Suzuki Swift 1.5 Exclusive (2008)

Suzuki Swift 1.5 Exclusive (2008)

UitvoeringSwift 1.5 Exclusive
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008

Mijn tweede Swift

Na 2,5 jaar met plezier in mijn eerste Suzuki Swift gereden te hebben (Suzuki Swift 1.5 Exclusive met concept pakket) heb ik op 20-06-2008 mijn huidige Swift aangeschaft.

Deze Swift is ook een 1.5 Exclusive, maar dan met lederen bekleding en het aerow pakket met 17" lichtmetaal.

Mijn eerste Swift was mij goed bevallen, mede door toedoen van de uitmuntende service van de dealer VARI in Vlaardingen. Ik heb namelijk met mijn eerste auto enkele keren last gehad van de "kinderziektes" die de Swift heeft/had.

Piepende remmen, krakende veren, soms moeilijk starten.

Maar mijn huidige auto rijdt, net als de vorige heel goed. Door de verlaagde banden (vanwege de 17" velgen) ligt ie beter op de weg, maar is het comfort wel afgenomen. Zeker als ik in Belgie rijd dan voel je elk gaatje, of elke kassei op de weg. Maar hier heb ik zelf voor gekozen.

Dankzij het aerows pakket ligt de voorbumper/spoiler eigenlijk wel te laag bij de grond om fatsoenlijk een drempel te nemen. Ik heb al een keer mijn spoiler laten spuiten, maar nu zitten er wederom krassen op. Tevens de velgen van 17" zijn krasgevoelig bij stoepranden.

Maar nu de auto zelf. Eigenlijk een prima auto, zeker gezien de prijs. Ja er zijn dingen (dashboord) die beter kunnen, maar dat is inderdaad door de fabriek erkent door in de nieuwe swift (heb hem al bij de dealer mogen aanschouwen!) een veel mooier dashboord te plaatsen.

De goede dingen? De wegligging is goed en de prestaties van de motor ook. Ik heb wel voor de 1.5 gekozen omdat ik die toch veel soepeler vind dan de 1.3. Volgens de fabriek verschillen de prestaties niet veel, maar ik vind zeker wat betreft de trekkracht de 1.5 de betere keuze.

Daar staat tegen over dat ik met mijn huidige Swift niet echt zuinig kan rijden. Netjes met 100 over de snelweg leverd 6,5 liter verbruik op (15,4 km per liter) maar zodra ik ook maar even de kracht van de motor gebruik rijd ik gemiddeld 7,5 a 8 liter verbruik (rond de 12,5 km per liter). Maar ja, wat wil je ook met die spoiler en de banden van 205 mm breed.

Ik zal zo snel mogelijk wat foto's toevoegen want die zijn, vind ik zelf toch, zeker de moeite waard. Ik zal ook nog wel meer ervaringen toevoegen.

de eerste foto's

Zo, als ik alles goed heb gedaan staan er sinds kort ook foto's van mijn Swift op de site. Later zal ik nog wat schrijven over de auto zelf.

Gedetaileerder verslag.

Okee, hoe rijd nu de swift?

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik enige ervaring met de auto heb. Mijn eerste Swift heb ik in 2005 mogen ophalen. Deze auto had nogal wat kinderziektes, zo je ze al zo mag noemen.

• Krakende assen/rubbers
• Piepende remmen
• Schuin afslijten achterbanden
• Slechte ruiterwissers / sproeiers
• Soms niet starten

Deze dingen zijn allemaal door de dealer goed opgelost. Ik moet wel zeggen dat ik in 2,5 jaar met mijn eerste Swift vrij vaak bij de dealer stond.

De krakende assen / rubbers werden dan ingevet. Volgens mijn dealer kwam dit door dat er af fabriek (hongarije) heel erg weinig vet op zit. Ze krijgen bijvoorbeeld ook de auto’s met een minimum aan olie uit Hongarije, zodat de dealer dat eerst nog eens mag aanvullen!

De piepende remmen zijn telkens schoon gemaakt waarna ik weer een tijdje kon rijden zonder geluid.

De schuin afgesleten banden met mijn eerste Swift is opgelost door een metalen stukje op de velg te plakken waardoor die weer goed loopt. Mijn dealer heeft dat na twee jaar vastgesteld en verholpen en dat heeft mij eerlijk gezegd niets gekost want de nieuwe banden hebben zij ook voor hun rekening genomen.

