Seat Leon ST 1.4 EcoTSI 150pk FR Connect (2015)

Seat Leon ST 1.4 EcoTSI 150pk FR Connect (2015)

UitvoeringLeon ST 1.4 EcoTSI 150pk FR Connect
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Yes, ik heb m!

• 120 km

Mede dankzij de positieve reviews hier op AW.nl gekozen voor de Seat Leon als mijn nieuwe zakelijke vervoer. Ik vind het daarom niet meer dan logisch om hier ook mijn ervaringen bij te houden.

Even wat achtergrond: vanaf 1-1-2016 moest er nieuw vervoer zijn ivm ontwikkelingen op zakelijk vlak. Ik heb 3 jaar in een Toyota Auris Hybrid Lease Pro gereden. Prettige auto, maar nogal gevoelloos. Ik ben daarom een aantal maanden terug gestart met het nadenken over nieuw vervoer en had als uitgangspunten dat het een sportieve auto moest zijn, sneller dan 10s naar de 100, er zakelijk uit moest zijn, het liefst 14% bijtelling en comfortabel (ik ga ongeveer 40K per jaar rijden verwacht ik). Dat bleek een nogal lastige combinatie te zijn. Uiteindelijk teruggebracht naar keuze tussen:

- Nieuwe Toyota Auris (14%)
- Volvo V40 D4 (2de hands) (14%)
- Seat Leon ST FR (nieuw, wel 20%)

In alledrie gereden en uiteindelijk direct tijdens de eerste rit gevallen voor de Leon (Auris bekend terrein, nog steeds gevoelloos en de V40 te klein). Natuurlijk heeft de Leon wel 20% bijtelling, maar die neem ik op de koop toe. Via een zoektocht op internet uitgekomen bij Muntstad, met als doel een 2de hands Leon (liefst met DSG) die op de site stond. Daarin gereden, gesproken met de sympathieke verkoper en uiteindelijk ervoor gekozen om een nieuwe te kopen (die al in bestelling was). De specs:

- Station variant, zwart
- FR (1.4TSI met turbo, 150PK)
- 8,1s naar 100
- Optiepakketten: Business Plus en Executive (bijna alles wat de man zich kan wensen: leer/alacantara met rode stiksels, panoramisch dak (kan open), navigatie, parkeersensoren en camera, geniaal geluidssysteem, DAB+, Android Auto, etc..)
- Winterwielen set erop gezet (staal met 16", jammer...)

Gisteren was het, na weken voorpret, eindelijk zover: ik mocht 'm ophalen. Na de plichtplegingen, die gelukkig kort werden gehouden, in de auto gestapt en de eerste 120 km gemaakt.

Voor zover ik al kan oordelen: heerlijke auto, weinig rijgeluid binnenin, fijne motor, voldoende power. De komende maanden / jaren ga ik mijn ervaringen proberen bij te houden hier. Foto's volgen binnenkort. Voor nu zet ik alles op 4*.

Update ervaringen

Zo, ik heb de Leon nu ongeveer 5 maanden in bezit, en er 12.500 opzitten. De verhouding stad/snelweg is ongeveer 50/50. Mijn ervaringen tot nu toe? Super wagen!

De auto was afgeleverd met winterbanden op stalen velgen. Gelukkig kon ik eind maart over op de originele Leon velgen met Contisports banden. Dat is een wereld van verschil. Zowel qua uiterlijk, als qua beleving op de weg. Waar de Leon eerder regelmatig op zoek moest naar grip, ligt ie nu als een huis. De combinatie met de heerlijk soepele 6-bak en de prachtige motor zorgen iedere bocht weer voor plezier.

Wat het interieur betreft: de stoelen zitten erg prettig. Ik heb er nog geen hele lange (3 uur+) ritten mee gemaakt, maar vooralsnog bevallen ze zeer goed. Het entertainment/navigatiesysteem biedt alles wat ik nodig heb, de bluetooth verbinding met mijn telefoon is goed.

Ik ben in de afgelopen maanden nog geen problemen tegen gekomen. De auto rijdt vlekkeloos, is vrij van rammels en kraakjes en voelt gewoon solide aan.

Mijn rijstijl is sportief te noemen. Ik houd me niet in met accelereren en dat is slechts beperkt te merken in het verbruik. Ik zit nu op een verbruik van 1:15 / 1:16. Binnenkort naar Duitsland om 'm eens steviger aan de tand te voelen.

PRIVATE LEASE Seat Leon