Seat Leon ST 1.0 EcoTSI Reference (2016)

Seat Leon ST 1.0 EcoTSI Reference (2016)

UitvoeringLeon ST 1.0 EcoTSI Reference
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2018

Dag Leonneke!

Na bijna 5 jaar nemen we afscheid van "Leonneke". Het afscheid is bitterzoet, want het was een fantastische auto. Een hele degelijke station, perfect voor een gezin met kleine kinderen. Voldoende kofferruimte om een uitgebreide kampeeruitrusting (incl. De Waard tent) mee te nemen, ruimte genoeg op de achterbank voor eerst een en later twee kinderstoelen, super comfortabele leren stoelen met stoelverwarming en een sportieve feel.

Comfort:
De uitvoering die we van de Leon kochten was een zeldzame. Het had een hoop opties afkomstig van de FR, maar het was een "doodgewone" 1.0 EcoTSI. De leren stoelen zaten geweldig (zowel voorin als achterin) en de stoelverwarming was zeker in de wintermaanden een plezierige bijkomstigheid. Lange afstanden waren in de Seat geen enkel probleem, de zitpositie was goed, de cabine niet te luidruchtig (ondanks de AllSeason banden). De geluidskwaliteit van de stereo was heel behoorlijk. De vering was vrij "sportief" waardoor het sturen lekker direct aanvoelde (heel anders dan de Peugeots die ik ervoor had).

Prestaties:
Wat kun je verwachten van een 1.0 3-cylinder met 110pk? De prestaties waren niet spectaculair, maar je kunt prima meekomen met het verkeer en zoals eerder gezegd voelde het sturen lekker direct/sportief. Ik ben sowieso niet zo'n hardrijder op de snelweg - 110km/u is hard zat, alles daarboven vind ik brandstofverspilling. Mede door deze rijstijl hebben we over de ruim 100.000km die we er in 5 jaar mee gereden hebben een gemiddeld verbruik van 19.7km/L weten te halen.

Betrouwbaarheid:
Buiten een lekke band door een rondslingerende schroef hebben ik nooit met stukken langs de weg gestaan. Bij onderhoudsbeurten is het een en ander vervangen (schokdempers voor, een bekend probleem bij VAG aldus de garagehouder), een aandrijfas keerring en een accu. Verder geen problemen, dus kwa betrouwbaarheid een dikke 9.5 dus!

Kosten:
Zoals aangegeven was het verbruik 19,7km/L. Inclusief afschrijving kostte deze auto me 0,244 Euro/km, dat is inclusief alle brandstofkosten, wegenbelasting, verzekering en onderhoud.

PRIVATE LEASE Seat Leon