Seat Ibiza 1.4 16V 75pk Reference (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Ibiza 1.4 16V 75pk Reference |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
KM-stand bij aanschaf | 10 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Na vijf jaar en 125.000 km verder, in augustus 2004 tijd voor wat anders. In eerste instantie op zoek naar een jonge tweedehands Seat Leon TDi. Vanwege de forse prijzen en het lagere jaarkilometrage vervolgens gekeken naar een goedkopere benzineversie: een tweedehands Leon 1.6 of een nieuwe Ibiza.
Uiteindelijk gekozen voor nieuwe Ibiza Reference 1.4 (55kW) met Spirit-pakket bestaande uit Climatronic en 15 inch lichtmetalen velgen met bredere banden.
AANDRIJFLIJN (waardering: 7,5)
Even wennen, de overstap van een oude maar koppelsterke turbo diesel naar een kleine, stille benzinemotor.
De 1.4 liter motor met 55kW/75pk levert redelijk tot goede prestaties en is vooral rustig van aard. Door zijn 16-kleps cilinderkop valt het koppel onder de 3.000 tpm een beetje tegen, anderzijds kent de motor door zijn ’geknepen’ karakter boven 4.500 tpm weinig toegevoegde waarde. Een motor die juist in het middengebied een goede gasrespons kent. Dan merk je dat deze motor (cilinderinhoud: 1.390 cc) net wat groter is in vergelijking met veel andere 75-pk concurrenten. Per saldo zijn de prestaties vergelijkbaar met de Corsa C 1.2 16v waarmee ik een half jaar heb gereden.
Jammer dat de fijne, gecultiveerd draaiende motor wordt belemmerd door de lange overbrengingsverhoudingen in relatie tot vermogen/gewicht. Dit wordt bij de versies met Spirit-/Sportriderpakket versterkt door de forse 195/55-15 banden die een ruim 3 procent grotere wielomtrek hebben dan de standaard 185/60-14 banden. Bij 120 km/u draait de motor net geen 3.400 tpm. Onbelangrijk maar wel opvallend; de toerenbegrenzer treedt al bij 5.700 tpm in werking.
Bij gasaanname werkt het electronisch gaspedaal met vertraging, waardoor bijvoorbeeld terugschakelen met een gedoseerde hoeveelheid tussengas moeilijk is.
Versnellingsbak schakelt zeer soepel, met korte slagen en voldoende weerstand.
Het brandstofverbruik blijkt meer dan mijn vorige auto afhankelijk van de rijstijl en de buitentemperatuur. Bij een rustige, anticiperende rijstijl haal ik in de winter 15 km uit een liter benzine (octaan 95). In de zomermaanden is met uitgeschakelde airco 1 liter op 16,5 km haalbaar.
ZITPOSITIE (waardering: 9)
Een van de redenen waarom ik voor de Ibiza heb gekozen: de uitgebreide verstelbaarheid van stoelen en stuur waardoor een fijne zitpositie voor iedereen te vinden is. Het bereik van de hoogteverstelling van de bestuurdersstoel is enorm, alleen is de stoel hoog gemonteerd waardoor de meesten de stoel automatisch in de laagste stand zullen zetten. Door de hoge taillelijn van de ramen krijg je met het stuur naar je toegetrokken en de stoel in de laagste stand toch een redelijk sportieve zithouding. De stevige stoelen hebben een goede vorm en zitten comfortabel. De achterbank is eveneens goed geprofileerd en biedt voldoende hoofdruimte dankzij de diepe kuipvorm van de zitting. De beenruimte is daarentegen krap. Serieus minpunt van een 3-deurs Reference is het ontbreken van een ’easy-entry’ mechanisme op de voorstoelen waardoor de achterbank moeilijk bereikbaar is en uitstappen nog veel lastiger is.
VERING & DEMPING (waardering: 8 & 7)
In sommige tests uit 2002 wordt aangegeven dat de Ibiza Stella en Signo nogal week geveerd zijn. Wellicht dat intussen de standaard set-up is gewijzigd, want ’week geveerd’ kan ik mijn auto niet noemen. De Ibiza Reference (model 2005) is voldoende stug geveerd en kent een behoorlijk stevige demping; korte oneffenheden worden goed doorgegeven. Het aspect vering / demping zou voor
PROBLEMEN
Sinds aankoop:
- Auto spoort naar rechts waarbij ik uiteraard rekening heb gehouden met de positieve verkanting van de meeste wegen (i.v.m. waterafvoer).
- Bij koud / vochtig weer kraken bij een diepe veerinslag rubbers in de veerelementen aan de achterzijde; een meer voorkomend probleem bij de Ibiza.
- Lichte trillingen in onderstel en stuur.
- Kleine speling op de wielophanging linksvoor.
Update 3.000 km:
Naar de dealer gegaan om de auto te laten uitlijnen. De Seat-dealer bezit geen apparatuur om een auto uit te lijnen. Wel heeft men beide voorwielen uitgebalanceerd en met elkaar verwisseld. Ondanks dat de auto feitelijk niet is uitgelijnd spoort de auto nu wel goed! Kleine trillingen blijven echter aanwezig.
Update 7.000 km:
Onder garantie zijn nieuwe ophangrubbers gemonteerd waarna het euvel van de ’krakende rubbers’ geheel is verdwenen. Alleen vreemd dat 3 jaar na introductie nog steeds Ibiza’s worden afgeleverd met inferieure ophangrubbers.
Update 12.000 km:
- Ik heb de vier wielen laten uitbalanceren bij een gerenomeerde bandenspecialist in Weert. Tevens zijn banden en velgen nagekeken op hoogteslag en andere oneffenheden. Na uitbalancering is geadviseerd om de bandenspanning te verlagen van 2,4/2,5 bar tot 2,3 bar. De trillingen zijn hierna deels verdwenen. Het restant zou op conto van de stugge banden komen.
Update 25.000 km:
- Geen problemen bijgekomen. Motor kent voorbeeldige draai-eigenschappen.
Update 46.000 km:
- Rechtervoorband voor tweede keer lek gereden. Beide voorbanden blijken scheef afgesleten aan de binnenzijde (negatief camber) en zijn vervangen door Michelin Energy’s, welk type in de maatvoering 195/55-15 prijzig zijn. Banden geven minder afrolgeluid en net dat beetje comfort wat de Firestone Firehawks ontbeerden. De auto rijdt nu (december 2006) merkbaar fijner dan bij aflevering in augustus 2004.
------------------------------------------------------
Oktober 2005: proefrit gemaakt in Leon 1.6 Sport-up.
Plus: ergonomie interieur, uitvoering stoelen en stuur, trekkracht 1.6 motor, versnellingsbakverhoudingen, wegligging.
Min: Materiaalkeuze dashboard en binnenzijde portieren, brommerige motor, zicht rondom.
Augustus 2006: rechterkoplamp kapot. Ga de auto meer en meer waarderen, vooral in de stad is het een fijne, wendbare auto.
November/December 2006: het ’nieuwe rijden’ voor de aardigheid toegepast. Driemaal bijgehouden: 1 liter op 17,2 km; 1 op 16,9 km en 1 op 16,7 km. De winst bedraagt voor mij 1,5 km op 1 liter ten opzichte van de normale, rustige rijstijl.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.