Toyota Prius+ (2013) #3

Toyota Prius+ (2013)
Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)Toyota Prius+ (2013)

Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2022

LPG in een Prius Wagon, ervaring na 114000 km

Woord vooraf
Deze review richt zich op hoe de Toyota hybride zich houdt op LPG. Na ruim 3,5 jaar en 114.000 km deel ik alle cijfers, kosten en ervaringen. Bij aanschaf van deze prius in 2022, ben ik alle kosten en tankbeurten nauwkeurig bij gaan houden in Spritmonitor. Op die manier wilde ik een compleet beeld krijgen van de werkelijke kosten van deze auto, afgezet tegen de opbrengsten. LPG rijd je immers om kosten te besparen, dat wilde ik wel graag monitoren. Nu, ruim drie jaar en 114.000 km verder, deel ik graag mijn ervaringen en cijfers – zodat anderen die een (hybride) auto overwegen op LPG een eerlijk en volledig beeld krijgen.

Aanschaf & gebruik
In februari 2022 kochten we deze Prius Wagon Business Dynamic uit 2013 met 142.000 km op de teller voor €14.850. Inmiddels, augustus 2025, staat de teller op 256.000 km: ruim 114.000 km verder. Het jaarkilometrage ligt rond de 32.000 km. De auto wordt zowel door mij (3 dagen per week) als mijn vrouw (2 dagen per week) zakelijk gebruikt voor woon-werk (75%), daarnaast uiteraard voor privéritten (25%). Verder gaan we minstens 1x per jaar europa in met deze auto, dit jaar een rit van ruim 3000 kilometer, vorig jaar 6000(!) kilometer, probleemloos.

Waarom deze auto? De Prius staat bekend als zeer betrouwbaar, comfortabel, zuinig, acceptabele prestaties, 7 zitplaatsen, een enorme kofferbak, trekhaak voor fietsendrager, alle opties die ik op dat moment nodig dacht te hebben. Een ideale auto voor een groot gezin (we zijn met 5) dat veel kilometers maakt.

LPG-inbouw & verbruik
Vrij snel na aankoop is er een Prins LPG-G3 + Flashlube installatie ingebouwd. Sindsdien rij ik grotendeels op LPG, met benzine alleen bij koude starts. incidenteel rij ik een tank benzine leeg en op vakanties heb ik soms geen zin om naar LPG stations te speuren en rijden we wat vaker op benzine. Ik rij ongeveer 550km op een volle tank LPG.

Feitjes uit mijn Spritmonitor-registratie over 114000 km.
• Gemiddeld LPG-verbruik: 6,98 l/100 km
• Minst zuinige trip: 9,38 l/100 km (LPG) volledig beladen op Franse snelwegen, augustus 2025
• Zuinigst: 5,7 l/100 (LPG), wel even m’n best voor gedaan..
• Gemiddelde brandstofkosten: ca. €5,9 per 100 km (benzine is hierbij opgeteld, 0,85 cent per 100 km).
• Totale brandstofkosten: €6.791 over 114.000 km

Extra lasten LPG
• MRB: +€448/jaar meer dan bij benzine → bij 32.000 km/jaar omgerekend €1,40 per 100 km
• LPG-filter: €80/25.000 km → €0,32 per 100 km
• Flashlube: ca. €60 verbruikt in 114.000 km → €0,05 per 100 km
• Eenmalige kosten inbouw LPG: €2.135

Vergelijking met benzine
Op benzine alleen rijdt de Prius Wagon gemiddeld 5,69 l/100 km, wat bij een benzineprijs van €1,90/l neerkomt op ca. €10,8 per 100 km. Op LPG rijd ik voor ca. €5,9 per 100 km. Dat scheelt €4,9 per 100 km.
Daar moet je wél de extra lasten van LPG bij optellen: ±€1,77 per 100 km
Per saldo resteert een netto voordeel van ±€3,1 per 100 km. Bij mijn jaarkilometrage van 32.000 km is dat ruim €1.000 per jaar goedkoper dan rijden op benzine.

