Skoda Citigo E iV Style (2020) #2

Skoda Citigo E iV Style (2020)

UitvoeringCitigo E iV Style
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020

Eerste EV

Na meer dan 7 jaar een Citigo op gas, in februari onze eerste EV opgehaald. tevens is dit de eerste auto die we via een aantrekkelijke private lease constructie hebben ' aangeschaft'

Rijden en reikwijdte.
de rij-ervaring in een Citigo hebben we altijd als prettig ervaren. Het voelt als een wat grotere auto. De EV is ongekend snel van z'n plek en trekt tot ca. 80 km/h lekker door. Bij een stoplichtsprint ben je alle andere auto's met verbrandingsmotor voor.
Afhankelijk van het jaargetijde heeft de auto een reikwijdte van ca. 220 km. Regelmatig in eco of eco+ rijden maakt de reikwijdte groter.
Eco+ is minder geschikt voor de autoweg want dan wordt de maximumsnelheid tevens terug gebracht tot ca. 95 km/uur. Bovendien werkt de airco in eco+ niet.
Eenmaal de accu praktisch leeg gereden. Niet echt een plezierige ervaring. De auto schakelt alle niet noodzakelijke functies uit en gaat in de laatste tientallen kilometers over op ' schildpad-modus'. Er verschijnt daadwerkelijk een schildpad in het dashboard. er wordt overigens met een grote regelmaat aangegeven wat de reikwijdte nog is .
Al met al voldoet de Citigo uitstekend voor het gebruik warvoor wij deze als tweede auto hebben aangeschaft.

Interieur en comfort
Aan het interieur is de laatste jaren weinig gewijzigd. Mijn vrouw mist de handgreep boven de deur. Verder is het dashboard functioneel en is de app waarmee je kunt navigeren en alle andere zaken mee in de gaten kunt houden na enig gedoe, prima.
De stoelen zijn comfortabel genoeg voor iemand met een redelijk postuur en de hoogte verstelling en stuurverstelling zorgen voor een redelijk zit.

Al met al zijn we erg tevreden. We laden de auto uitsluitend thuis via een wallbox en de zonnepanelen op ons dag. Dat maakt het een uiterst voordelige manier van rijden.

Na anderhalf jaar

We zijn nog steeds erg tevreden over de Citigo. In de zomer haal je makkelijk zo’n 230-250 km. In de winter daalt de reikwijdte naar ongeveer 150-180 km. Zeker afgelopen winter met de kou. Verder prima probleemloze auto.

Defect, accu dood?!

Na bijna 2 jaar op eerste kerstdag om 8 uur 's ochtends gaf de Citigo een foutmelding op het dashboard: "Storing Elektronisch systeem. Wagen stoppen."
Gebeld met de mobiliteitsservice die er binnen een half uur was. Wat checks gedaan. Conclusie: auto moet opgehaald worden. Vervangend vervoer gekregen en 's maandags werd de auto gehaald. Uiteindelijk verdict: defect in de hoog-volt-accu. Moet er onderuit en hersteld worden. Wordt een prijzige en langdurige aangelegenheid. Auto zeker vier weken kwijt.
Blij met de private lease voorwaarden. Eind januari komt de auto terug. We zijn benieuwd.

Eind januari is 4 januari geworden. Keurig hersteld, Geen kosten aan onze kant, naar verwachting een flinke kostenpost voor de leasemaatschappij.

Gemiddeld verbruik na 35000 km

We hebben de Citigo IV nu bijna 2 jaar. Aardig om eens na te gaan waar het gemiddelde verbruik op uitgekomen is.
De auto heeft gemiddeld 13,59 KWH/100 km verbruikt. Dat betekent een gemiddelde range van 242 km.

Niet slecht en erg tevreden mee. De auto wordt 4 dagen per week voor woon-werk gebruikt waarvan zo'n 40 autoweg kilometers van de totaal 50 km.
Eén dag in de week rijdt de auto bijna 140 km met zo'n 110 autoweg km's. Op de autoweg wordt keurig dik 100 km/u gereden

Einde Private Lease Citigo

Vandaag de laatste kilometers van de totaal 82880 km met de Citigo IV gereden.
5 jaar terug via de Private lease ' aangeschaft' al één van de 600 met een aangepaste leaseprijs: 280 euro per mnd bij 20.000 km per jaar. Het contract liep per feb 2025 af. Daarom nog dit jaar het contract beeindigd en een opvolger aangeschaft (E-UP) die nog onder de SEPP regeling viel.
We gaan verder met de E-up die nu 10.700 km op de teller heeft. Op een storing in de batterij na heeft de auto het prima gedaan. Wij zijn zeer tevreden en hopen dat de E-UP net zo goed zal bevallen