Skoda Superb 1.6 TDI Greenline Comfort Businessline (2011)

Skoda Superb 1.6 TDI Greenline Comfort Businessline (2011)

UitvoeringSuperb 1.6 TDI Greenline Comfort Businessline
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

perfecte reiswagen

Op een paar gebreken na, die ik bij de volgende beurt zal melden, bevalt de Superb zoals verwacht; een perfecte reiswagen.

De gebreken zijn:
- een af en toe storende parkeersensor (vooral bij nat weer).
- regenwater lekkage onder het dashboard aan passagierzijde.
- 3e en 4e versnelling schakelen soms hakerig.

Verder ben ik niet onder de indruk van de Amundsen set. Ik heb mijn iPod via MDI aangesloten en ook dat is een tegenvaller. Het zoeken naar muziek is een opgave en kan eigenlijk alleen veilig als je stilstaat. De Genius afspeellijsten worden niet herkend, wat nou juist zo mooi is aan de iPod. Misschien wordt dat later nog aangepast met een software update. Zo ook met de navigatie. Deze gebruik ik vrijwel nooit, maar die paar keer dat ik 'em heb gebruikt sta ik voor al lang geleden afgesloten wegen, en er is geen mogelijkheid om om een alternatieve route te vragen.

De ruimte , rust en de zuinige motor maken alles goed. De volgende wordt weer een Skoda.

update

Inmiddels de eerste grote beurt achter de rug en de lekkage lijkt verholpen. De parkeersensor heeft ook geen storing meer gegeven, maar de bumper is niet goed terug gezet, want deze steekt nu een stuk uit. Hiervoor moet ik nog terug en dan blijf ik wachten totdat ze het hebben opgelost, want een leenauto van deze garage (Korterink in Staphorst) was een iets te bijzondere ervaring.

De update voor de Amundsen is alles behalve vanzelfsprekend. Hoge kosten rekenen voor zoiets simpels en voor de hand liggend, vind ik vreemd. Aan de andere kant; dit is wel een navigatiesysteem waarbij je nog steeds gedwongen wordt om goed op alle borden en andere aanwijzingen te letten. Dus er is ook een positieve kant.

Verder geen bijzonderheden.

Top!

Vele kilometers verder kan ik niet anders schrijven dan dat dit nog steeds een absolute top auto is. Er mankeert altijd wel wat aan een auto, maar bij deze kan ik niets vinden.

Als ik zou moeten zoeken naar een "afwijking" dan zou ik misschien de regensensor kunnen noemen. Waar ik bij vrijwel alle automatisering wel een logica kan ontdekken, lukt me dat soms bij de regensensor niet. Bij een strak blauwe lucht en geen smetje op het raam te ontdekken, gaan de wisserbladen soms wel drie of vier keer achter elkaar aan het werk. En als ik na een regenbui door tegemoetkomend verkeer spetters op het raam krijg, volgt er geen actie.

Maar dit staat niet in verhouding tot de rest: een zee van binnenruimte, stil, rijk uitgerust, een ongelooflijk laag verbruik en dat dat alles tegen een aanschafprijs van net iets meer dan € 30.000. Er is m.i. geen concurrentie voor deze auto. Tenzij je nog vasthoud aan de emotie van de naam. Maar dergelijke emoties bij een auto, staan wat mij betreft gegarandeerd gelijk aan teveel geld uitgeven. De ratio overwint de emotie in mijn geval verpletterend.

Kortom: Top!

update

Omdat de eerder vermelde parkeersensor weer storing geeft, vond ik het tijd voor een update. Het is de enige storing, maar deze is kennelijk niet te verhelpen.

Verder geen nieuws, behalve dat ik binnenkort een nieuwe moet bestellen. Deze zit dan aan de door de leasemaatschappij opgegeven maximaal toegestane kilometers van 180k.

Het wordt sowieso weer een Superb. Ik zou althans geen gelijkwaardig alternatief weten. De enige reden om niet voor Skoda te kiezen is hun website. De configurator komt bijvoorbeeld niet overeen met de werkelijke mogelijkheden, die wel in de brochure vermeld staan. Erg onhandig en verwarrend.

Verder valt op dat DAB+ radio optie niet te selecteren is, terwijl hier in de Nederlandstalige handleiding (digitaal te vinden in hun eigen database op internet)een hoofdstuk aan gewijd is.