Onderhoud, Slijtage en betrouwbaarheid
In 3,5 jaar tijd en 114.000 km gaf ik ongeveer €8.800 uit aan onderhoud en banden. Omgerekend is dat zo’n 7 à 8 cent per kilometer. Belangrijkste posten:
• Regulier onderhoud (beurten + APK’s): ca. €3.700
• Nieuwe accu (2023)
• Remmen voor + klauwen (2024), remblokken achter (2024)
• Twee keer een bandenwissel (Vredestein Quatrac)

Vrijwel alles is voorspelbaar en regulier onderhoud. Geen echte verrassingen, behalve één forse tegenvaller: diefstal van de katalysator in december 2022. Ik vond de auto ’s ochtends op straat terug met bakstenen achter de wielen; bij het starten maakte de Prius een oorverdovend kabaal. Dat is gelukkig snel opgelost door een schadebedrijf, waarna ik een anti-diefstalplaat onder de auto heb laten lassen (zie foto’s). Sindsdien geen problemen meer gehad.

Het interieur en exterieur van de auto begint slijtage te vertonen. Diverse pitten en krasjes aan de buitenkant, interieur beginnen icoontjes op knopjes te slijten en de wangen van de kunstlederen bekleding beginnen ernstige slijtage te vertonen. Als iemand daar tips voor heeft om dat op te (laten) knappen hoor ik het graag!

TCO + reiskostenvergoeding
Inclusief brandstof, onderhoud, MRB, verzekering, LPG-inbouw en afschrijving kom ik op een totale TCO van ±24 cent/km. Doordat 75% van onze kilometers zakelijk zijn, en we daarover een kilometervergoeding ontvangen, resteert daarmee nog maar ±9 cent/km. Kortom: voor ons is deze Prius Wagon in de praktijk uitzonderlijk goedkoop autorijden.

Rijervaring
De Prius Wagon is een comfortabele reisauto. Stil (behalve als je ‘m op z’n staart trapt), ruim, altijd voldoende vermogen voor normaal gebruik. Op LPG merk je weinig verschil in prestaties, benzine geeft iets meer vermogen. Op vakantie met volle belading en hoge snelheden loopt het verbruik wel op naar 8–9 l/100 km LPG, maar dat hoort erbij. De business dynamic uitvoering met o.a. adaptive cruise control, keyless, JBL installatie en panoramadak is wel een must, ik zou niet zonder die opties willen.

Toekomst
Vooralsnog zullen we nog een paar jaar met deze auto blijven rijden. Afhankelijk van evt. werksituatie, gezinsituatie maar zeker ook de belastingplannen van de overheid. Voor nu blijft de auto op LPG interessant, omslagpunt ligt ongeveer op 9000 km/jaar.

Conclusie
Als veelrijder pakt de keuze voor deze Prius Wagon op LPG-G3 bijzonder goed uit. De betrouwbaarheid, de lage brandstofkosten en de enorme ruimte maken hem ideaal als gezins- én werkauto. De hogere MRB is bij 30.000+ km/jaar verwaarloosbaar. Dankzij de zakelijke kilometervergoeding zijn onze autokosten zelfs uitzonderlijk laag. In onze situatie is dit de perfecte combi van ruimte, betrouwbaarheid en lage kosten.

Pluspunten
• Zeer lage brandstofkosten op LPG
• Ruim, comfortabel en praktisch
• Betrouwbare hybride-techniek
• Een kilometervergoeding maakt kostenplaatje extreem gunstig
Minpunten
• Hogere MRB door LPG + onzekerheid toekomstplannen overheid
• Verbruik stijgt op vakantie (8–9 l/100 km)
• Diefstalgevoelige katalysator (opgelost met anti-diefstalplaat)
• Weinig rijbeleving. Jengelende motor.

PRIVATE LEASE Toyota Prius+