Skoda Octavia 1.8 TSI Greentech Style Businessline (2015)
| Uitvoering | Octavia 1.8 TSI Greentech Style Businessline |
| Versnellingen | 7, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2015 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 14.000 km |
Eerste indruk, eerst kilometers.
Na lang wachten kon ik eindelijk mijn Octavia in Schagen ophalen. Eerste indruk van de dealer is niets anders dan behulpzaam, vriendelijk en positief. Ik weet dit want de auto moest op een buitenlands kenteken en zij noch ik hadden daar ervaring mee. Maar we zijn er door goed contact uit gekomen.
De auto werd bij het afhalen feestelijk van onder een hoes onthuld. Wat een bak, een stuk groter dan ik mij herinnerde. Een erg mooie auto, zeker als je hem schuin van achteren ziet.
Uitvoering en extra's.
De style uitvoering is al erg compleet dus heb ik er alleen het sportpakket bij besteld (vanwege de stoelen), een trekhaak, DAB (is de toekomst) en voorruitverwarming (heb ik ervaring mee opgedaan bij mijn Ford. Van dat geld krijg je werkelijk nooit spijt!)
De eerste kilometers.
Voorzichtig de garage uit, zwevend over straat. De motor doet in absolute stilte zijn werk, de DSG schakelt onmerkbaar en vlot. Na 33 jaar schakelen is een automaat wel even wennen. En ja, ik heb met twee voeten op het rempedaal gestaan. Wat een remmen :) !
De auto is zonder meer comfortabel, geen kraak of tikje, van alle gemakken voorzien en op een hoop gebieden inderdaad 'çlever'. Het zijn óók de kleine dingen die ertoe doen.
Vermogen.
Gisteren een kleine test gedaan (hoe lang kun je je beheersen?) door bij circa 80 Km eens het gas wat verder in te trappen. Nou, dat stelt zeker niet teleur. De DSG heeft een fractie van een seconde nodig om terug te schakelen, maar dan komt er ook wat! Gaat als de brandweer. Reed 150 voordat ik er erg in had. Nog steeds doodstil die motor en al weer in z'n 7; GEWELDIG! Zie het straks helemaal zitten als de caravan er achter zit.
Verbruik.
Heb gisteren getankt. De fabrieksinstelling voor de actieradius is in eerst instantie 500 KM op een tank. Nadat ik had getankt werd dit bijgesteld naar 640 KM. Zit een 50 liter tank in. Kom je met een nieuwe motor bijna op 1:13. Vind ik niet slecht. Mijn Hyundai IX20 1.6 is nooit verder dan 1:12 gekomen. Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
Aandachtspuntje.
Bij aflevering stond de auto op winterbanden. Op heel glad asfalt en rond de 120 - 130 trilt de auto en het stuur een heel klein beetje. Ik weet niet eens zeker of ik het wel goed voel.Onbalans? een onronde band? Een steentje? Typisch iets voor een winterband? Ga ik even aanzien.
Eerste indruk.
Zeer tevreden over als eerste de dealer en zeer zeker ook over de auto.
Ik maak veel kilometers dus ik zal een vervolg schrijven als ik rond de 10.000 KM ben aangekomen.
Mijn beoordeling voor gebruikskosten en betrouwbaarheid zijn zuiver mijn verwachtingen, ik kan ze feitelijk nergens op baseren (Kosten op z'n hoogst op die eerste tankbeurt). Zoals ik het nu zie heb ik wel vertrouwen in Skoda. Maar ja, wie weet over een jaar?
Tussentijdse update 1
Nu er 14.000 KM op de teller staan een korte update over mijn ervaringen.
Het eerdergenoemde trillen in het stuur komt uit de banden. Het heeft de frequentie van de omloopsnelheid van de wielen. Het is niet irritant, ik heb in enkele andere auto's (geen skoda's) gereden, die bleken het eveneens te hebben. Nu hij op zijn zomerbanden staat is het weg.
Op de zomerbanden is hij overigens (nog) stiller en stuurt strakker. Daar staat tegenover dat hij wat stugger in de vering aanvoelt. Dat hoort er nu eenmaal bij.
Over het comfort ben ik goed te spreken. Ik heb het sportpakket en die stoelen zitten prima, ook op lange afstanden. Dat je soms aan de telefoon niet wordt verstaan, zoals je in andere reviews leest, heb ik eveneens ondervonden. De ene keer heb ik er meer last van dan de andere keer.
De binnenruimte is gewoon geweldig, de bagageruimte slokt alles op, is echt handig met haken overal en heeft een opbergsysteem voor de hoedenplank als je die i.v.m. de bagage even kwijt moet.
Benzineverbruik valt mij alles mee. Ik rijd lange stukken van Den Helder naar Oostende in België. Op stukken waar ik 100 rijd (op GPS) neemt hij tussen 5 en 6 l/100Km. Op 120 KM stukken, ongeveer 60% van de reis, neemt hij tussen de 6 en 7,8 l/100 km (bij 120 op de GPS). Is afhankelijk van de wind. De hele afstand is 360 KM en het beste dat ik gehaald heb is 6,0 en 7,2 l/100 km was het slechtste. Bij die laatste had ik een knappe storm 'tegen'.
Op de zomerbanden lijkt hij wel meer benzine te nemen dan met de winterbanden.
Ben zeker zeer tevreden over deze auto. Volgende update na de vakantie, dan heeft de caravan er achter gezeten en ben ik naar Spanje op en neer geweest.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Skoda Octavia Combi 1.4 TSI Grt Amb Bns
- 2014

Skoda Octavia Combi 1.0 TSI Greentech Style Business Trekhaak Navigatie Apple Carplay/Android Auto Parkeersensoren Cruise Control Stoelverwarming Memory stoelen Climate Control Lichtmetalen velgen
- 2017
![Skoda Octavia Combi 2.0 TDI RS 225 PK DSG [ historie trekhaak pano xenon ]](https://cdn.autotrack.nl/cdn-cgi/image/width=320/59132459/0-0a66825aec8163219772c016ef97b8fe.jpg)
Skoda Octavia Combi 2.0 TDI RS 225 PK DSG [ historie trekhaak pano xenon ]
- 2014