Suzuki Swift 1.3 GTi (1991)
Uitvoering | Swift 1.3 GTi |
Bouwjaar | 1991 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Aangezien ik een voorkeur heb voor Japanse auto"s en ik geen Mitsubishi Colt GTI kon vinden voor het geld dat ik wilde spenderen, ben ik naar iets anders op zoek gegaan.
Toen stuitte ik op een metallic zwarte Suzuki Swift GTI.
Wat meteen opvalt is toch de best ruimbemeten binnenruimte voor de bestuurder/bijrijder. Achterin is ´t allemaal wat minder maar ja, het is en blijft een klein autootje.
Maar waar je zo"n auto voor koopt zijn de prestaties en presteren doet ie. Zijn top is zeker niet onderbemeten maar niet zijn sterkste wapen. Wat wel zijn sterkste wapen is zijn acceleratie en wat is dat een geweld.
De manier zoals hij in zijn 1 optrekt en tot dik 8000 toeren doortrekt is elke keer een belevenis.
Menig auto zou jaloers zijn op zo"n acceleratie en het leuke is dat het maar zo"n klein minuscuul autootje is en dat niemand het ervan verwacht.
De power die het kleine 1300 cc blok kan opbrengen is bijna onvoorstelbaar. Zeker na het plaatsen van een K&N openluchtfilter en het laten chiptunen van de ecu.
Hierdoor steeg toch best wel flink het koppel wat resulteerd in meer trekkracht onderin.
Verder heb ik verlagingsveren van Apex gemonteerd en een veerpootbrug voor en achter geplaatst waardoor het een echt smijtautotje is geworden.
Enige nadeel aan deze auto is dat hij erg licht is (785 kg) en eigenlijk voor het gewicht ’teveel’ power heeft.
Dit resulteert dan ook regelmatig in spinnende wielen (nat en droog weer) en af en toe eens een uitbrekend voor en achterkant.
Maar voor de rest is dit autootje echt absoluut een aanrader!
Absoluut geen.
Start elke keer en loopt nog als een klokje, en dat voor een 13 jaar oud hoge compressie blok met 170000 op de teller, Japanse perfectie zullen we het maar noemen.
Enige wat stuk is geweest is de voorpijp, de flens was losgescheurd, maar dat mag wel naar 13 jaar.
PRIVATE LEASE Suzuki Swift