De drie bovenstaande problemen heb ik met mijn nieuwe Swift (jaargang 2008 zoals afgebeeld) niet. Deze auto steekt beter in elkaar dan de eerste serie. Neem nu het klepje van de benzine tank. Dit was in de eerste serie een “lullig” (sorry voor het woord) plastic kapje, waar je het kleurverschil vanaf zag. Nu is het een metalen klep. Stevig en mooi in de lak.

De ruitenwissers / sproeiers heb ik ook altijd al niet heel erg goed gevonden. Vaak genoeg zijn er nieuwe rubbers opgezet, maar dat helpt niet echt vind ik. Er komen erg gauw strepen op de ruit en ik moet niet proberen om te sproeien als ik meer dan 100 kilometer rij want dan komt het ongeveer 10 centimeter hoog op de ruit. Ik heb het met de dealer opgenomen meerdere keren maar die krijgen het niet goed. Misschien iets wat mensen herkennen?

Het laatst genoemde probleem (moeilijk starten) heb ik ook met mijn nieuwe Swift. De dealer gooit er normaal een schoonmaak middel in bij een beurt, maar soms heb ik nog steeds dat ik bij het starten ondervind dat de motor niet wil aanslaan. Na 1 of 2 keer herstarten start hij meestal moeizaam maar na 1 keer gasgeven is het over. Dit is wel eens vervelend want ik heb het 1 keer midden op straat gehad en dan sta je.

Als advies heb ik ook van de dealer gekregen om zo nu en dan tegen mijn maximum toerental aan te rijden voor zeg een kilometer, zodat de auto doorbrand. Ik vond het in mijn vorige Swift kunnen, maar deze gebruik ik veel meer (meer kilometers) en dus enigzins vreemd, want ik gebruik ook echt wel het vermogen.

Dan nu het rijden. De huidige gebruik ik voornamelijk door de week voor woon werk verkeer en in de weekenden rij ik naar Belgie. Dus langere afstand. Ik rij meestal rond de 120 km/h a 130 km/h, maar heb in duitsland met vakantie ook wel 180 km/h gereden. Dit gaat goed, maar boven de 160 is het duwen, zeker als er ook wat wind staat. De auto rijd ook gewoon het lekkerst bij 130. Ik heb op mijn huidige Swift bredere banden gemonteerd (Pirelli 205/17). Dit is geweldig, mede door de lage banden (17” velgen ipv 15”) is de wegligging nog strakker. Nadeel van dit alles is wel dat het comfort minder is en dat spoorvorming goed te merken is. Maar ja, wie mooi wil zijn.

Zoals reeds vermeld is het verbruik niet echt heel erg goed. Dat was bij mijn vorige, maar met de huidige ook. Als ik echt netjes rij (nieuwe rijden) dan kom ik rond de 7,0 liter (14,3 kilometer op 1 liter). Dat is niet echt heel erg goed, maar dat komt gedeeltelijk ook op naam van de spoilers en banden.

Voor de rest? Voor zo een kleine auto is ie best ruim. Ik heb nu meerdere keren grotere hoeveelheden huisraad vervoerd. De achterbank leuning naar omlaag en er kan best veel in. Bij de vorige Swift kon je ook de zitting van de achterbank omklappen, maar bij de nieuwe niet. Beetje vreemd, maar ja, niet echt hinderlijk. Mooi ook bij mijn huidige Swift is de klep op de vloer van de kofferbak. Hierdoor kan je kleine dingen “verbergen” zodat de achterbak mooi leeg oogt. Handig is ook het haakje in de kofferbak om boodschappen aan te hangen.

Maar, ik rij nu zo’n 22.000 kilometer per jaar en moet eerlijk zeggen dat voor zo een kleine auto ik vind dat ie goed rijd. De snelweg kan hij goed mee, alhoewel om echt rap in te halen de 4de versnelling beter geschikt is dan de 5de. Bij 3500 toeren komt er namelijk een extra duw in de rug. Maar lekker 120 in zijn 5, dat is goed tedoen zeker omdat dan ook het geluid van de moter lekker op de achtergrond ligt. Dan hoor je wel een kleine windstroom rond de A zuil, maar ja.

Dan nog 1 ding. Iedereen roept altijd over de lang doorgetrokken voorruit. Dat is zeker waar, want hoog hangende stoplichten zijn er niet door te zien, maar ik kan het niet echt als ergernis noemen want door die voorruit zo te maken oogt de auto wel juist mooi. En dat is ook een voorname reden waarom ik de auto heb gekocht.

Ik hoop dat u allen wat hebt aan deze review. Mochten er vragen zijn, ik probeer zo vaak mogelijk mijn pagina te lezen en opmerkingen en vragen zijn welkom.

7,5

PRIVATE LEASE Suzuki Swift