Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2009)

Toyota Prius 1.8 HSD Dynamic (2009)

UitvoeringPrius 1.8 HSD Dynamic
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

"Onze Prius"

• 1 km

Na lang twijfelen toch maar eens proberen of ik een review van onze Prius kan maken.
Mijn vorige auto was een Ford Focus C-Max. Dit was een erg fijne auto moet ik zeggen, ook een automaat en dan alles erop en eraan. Maar helaas was dit een diesel. We rijden eigenlijk gewoon niet genoeg voor een diesel en dit waren ook vaak korte stukjes. Dit bevordert het verbruik ook niet echt. Dus maar eens op zoek naar een goedkoper alternatief.
We zijn eerst naar de Honda Dealer gegaan om naar de Honda Insight te gaan kijken. Hiermee een proefrit gemaakt, maar dit was het toch niet. De Honda is net te klein voor ons. Wij gebruiken de auto namelijk als gezins auto en zitten er dus regelmatig met z`n vieren in (met alle spullen die 2 kinderen onder de 10 en vrouw mee kunnen sjouwen). Nog even naar de Civic gekeken maar die is niet functioneel genoeg, de banken kunnen niet plat en weinig kofferruimte...
Toen toch maar eens naar de "duurdere" Toyota Prius gaan kijken. We hebben een proefrit gemaakt en waren eigenlijk gelijk verkocht. Wat een verschil met de Honda, dit is gewoon veel meer auto. Maar hij was ook 10 duizend euro duurder als de Honda! Al met al een offerte laten maken maar vonden het toch wel erg veel geld. Toch eens goed over nagedacht en op aanraden van een kennis eens naar een andere Toyota Dealer gegaan en die gaf een redelijk bedrag terug voor onze Ford en alsnog een nieuwe Prius gekocht.

Na 2 maanden geduld uitoefenen was het dan eindelijk zover, we konden onze Toyota Prius Dynamic ophalen. Dit was onze eerste nieuwe auto dus best wel spannend.
Netjes gepoetst stond de auto op ons te wachten en na een uitleg van een uur konden we op pad met onze eerste nieuwe auto.

Inmiddels hebben we naar grote tevredenheid 18000km afgelegd. Heel veel kennissen en familieleden stonden verbaasd van de techniek en de luxe die in deze auto zit.
Het is gewoon een erg fijne auto met een goede wegligging en zoals al eerder vermeld erg veel luxe en veiligheid aan boord heeft. De headup display is erg mooi en het automatisch fileparkeren werkt ook erg goed.
De auto is gewoon erg rustig aan boord en nodigt ook niet uit tot sportief rijgedrag. Wel handig want controles zijn er in overvloed en de bedragen liegen er ook niet om. Al moet ik wel zeggen dat stoplichtsprintjes soms wel erg leuk zijn. Verbaasde gezichten zie je als mensen zo`n ecologisch verantwoorde auto zo snel weg zien rijden vanuit stilstand.
We zijn er ook mee op vakantie naar Duitsland geweest. We zaten in het Thüringerwald en daar heb je wel wat bergen. Ik moet zeggen dat dit een zeer geschikte auto is om mee in de bergen te rijden. Je hebt veel koppel beschikbaar en daardoor rijdt hij met gemak vanuit stilstand tegen een schuine helling op.
Binnen in de auto is het ook absoluut geen afzien en hadden we voldoende ruimte om onze vakantiespullen mee te slepen. Al met al was dit een zeer comfortabele reis die zonder problemen is verlopen.

De winter:
Vorige winter hadden wij helaas nog geen winterbanden, wat wel tot wat problemen heeft gezorgd. De tractiecontrol van de Prius kan helaas niet uit. Dit had als gevolg dat je soms moeilijk of helemaal niet van je plek af kwam. Door de tractiecontrol uit te zetten kun je flink gasgeven en kom je soms net over het punt heen waarna je weer grip hebt. Maar dit was opgelost door er deze winter wel winterbanden onder te leggen. Ik moet zeggen dat dit zeker aan te raden is. Verder werkt het VSC+ systeem erg goed. Tot mijn verbazing corrigeerde de auto zichzelf toen ik met een iets te hoge snelheid de oprit naar de snelweg nam. Hij begon ineens te piepen en gaf een stuurcorrectie. Later heb ik dit in het instructieboekje bekeken en dit schijnt in een noodgeval te kunnen gebeuren, een vernuftig systeem.
Verder is de kachel vlug op temperatuur en is het snel lekker aangenaam in de Prius.

Het verbruik:
Wij rijden gewoon met het verkeer mee en soms is het wel leuk om even lekker gas te geven in de powermodus. Dit zijn geen buitensporige snelheden maar even lekker optrekken gebeurt wel eens. Dit resulteert in een verbruik van 1:18 in de winter en 1:20 tot 1:22 in de zomer.

Nadelen:
Ondanks dat ik erg blij met deze auto ben zijn er wel een paar nadelen aan deze auto. Wat ik erg jammer vindt is dat het plastic van het interieur erg snel beschadigt. Ook mis ik een waarschuwingslampje als de ruitensproeiervloeistof bijna leeg is. Ook het zicht naar achteren is niet optimaal. Niet echt een nadeel maar wel de moeite om even te vermelden is dat parkeersensoren geen overbodige luxe zijn. Helaas heb ik ze er niet op zitten maar mocht ik de keuze maken om een nieuwe Prius te kopen dan zal ik deze zeker wel nemen.

Al met al ben ik/zijn wij zeer tevreden met de aankoop van de Prius en heb er nog geen moment spijt van gehad. Gewoon een fijne ruime auto met lage lasten en absoluut niet het gevoel hebben dat je wat tekort komt.

PRIVATE LEASE Toyota Prius