Seat Ibiza ST 1.2 Style (2011)
Uitvoering | Ibiza ST 1.2 Style |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Mijn eerste ervaring met de Seat Ibiza sST Diesel
Na ongeveer 6 jaar met veel plezier te hebben gereden in mijn Citroen C2 VTR, waren wij toe aan een andere auto.
De ruimte die de Citroen ons bood, was in de praktijk wat aan de krappe kant.Dat was dan ook de reden om ons te gaan oriënteren naar een iets ruimere auto.
Onze interesse ging uit naar een auto die wegenbelastingvrij is, en daarnaast ook zuinig zou rijden. ( De Citroen haalde gemiddeld 1 op 15 ltr op zich ook niet verkeerd ). Ik ben de enige bestuurder van de auto die voornamelijk voor woon/werk verkeer wordt gebruikt. Na enig speurwerk bleven er wat ons betreft 3 opties over;
-Renault clio station ( levertijd maart / april 2011)
-VW Polo bluemotion ( levertijd vanaf juni 2011 ) of
-Seat Ibiza ST ( levertijd maart / april 2011 )
Op basis van de prijs /prestatie / rijeigenschappen zijn we uiteindelijk gegaan voor de Seat Ibiza ST.
Omdat wij onze Citroen C2 goed konden inruilen en wij er kozen om een showroom model te nemen, was de deal snel gemaakt en de auto al na 2 weken voor ons beschikbaar, wegenbelasting vrij, geen BPM en ook nog eens een goedkopere brandstofprijs waarmee ook nog eens meer kilometers per liter mee gereden kan worden.
Onze eerste rijimpressie;
de eerste duizend kilometer leek hij wat stug en onwennig.
Gaanderweg werd het rijden,schakelen en sturen soepeler.
Het start/ stop systeem bij stilstand was snel gewend.
De eerste tank kwam ik niet verder dan een kleine 700 honderd km, gemiddeld 1 op 17 km . ( 1 op 29 ltr volgens specs fabriek )
De tweede tank was al beter zo'n 850 km, waarmee het verbruik ging richting 1 op 21 km.
Dit schijnt normaal te zijn bij de eerste 1500-2000 km.
All over ben ik tot nu toe tevreden met deze aanschaf.
Wat mij erg mee voel is de snelheid waarmee ik de afmetingen van de auto door had. ( De Citroen C2 heb ik tot het laatst de afmetingen bij het parkeren steeds ervaren alsof ik in een veel grotere auto zat, terwijl dit niet het geval was ).
Wat het instrumentarium betreft was de Seat Ibiza snel gewend m.u.v. de radio. Ik vind in vergelijking met de vorige die ik had het redelijk ingewikkeld door de vele mogelijkheden die er zijn.
De handleiding zal ongetwijfeld uitkomst bieden, maar helaas nog niet veel tijd voor gehad.
Het toeval wil dat mijn buurman ook toe was aan een andere auto.
Na net zo'n speurtocht langs diverse merken ( en een korte proefrit in mijn auto ) is hij eveneens gevallen voor de Seat Ibiza maar dan de gewone vijfdeurs uitvoering.
Kortom het is wat mij betreft een auto die ik zonder voorbehoud kan aanbevelen.
Ruud Goezinne / Amsterdam