| Uitvoering | Scala 1.0 TSI 110pk Greentech Ambition |
| Bouwjaar | 2022 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 67.535 km |
| KM-stand laatst | 71.066 km |
C-segment voor B-segment geld?
Voor vakantie naar Noorwegen deze auto gehuurd in Finland en er in 10 dagen een dikke 3000 km bijgereden, voornamelijk tweebaans (berg)wegen.
De auto die ik meekreeg was een vrij simpele uitvoering maar wel met winterpakket (alles verwarmd). Voor het segment zat alles erop wat je mag verwachten, behalve een achteruitrijcamera.
Interieur doet erg goedkoop aan maar wel degelijk, gewoon overal hard plastic. Stofje op het dashboard lijkt in een oogopslag leuk, maar als je er langer naar kijkt lijkt het meer op dat schuim van verwarmingsbuisisolatie. Is ook gewoon een dun laagje over kneiterhard plastic. Ergnomisch is het meeste in orde, de meestgebruikte klimaatcontroleopties zijn nog fysieke knoppen. Voor sommige opties moet je het infotainment in, is nogal arbitrair gekozen voor wat waar zit. Ik mis een knop voor recirculatie. Ook is er een optie voor Air Care wat schijnbaar de lucht zuivert maar wat je elke rit opnieuw aan moet zetten.
Het scherm voor de bestuurder is groot en duidelijk. Aantal functies is wel vrij beperkt, eigenlijk niet meer dan de boordcomputer, navigatiepijltje en huidige muzieknummer/radiozender. Het middelste infotainmentscherm heb ik nauwelijks gebruikt behalve dan voor navigatie met Android Auto. Voorzover ik het heb gebruikt was het snel, basaal, maar duidelijk. Opvallend is wel dat het scherm heel warm wordt bij gebruik als navigatie.
Deze autos staan vooral bekend om het relatief ruime interieur. Gezien de motorisering en kwaliteit van het interieur zou ik de Scala als B-segment auto zien en dan is het inderdaad een ruimte auto. Grote 100 liter ruimkoffer past makkelijk achterin met nog ruimte te over voor iets als een weekendtas en losse spullen bovenop. Voorin zit je niet krap maar ook niet weelderig.
De auto rijdt prima, geeft vertrouwen op de weg, en veilig onderstuurd als je hard door een bocht gaat. Rijdt je harder dan 90 met ietwat golvend wegdek dan begint het wel zoekerig aan te voelen. Het afrolgeluid is echter ondermaats, vanaf 80 km/u moet je je stem al verheffen en de radio harder zetten (auto stond op Goodyear EfficientGrip zomerbanden).
De DSG bak werkt meestal ongemerkt en niet storend. Samen met het kleine motortje is de auto ontzettend zuinig, over langere afstanden 90 rijden heb ik 3.7 l/100 km (1:27) gezien, 1:22 is makkelijk haalbaar als je rond de 100 blijft en buiten de stad rijdt. Op bergwegen vindt ik het wel ontzettend irritant dat de bak niet terugschakelt bij afdalingen, doe je dat wel dan stopt de auto pas met vertragen als je al bijna tegen de redline aanzit. Wat dat betreft rijdt een (Toyota-)hybride juist veel fijner als rijdersauto. Wil je versnellen dan reageert de auto vrij rap op een kickdown, maar als je het gas langzaam dieper indrukt dan blijft de bak een hele tijd hangen in dezelfde versnelling terwijl de snelheid nauwelijks oploopt. Andere irritatie: de cruise control zit op een priegelig knopje aan de richtingaanwijzer, kost wat gewenning om die aan te zetten zonder onbedoeld richting aan te geven.
Deze Scala zat niet ruim in de rij-assistentiesystemen. De lane assist werkt redelijk, ook als de belijning versleten is of deels ontbreekt herkent het systeem nog wel de rijstrook. Het is echt niet meer dan assistentie, pas zodra je de lijn raakt grijpt het systeem in, het houdt je dus niet in ruim binnen de lijnen. Bij de bekende 60-wegen met alleen strepen ruim aan de zijkanten wil het systeem niet dat je over de strepen gaat en werkt het gevaarlijk tegen je als je ruimte moet maken voor een tegenligger, gelukkig gaat het met twee klikken op fysieke knoppen uit. De noodstop gaf twee keer een waarschuwing voor plotseling remmende voorliggers, beide keren had ik het zelf al door, desondanks niet storend, geen false positives. Verder zat de door Brussel verplichte snelheidswaarschuwing erop, ik denk dat ik hier verder niks over hoef te zeggen, behalve dat het ook met twee keer op de knop drukken uit kan.
Qua betrouwbaarheid heb ik twee punten op te merken: De DSG bak gaf een keer een heel eng krakend geluid bij optrekken in een file op een helling, alsof de auto al achteruit rolde in de 1e versnelling. Andere probleem is met Apple Carplay en Android Auto, het infotainment bleef meerdere keren hangen op het verbinden of in een oneindige loop doorgaan met verbinden. Dit ging soms vanzelf weg en soms moest ik de auto herstarten en telefoon verwijderen om het weer werkend te krijgen.
De Scala biedt dus inderdaad C-segment ruimte voor B-segment geld, maar ook echt alleen dat. In de stad valt dat minder op, maar dan kun je beter voor een hybride of elektrische auto kiezen. Je zou de Scala dus kunnen zien als opvolger van de Fabia Combi, maar dan in een wat beter op het netvlies liggende verpakking.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee