en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Hun voorgangers waren allesbehalve spannende muurbloempjes die dankzij een portie Pokon nu uit zijn gegroeid tot wat stoerdere varianten. Welk muurbloempje het mooist bloeit, zoeken we uit in een dubbeltest tussen de Skoda Scala en de Toyota Corolla.
Echt sprankelen deden hun voorgangers niet. Goed, de Toyota Auris had nog het voordeel te kunnen profiteren van Toyota’s ruime ervaring op hybridegebied, wat in ons CO2-gestuurde belastingstelstel vaak gunstig uitpakt, de rest van de auto kon echter niet op tegen de concurrentie. Voor de Skoda Rapid lagen de zaken nog minder goed. Eigenlijk was het een auto voor opkomende markten en dat merkte je op veel vlakken. Het logische gevolg is dat beide auto’s echte muurbloempjes waren. Met een flinke dosis Pokon proberen Toyota en Skoda ze nu
op te laten bloeien, met respectievelijk deze nieuwe Corolla en Scala als resultaat. Met die laatste zijn we inmiddels goed bekend, de Tsjech draait inmiddels alweer een tijdje mee in onze duurtestgarage.
Het blijft verbazingwekkend hoeveel ruimte de Scala biedt. Zowel in de achterbak als op de achterbank overklast hij de concurrentie. In de achterbak past 461 liter, ruim 100 meer dan de Corolla en dan zitten zelfs volwassen Nederlanders op de achterbank ook nog uiterst riant. Skoda heeft een reputatie op dit vlak en die houdt de Scala overtuigend hoog. Helaas kun je wel zien waar de winst is behaald, kwalitatief houdt het namelijk niet over. Over de stijl kun je twisten. Het bijna minimalistische heeft een zekere charme, de gebruikte materialen halen het echter niet bij die in de Corolla. Grappig genoeg zien het digitale instrumentarium en het multimediasysteem er wel weer strak uit. Bovendien werkt dat laatste vrij intuïtief en snel. Zaken als de helderheid van de dashboardverlichting zien we weliswaar liever met een fysieke knop bediend dan met een touchscreen, maar verder werkt het systeem vanuit ergonomisch oogpunt prima. Een wat vreemde mix dus, die helaas als geheel niet het niveau haalt dat we van een auto in het C-segment verwachten.
Wat je ongeveer mag verwachten, demonstreert de Toyota Corolla. Het zit in veel kleine dingen, bijvoorbeeld de manier waarop het portier klinkt als het dichtslaat en het vrijwel ontbreken van windgeruis op de snelweg. Ook de gebruikte materialen maken een veel betere indruk, waardoor het geheel gevoelsmatig van betere kwaliteit is. Zodra de fysieke wereld wordt ingeruild voor de digitale gaat de glans er helaas een beetje van af. Het multimediasysteem van Toyota kan weliswaar sinds dit modeljaar eindelijk overweg met Apple CarPlay, maar blijft een tergend traag, onnodig ingewikkeld stuk techniek. Dat frustreert de bediening. Ook het digitale instrumentarium haalt het niet bij dat van de Skoda. Hetzelfde geldt trouwens voor de ruimte aan boord. Achterbankzitters moeten niet langer zijn dan 1,80 m en in de kofferbak past zoals gezegd een stuk minder bagage. De Corolla is in hatchback-uitvoering überhaupt geen ruimtewonder en tegenover de bizar ruime Scala valt dat nog eens extra op.
Lezersreacties (1) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.