mrb vrijstelling en het relatief hoge verbruik leken mij een reden dat met name de markt van polo's zou worden overspoeld, waarmee de waarde enorm zou gaan kelderen. Dit i.c.m. een mrb van €75 per maand en een verbruik van circa 1 op 20 hebben me doen besluiten de auto te verkopen (en dat ging gelukkig nog voor een mooie prijs).
Toen op zoek gegaan naar een goedkoop alternatief, daar ik circa 60.000km per jaar zou gaan rijden. Tijdens mijn zoektocht kwam ik mijn huidige auto tegen.
Het betreft een prius 2 met een Vialle lpi installatie (bij 40.000km ingebouwd) welke bij aankoop 113.000km gelopen had.
Voor aankoop heb ik de auto bij een toyota dealer laten inspecteren. Op een setje nieuwe voorbanden na hoefde er niets aan de auto te gebeuren.
Inmiddels heb ik in iets meer dan 6 maanden zo'n 33.000km met de auto gereden. Ondanks dat de looks van de auto mij zeker niet aanspreken, zijn de kosten dermate laag dat ik me daar niet druk om kan maken.
Onderhoud:
Naast het reguliere onderhoud tot dusver geen enkel mankement aan de auto gehad.
Verbruik:
Bij het starten rijdt de auto circa een minuutje op benzine, waarna automatisch wordt overgeschakeld op lpg. Dit gaat zeer soepel en zonder merkbaar vermogensverlies.
Ik heb het verbruik per tankbeurt bijgehouden en kom met een vlotte rijstijl en met name snelwegkilometers (130) op een verbruik op lpg van 1 op 15-16.
Overige kosten:
Omdat de auto op LPG3 rijdt is de mrb iets hoger dan voor een normale prius. De 67 euro per maand zijn echter snel terugverdiend vanwege het verbruik op lpg. Daarnaast brengt het verbruik op lpg geen extra kosten met zich, al wordt het aanbevolen de klepspeling met enige frequentie te laten beoordelen i.v.m. de hogere ontstekingstemperatuur van lpg.
Ervaringen:
Om heel eerlijk te zijn ben ik enorm tevreden over de auto. Dit heeft uiteraard met name met de lage kosten te maken, maar zeker ook met het gebruiksgenot.
De auto voelt degelijk aan, de automatische versnellingsbak rijdt heel aangenaam en ook de ruimte en het overzicht in de auto zijn zeer prettig. Ook zijn de vele opbergvakjes aangenaam. Op die manier kan je veel meenemen zonder dat het meteen een puinhoop wordt.
Natuurlijk zijn er ook zaken die mee minder zinnen. Zo zijn er een aantal irritante "tikjes" van plastic kapjes die niet perfect aansluiten. De speakers hadden voor mij een stuk beter gemogen. Daarnaast had de bestuurdersstoel voor mij een standje verder naar achteren gemogen. De 1.5 motor i.c.m. met de versnellingsbak schreeuwt het haast uit als je de snelweg op probeert te rijden met een acceptabele snelheid. Hierbij moet ik echter wederom zeggen dat het een auto van nog geen 30.000 euro nieuw betreft, en je dus ook niet kan verwachten dat het de afwerking en kwaliteit heeft van een auto van het dubbele of meer.
Gebruikskosten:
Daar je een auto als deze voornamelijk zal kopen om de kosten te drukken onderstaand een overzicht van de werkelijk gemaakte kosten, waarbij alleen de afschrijving- en aanschafkosten (incl. nieuwe voorbanden) ontbreken.
Kosten 2013: (vanaf 31 augustus)
1. Verzekering: €115,31
2. Onderhoud: €309,45
3. Winterbanden: €275
4. Verbruik: €673,42
- Totaal verbruik LPG: 1020,83 liter op 15.326km (€ 639,84) (1 op 15,01)
- Totaal verbruik Benzine: 20.9 liter (€33,58)
--> Totaal kosten 2013: €1373,18 over 15.326km = 9 cent per kilometer.
