Skoda Octavia 1.9 TDI Elegance (2005)
Uitvoering | Octavia 1.9 TDI Elegance |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Sinds juni 2005 mag ik deze heerlijke auto besturen. Ook ik moest even over de imago-hobbel van Skoda heen stappen, maar heb daar tot op heden nog geen seconde spijt van gehad. Het is werkelijk een auto die alles biedt wat je nodig hebt. Ruimte, prestaties, uitrusting en uiterlijk zijn allemaal dik in orde.
Ik zal hieronder bovenstaande toelichten:
- ruimte: tot nu toe heb ik nog niet meegemaakt dat ik iets niet kon vervoeren (alles kleiner dan het formaat zeecontainer past in die grandioze kofferbak)
- prestaties: de 1.9 TDI heeft lekker veel koppel, even gasgeven en je gaat weer. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de 2.0, maar als je niet of weinig met een aanhanger/caravan in de bergen rijdt heb je niet gauw de behoefte aan meer. Hiermee wil ik niet zeggen dat de 1.9 ongeschikt zou zijn voor dit werk, maar dan merk je wel dat de doorgaans soepele motor iets minder soepel wordt. Over het rijgedrag ben ik ook zeer te vreden. Bochten neem je met speels gemak. Als het te hard gaat, begin je langzaam over de voorwielen te glijden, maar dit is makkelijk op te vangen.
- uitrusting: de Elegance is behoorlijk compleet. Als opties heb ik nog een klein leerpakket en stoelverwarming genomen (ivm rugproblemen/comfort) waarmee ik eigenlijk niks kan bedenken dat ik nog mis (navigeren doe ik middels PDA). Ook niet gek als je bedenkt dat standaard zaken als parkeerhulp, regensensor, gescheiden Climat Control, aut. dimmende binnenspiegel, licht assistent e.d. al aanwezig zijn.
- uiterlijk: smaken verschillen uiteraard, maar ik heb nog van niemand in mijn omgeving gehoord dat ie hem lelijk vindt. Mooi detail is natuurlijk de knipperlichten in de buitenspiegel wat je momenteel vaker ziet bij de middenklassers.
Iedereen die eens rijdt/meerijdt is positief verrast door de Octavia.
Problemen? Vind ik met betrekking tot de Skoda een groot woord. Eigenlijk heb ik maar twee dingen meegemaakt. Tijdens de eerste grote beurt (na 30.000 km) zijn de voor- en achterramen gekalibreerd (wist niet dat dat kon) omdat er wat windgeruis was ontstaan. Verder heb ik een aantal keren tussentijds olie bij moeten vullen, wat vaker voor schijnt te komen bij dit type motor.
Schiet me nog een ander klein probleempje te binnen. Ik heb de Stream radio laten monteren en af en toe wanneer ik de oprit bij mijn huis afrij (dus in de achteruit) hoor ik een grote knal. De radio is dan 2 seconden stil en dan doet alles het weer normaal. Dit gebeurt alleen bij het inschakelen van de achteruit. Hier heb ik nog niet na laten kijken, want ik kom niet zo vaak in de garage.
Update april 2007:
Vorige week deed de cruise-control het opeens niet meer. De schakelaar bleek defect te zijn. Deze is vervangen en cc werkt weer naar behoren.
Update december 2007:
Kilometerstand: 135.000. De zijramen toch nog maar eens laten kalibreren, want het begon weer een beetje te suizen. Ook de remblokken achter laten vervangen. Verder nog steeds probleemloos!
EINDSTAND
Vanwege een nieuwe werkgever moest de auto ingeleverd worden. Na ruim 138.000 km, die eigenlijk probleemloos en prettig zijn verlopen, met een beetje weemoed, de auto overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
PLUSSEN:
- Ruimte, ruimte en ruimte
- Prettige diesel. Geen strepentrekker, maar voldoet prima
- Elegance uitvoering, dus weinig te wensen over
MINNEN:
- Motorgeluid had minder gekund
- Suizen van de ramen had ook minder gekund
- Stream radio valt af en toe met een luide plof uit