Tesla Roadster (2011)
Uitvoering | Roadster |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Elektrisch rijden: het kan!
OK, de bijzonder gunstige fiscale regelingen en nog wat extra subsidie hebben de doorslag voor aankoop van deze Tesla gegeven. Maar nu, na meer dan een jaar, kan ik maar één conclusie trekken:
Elektrisch rijden kan echt en het bevalt geweldig.
Er zijn nadelen: de belangrijkste: het laden moet je plannen en in mijn wagen is de instap nog wel een dingetje.
Maar: de geweldige, trillingvrije wijze waarop de elektromotor z'n kracht levert, maakt alles goed.
Ik ben ervan overtuigt dat zodra de accutechnologie nog iets verder verbetert (laadsnelheid, capaciteit en gewicht) het gedaan is met de (ouderwetse) verbrandingsmotor in een personenwagen.
Tot zover het openingsstatement over elektrisch rijden, nu de dagelijkse praktijk in een sportwagen van 1,14m hoog.
Ik heb bij mijn huis een stroompunt met een kabel, waaraan ik de auto iedere avond bevestig. Ik heb dus iedere ochtend zo'n 200 à 250 km bereik. Dat is voor mij ruim voldoende. Voor langere ritten kan de auto nog extra worden geladen, waardoor het bereik zo'n 250 à 300 km wordt. De auto kan ook laden aan een gewone stekker en dat betekent dat er dus miljoenen laadpunten zijn. Het grootste nadeel: laden duurt dan erg lang en moet je plannen. Voor dagen met meer dan 300 km, is dit dan ook de grote bottleneck (nu nog).
Het in en uitstappen vereist oefening en gaat met name wanneer de deur niet ver genoeg open kan, niet erg elegant. Maar als je dan zit in de lekker zittende kuipjes ben je dat vergeten en kan het grote genieten beginnen. Zeker met een beetje zon en het dakje eraf. De wijze waarop de auto accelereert is ongeëvenaard en doordat de auto zo laag is, heb je een enorme snelheidsbeleving en ook het zeer specifieke geluid van de motor voegt daar nog eea aan toe.
De service van Tesla is heel erg goed. De auto is echt betrouwbaar. Ik heb een grote storing gehad, bij een akkefietje met wateroverlast. Maar dat is geweldig opgelost. Dit merk gaat het verschil maken, zeker nu de Model S op de markt komt.
Eindconclusie: deze auto is zeker niet voor iedereen geschikt, maar mij bevalt het rijden in een elektrische roadster geweldig.
Weer een paar jaar extra ervaring
We zijn weer een paar jaar en een paar kilometers verder. Ik heb nog steeds zeer veel plezier met de auto. Inmiddels de strepen verwijderd.
Behalve normaal onderhoud, veel wassen, veel banden en een paar knullige schades, geen echte bijzonderheden. Wel heeft een paar maanden terug één van mijn laadkabels het begeven. Aanschaf van een nieuwe is nog steeds geen koopje.
We gaan de warmere maanden weer tegemoet, dus dat wordt weer met het kapje eraf onder de windmolens door suizen. Mijn "brandstofverbruik" is dan weer opgewekt.
Kom daar maar eens om met zo'n benzine of diesel slurper. ;-)