Skoda Fabia 1.9 TDI Sport (2008)

Uitvoering | Fabia 1.9 TDI Sport |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Nadat mijn vorige Fabia aan z\\\'n kilometers was, was het tijd voor een nieuwe leaseauto. Op m\\\'n shortlist stonden de Civic Hybrid, Prius, Leon, (nieuwe) Ibiza, en de nieuwe Fabia:
- Civic, die CVT bak erin.. tja, denk niet dat ik er aan zou gaan wennen
- Prius, beter, maar zag er eigenlijk niet uit
- Leon, nette auto maar niet echt heel overtuigend (niet zo strak rijdend als ik verwachtte)
- Ibiza, leuke auto, reed naar mijn gevoel \\\'t zelfde als de nieuwe Fabia
- Fabia, ja, die is het geworden, na een proefrit was ik overtuigd: op vele vlakken verbeterd, en het nadeel van de oude, de ruimte achterin, is nu ook sterk verbeterd.
In Sport uitvoering besteld, mede om de heerlijk zittende sportstoelen die hier in zitten: die zijn goddelijk! Samen met de rode kleur en extra frontbumperspoiler maken het een leuk ogende auto.
Ten opzichte van de vorige Fabia zijn de vorige punten verbererd:
- Veel moderner ogend interieur
- Stabiliteit bij > 160 km/u, blijft strak rijden
- Zonnenbril-opbergvakje in het dak
- Ruimte achterin sterk verbeterd, niet meer met je hoofd tegen het plafond
- De standaard luidsprekers geven een prachtig geluid met diepe bas
Minpunten:
- Had misschien wat stiller gekund op snelheid
- Ik zie de meerwaarde van de climate control eigenlijk niet tov een handmatige airco: ik zet hem toch altijd standaard op Econ-stand, en draai de fan handmatig wat lager.
Bij 2500km opnieuw uitgelijnd wegens naar rechts trekken, is nu over, en geen problemen verder.
Even een update van na de 60.000km beurt:
Eigenlijk niks aan te merken, er is niks kapot gegaan, en hij heeft me ook nooit laten staan. Topsnelheid bedraagt 190km/u op de GPS (200 op teller). Gewoon starten en gaan met het ding ;)
Bij +/- 74.000km zullen de voorbanden vernieuwd worden.
Still going strong...
Eigenlijk niks te melden bij een stand van 144.000km. Auto heeft me nooit laten staan, en doet het altijd. Zojuist zijn bij 143000km de blokken en remschijven voor vervangen. Voor de kleine beurt gaf de leasemaatschappij al geen toestemming meer ivm eind mei aflopen van het leasecontract.
Enige puntje: de scharnieren van de klep op de armsteun zijn beide gebroken (terwijl ik het vak eronder bijna niet gebruik).
Nieuwe leaseauto is inmiddels besteld, een Ford Focus, levering eind mei. Tot die tijd, vrolijk door in de Fabia.