Kilometervreter
Inmiddels staan er ruim 155.000km op te teller. Heb de auto in de vakantie o.a. meegenomen voor een kort bezoek aan Stuttgart, en ik begin eigenlijk steeds meer waardering te krijgen voor de auto. Ook na relatief lange ritten stap je zonder enig probleem uit. Ondanks de relatief hoge snelheid waarmee ik op de Autobahn heb gereden (150-160) kwam het verbruik op rond de 1 op 15 uit, verrassend! Onderstaand wederom een kostenoverzicht van de eerste helft van 2014.
Kosten eerste helft 2014:
1. Verzekering: €171,54
2. Onderhoud: €333,52
3. Wegenbelasting: €251
4. Verbruik: €973,95
- Totaal verbruik LPG: 1.626,36 liter op
25.483km (€877,02) (1 op 15,67)
- Totaal verbruik Benzine: 62,42 liter
(€96,93)
--> Totaal kosten eerste helft 2014: €1.730,01 op 25.483km = 6,8 cent per kilometer.
Update
Allereerst onderstaand wederom de kosten over het afgelopen halfjaar. De kilometerstand is momenteel zo'n 180.000,
1. Verzekering: €171,54
2. Onderhoud: €394
3. Wegenbelasting: €402
4. Verbruik: €902,86
- Totaal verbruik LPG: 1585,35 liter op
25.077km (€793,66) (1 op 15,82)
- Totaal verbruik benzine: 75,72 liter
(€109,20)
--> Totaal kosten tweede helft 2014: € 1870,40 op 25.077km = 7,5 cent per kilometer.
Zoals te zien heb ik de afgelopen 6 maanden zo'n 25.000km gereden. Deze kilometers zijn letterlijk probleemloos verlopen, al zag ik zojuist wel dat er een lampje van de kentekenplaatverlichting kapot is! Verder "kraakt" de vering een beetje bij het rijden over drempels e.d. Bij de laatste onderhoudsbeurt heb ik verzocht dit te verhelpen, maar jammer genoeg is het nog niet geheel weg. Geen ramp, maar bij de volgende beurt toch nogmaals verzoeken e.e.a. in te spuiten / smeren.
Inmiddels heb ik ruim 65.000km met de auto gereden, en kan ik dus wel een degelijk oordeel geven over het gebruik.
1. Kosten: Perfect.
Goedkoper rijden gaat m.i. niet.
2. Comfort: Voldoende
De automaat is erg fijn, en ook het overzicht in de auto is zeer prettig. De stoelen (en de positie van de bestuurdersstoel) daarentegen zijn niet optimaal. Daar komt bij dat de automaat i.c.m. het 1.5 blokje erg veel lawaai maakt bij snel optrekken. Bij constante snelheid is de "geluidsoverlast" daarentegen zeer gering.
3. Betrouwbaarheid: Perfect
Ik heb de afgelopen 65.000km geen enkel probleem gehad met de auto.
4. Rijeigenschappen: Ruim voldoende
De auto rijdt eenvoudigweg erg lekker voor wat het is. De besturing is goed, de vering is goed, de auto deinst niet in bochten, hij trekt vlot op etc.
Omdat de prius mijn autoliefhebbershart niet echt harder laat kloppen ben ik sinds enige tijd zoekende naar een mooie Honda S2000 (AP2). De mogelijkheid bestaat echter ook dat ik, indien ik een goede kans zie, de prius inruil op een BMW 520d (2010-) of Audi A6 (2011-), hoewel ik denk dat het prijsverschil me daarvan uiteindelijk zal weerhouden.
Op naar twee keer het klokje rond. Wellicht dat ik de auto op enig moment op ga geven voor "de rollerbank". Ben toch wel benieuwd wat circa 150.000km op lpg met het 1.5 blokje heeft gedaan. Voor "klokje rond" moeten er eerst wat meer kilometers bijkomen, maar met dit tempo gaat dat wel goed komen.
THE END
Ik heb op de snelweg een kop-staart botsing gehad met de auto. De auto was dusdanig beschadigd dat reparatie geen zin meer had (althans niet voor mij). De auto is dan ook verkocht aan een opkoper.
Vandaag heb ik mijn "nieuwe" prius opgehaald. Een prius 3 executive met solar roof van de eerste eigenaar. Heb er nog niet veel mee gereden, maar de eerste ervaringen zijn goed. Ik zal tzt een nieuwe review schrijven.