Suzuki Swift 1.3 GLS (2005)
Uitvoering | Swift 1.3 GLS |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2018 |
Swift
16-07-2018: Mijn eerste auto. Ik rij dagelijks ongeveer 40 snelweg kilometers en vind rijden algemeen best leuk.
Mijn budget was niet heel erg hoog, maar ik wou graag een leuke auto die gewoon goed is. Al snel kwam ik uit bij deze leuke Swift.
Hij stond te koop bij de Suzuki dealer in Monster. Van de 1e eigenaresse die recent was overleden. Daarom had de dealer de auto weer terug gekocht.
de 6 maanden garantie en goede staat van de auto gaf voor mij de doorslag om de Swift aan te schaffen.
De eerste kilometers waren erg leuk. Het jammere vind ik wel dat de koppeling kort en vrij gevoelloos is. Het aangrijpingspunt is moeilijk te vinden.
Ik merk soms dat ik de koppeling iets te snel los laat. Jammer, maar je went er wel aan.
De auto schakelt perfect! Ik heb heel veel nieuwe A-segmenters gereden maar de Swift uit 2005 vind ik toch het lekkerst schakelen. Ik wou bij aanschaf
geen robot automaat/handbak dus daarom heb ik voor de handbak gekozen. Een 6 bak had ik wel graag gewild.
De 1.3 4 cillinder motor draait als een zonnetje. Met 93PK heb je meer dan genoeg power voor de Nederlandse wegen. Ik ben zelf autos gewend met ~70PK dus dit was wel ff leuk om door te trappen.
Het enige nadeel vind ik dat het verbruik niet amazing is. Zonder cruise control op de snelweg rij ik vaak al gemiddeld 6,5L/100KM. Dit zal niet echt aan de auto liggen.
Soms trap ik het pedaal iets te ver in en het is een 1.3L 4 cillinder en geen 1L 3 cillinder wat ik gewend bent.
Het comfort is prima. Verbazendwekkend voor een auto uit 2005. Vering is iets aan de harde kant (merk je niet echt. Is ook niet storend) maar zoals de autoweek review al zei... je koopt een Swift niet voor een BMW 7 series comfort.
Het sturen daarintegen is echt geweldig. Ik heb nog nooit een echte dikke auto gereden, maar ik vind de Swift erg sportief en direct sturen. Ik ben er erg blij mee!
Wat ben ik van plan met de auto?
Dagelijks woon werk verkeer, maar ben van plan om in de komende maanden naar Zwitserland of een ander land te rijden. Ik rij graag en ach ja. Waarom niet?
Ik zit wel te denken om er cruise control in te laten bouwen. Het geeft je toch extra comfort en het bespaart een beetje brandstof.
+ ziet er sportief uit.
+ Schakelt en stuurt perfect!
+ De 93PK motor is meer dan genoeg. Heerlijk voor de Nederlandse wegen.
+ Als je de auto zelf goed onderhoudt dan zullen ze lang meegaan.
+ Speakers zijn okay.
+ Stoelen zijn in alle manieren verstelbaar.
+ Comfortabel op de snelweg.
- Korte/gevoelloze koppeling.
- Verbruik niet beste in z'n segment.
- Geen cruise control (is een optie. Verschilt per auto. Jammer dat mijn auto het niet had).
Meer reviews komt later nog.
125,000
Ik heb de auto inmiddels al ongeveer 1,5 jaar. Tijd voor een kleine update.
Het verbaast mij dat ik erg weinig problemen hebt gehad sinds dat de garantie periode is verlopen. Er is sinds dat ik de eigenaar ben nooit echt iets stuk gegaan (buiten garantie). Gelukkig maar.
- Bij 102.000 is de versnellingsbak stuk gegaan. Gelukkig is de bak onder garantieperiode gereviseerd.
- Cruise control in laten bouwen bij 105.000. Gebruik het nog iedere dag.
Verbruik is best prima voor mijn rijstijl. Ik kan ruim 500KM met een tank doen en 5l met 100kph op Cruise control is zeker mogelijk.
Ik rij niet vaak lange afstanden maar af en toe zuid Belgie/Duitsland is prima te doen in de Swift. Het enige nadeel voor lange afstanden is dat het stuur toch een beetje te zwaar is op de snelweg. Je moet veel correcties maken.
Ik blijf toch tevreden met mijn Swift. Ik heb een aantal moderne autos gereden, maar ik vind toch dat daar weinig gevoel in zit. Het schakelen en rijden voelt bij veel (a segment) nieuwe autos toch iets te kunstmatig aan. Dan ben ik toch wel weer blij als ik in mijn Swift stapt.
Auto verkocht
De swift heb ik inmiddels alweer verkocht met een eind km stand van 133,736.
In de 33.000km dat ik de Swift dagelijks heb gebruikt heb ik zelf nooit technische problemen gehad met de auto. Het enige wat mis is gegaan was de versnellingsbak die onder de garantie bij 100.000 gereviseerd is.
Mijn Swift had wel last van sticky steering maar daar went je aan. Ik heb besloten om het niet te laten repareren.
Vebruik met de Swift is zeer redelijk. Elke dag rij ik alleen maar snelweg en heb ik altijd minimaal 500KM op een tank kunnen doen. Als ik echt mijn best doet met goede benzine kan ik 550/600 op een tank rijden.
Comfort van de Swift was zeer prima in mijn ervaring. Paar keer per jaar heb ik er prima lange ritten mee kunnen rijden zonder ergens echt last van te hebben. De ingebouwde cruise control heeft hier ook wel een bijdrage aan geleverd.
Minpunten van de swift na bijna 3 jaar:
- Koppeling blijft gevoelloze troep. Kon er nooit goed aan wennen.
- Sticky steering probleem
- De 2 deurs versie heeft lange duren wat soms erg lastig kan zijn met parkeren.
- Koppelingspedaal blijft kraken ookal spuit ik er een flesje WD-40 op. Probleem kwam na een aantal dagen weer terug.
- Opbergruimte blijft enorm beperkt maar dat is meer een probleem met alle 2 deurs autos.
Pluspunten:
- Genoeg power voor snelweg en stad. Zeer tevreden daarover.
- Comfortabel genoeg.
- Deze versie van de Swift heeft veel leuke en goede opties.
- Auto ziet er erg leuk uit. (meer persoonlijke smaak)
- Enorm betrouwbaar. Als je de auto goed onderhoud en er goed mee om gaat krijg je er ook wat voor terug.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort3