Suzuki Alto 1.0 Exclusive (2010)

Suzuki Alto 1.0 Exclusive (2010)

UitvoeringAlto 1.0 Exclusive
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Degelijk, slim, volwassen

• 500 km

De eerste 500 km van onze Black Pearl exclusive zijn uitstekend bevallen. Een auto die prima meekomt in het huidige verkeer, en een weggedrag vertoont van minimaal een auto uit t B-segment.

Natuurlijk zien we een aantal kostenbesparende zaken, waaronder geen electrische spiegelverstelling, geen bestuurdersbediening passagierraam, gebruik van hard plastic op deurpanelen en onderkant dashboard.

Toch maakt het al met al een ontzettend degelijke indruk. Koppelen en schakelen gaat soepel en zeer exact. Sturen vrij direct en voorspelbaar. Het motortje roffelt best, maar persoonlijk vind ik dit nog wel iets hebben. Vanwege de lange versnellingsbakoverbrengingen is het aangenaam stil op contstante snelheden. Zoals al eerder gezegd ben ik enorm te spreken over het weggedrag; duidelijk, stabiel en weinig overhellen.

De uitrusting van de exclusive is prima. Weinig te wensen over, behalve dan het niet leverbaar zijn van een met leer bekleed stuur.

Het verbruik valt niet tegen, zo'n 1 op 18 in een besneeuwd landschap, veelal airco gebruik en een mix tussen snelweg en stad. Kan alleen nog maar beter worden.

Tja, en dan de kosten. Belangrijk argument voor deze auto. A-label, geen BPM, wegenbelasting en n lachertje qua allrisk verzekering.

Al met al, de eerste ervaring is uitstekend. Benieuwd naar wat er komen gaat. En dan even updaten natuurlijk!

Probleemloos

Nog steeds enorm tevreden met deze aankoop. De auto wordt door veel bijrijders als verrassend volwassen ervaren. Ondanks dat de Alto als stadsauto wordt gezien vind ik m vooral ook op de snelweg prima z'n mannetje staan. Rustig, soepel en stil.

Ik merk wel dat de 3-cilinder boven de 120 minder reageert en overheeft dan mijn Arosa. Maar goed, t verbruik is dan ook heel wat hoger.

De Alto blijft bij mij zo rond de 1:18 hangen. Niet wat Suzuki belooft, maar ik vind t prima. Het is koud, behoorlijk wat korte ritjes en na 1500 km is deze auto nog lang niet ingereden natuurlijk. Laten we rond de 5000 km nog maar eens kijken of ie de 1 op 20 haalt.

"Problemen":

Niet soepel lopende elec. ramen. Dit is na gebruik vanzelf soepeler gaan lopen.

Bij koud weer piepen de remmen af en toe. Dit is echter zo sporadisch dat ik t niet als hinderlijk ervaar. Overigens is dit probleem bij Suzuki bekend. Het ligt aan t type remblok.

Vibraties in het interieur tussen de 125-135 km/h. Ook geen probleem op zich, t is binnen de perken. Wel opvallend dat er tot 125 km/h niet te merken is, en boven de 135 km/h ook niet.

Opmerkelijkheden:

Electrische ramen hebben geen auto functie. Dus je moet t knopje in blijven drukken. Jammer, kostenbesparend waarschijnlijk.

Centrale vergrendeling in twee fasen. 1 x drukken is openen bestuurdersportier, twee x drukken is alle portieren. Dit vind ik superhandig.

Veel kritiek op het alleen van binnenuit te openen tankklepje en achterklep (ook met sleutel).
Ik vind dit juist heel handig. Heb dit in eerdere Suzuki's en Honda's ook gehad en miste het zelfs in mijn Arosa.

Continu verlichting. Ben benieuwd hoe lang de koplampen meegaan. Dit zijn H4 lampen en bij mijn Arosa gaan ze +- 10.000 km mee. En ik rijd ook wel zonder verlichting bij zonnig weer.

Al met al nog steeds een erg positieve ervaring. Ik begin ook steeds meer Alto's te zien op de weg. De Black Pearl Exclusive uitvoering ben ik nog niet tegen gekomen. Ik snap daar niets van. Veruit de mooiste kleur voor een Alto. Maar ja, over smaak....

Hmmm...

Natuurlijk heeft de kleine driecilinder een wat rauwere, niet altijd trillingsvrije loop, maar het begon me op te vallen dat het gehele interieur steeds meer vibraties kreeg vanaf 115+ km/h. Dit leek me niet de bedoeling en besloot de dealer te bellen.

De conclusie van de garage was wielen balanceren. Nu weet ik wel dat verkeerd gebalanceerde wielen wat onrust aan een auto kunnen geven, maar het werd me echt te gortig. Zo gortig dat ik zeer vermoeid uit de auto kwam na een rit van +-40 km. Dit kan niet. Mijn 7 jaar oude Arosa trilt nooit, niet bij 50-100 of 150 km/h. Dus hoeft een nieuwe Alto dit ook niet te doen.

En ik moet zeggen, wat een verschil! Trillingsvrij!! Wel echt belachelijk dat dit kort na een aflevering aan het licht komt. Ronduit waardeloos!

Verder begon ik me toch te storen aan het licht naar rechts scheef staande stuur. Het is niet veel, maar toch. Meteen ook recht laten zetten, en nu blijkt, hij staat ineens naar de andere kant scheef! Nog vervelender! Aangezien ik een afspraak na het garagebezoek had ben ik na een uur terug gereden. Het was echter niet meer mogelijk te herstellen diezelfde dag. Hmm, -punt. Echter ben ik de ronduit schandalige service van Seat dealers gewend, tot dusver doet Suzuki het al behoorlijk.

Morgen ga ik poging 2 ondernemen het stuur recht te laten zetten. Ik zal niet weggaan voordat ie recht staat.

Nu klinkt deze update wellicht wat negatief, dat is echter niet zo. De auto rijdt verder nog steeds ronduit goed! En sinds de trillingen tot de verleden tijd behoren merk ik ook dat de auto automatisch wat harder kan kruisen. +- 130-140 is toch n goede snelheid voor deze auto. Jammer dat het verbruik dan wel wat hoger is.

Binnenkort eens wat foto´s updaten.

9,5