Seat Ibiza 1.0 EcoTSI 115pk Style Business Connect (2025)
| Uitvoering | Ibiza 1.0 EcoTSI 115pk Style Business Connect |
| Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 300 km |
| KM-stand laatst | 1.300 km |
Tijdelijke auto
Ik rijd deze auto als tijdelijke auto in afwachting van een reparatie, die nogal wat tijd in beslag neemt. Om die reden de auto inmiddels al een maand 'in bezit' en ruiim 1000 km gereden, waardoor ik meen er wel enig oordeel over te kunnen hebben. Betrouwbaarheid heb ik vooralsnog op 4 sterren gezet, gewoon omdat ik daar nog geen oordeel over kan hebben na 1 maand. Overigens geen enkele last gehad van welke storing dan ook.
Bij ontvangst was de auto vrijwel nieuw met slechts 300km op de teller in ruim twee maanden. De auto vervangt een Lexus IS300h en hoewel die bijna 10 jaar oud is, is daarmee vergelijken qua rijgedrag natuurlijk onzinnig. Wel wordt mij duidelijk dat infotainment een stap heeft gemaakt in de afgelopen tijd (Toyota/Lexus is daar sowieso nooit een voorloper geweest) en na eerdere ervaringen met huurauto's weet ik nog zekerder dat Apple Car Play op mijn volgende auto echt een must-have is. Wat maakt dit systeem zowel muziek spelen als (al dan niet zakelijk) telefoneren (ook via WhatsApp/Teams) en navigeren eenvoudig! Dit is wel iets wat ik ga missen als de Lexus weer terug is.
Verder rijdt de Ibiza ondanks de gevorderde leeftijd van het ontwerp gewoon heel volwassen en comfortabel voor een B-segmenter en desgewenst ook redelijk sportief. De 115 pk 1.0 3-cylinder TSI is zeker voldoende krachtig voor deze auto en de accelaratie 0-100 lijkt mij zeker met de DSG in S sneller te verlopen dan de 10 seconden die hier volgens de specificaties voor zouden staan. Ik zou wel iedereen die voor een Ibiza in de markt is aanraden om indien het budget het toelaat voor de FR te kiezen. Deze uitvoering net daaronder is redelijk compleet, maar ik mis toch wat zaken (adaptieve cruise control, keyless entry en go, elektrisch inklapbare spiegels) die ook in dit segment inmiddels vrij gangbaar zijn.
Pluspunten:
- DSG is erg soepel in D en fel in S.
- Motortje draait mooi rond, je hoort nauwelijks dat het een 3-cylinder is.
- Goede wegligging en bochtgedrag.
- Korte draaicirkel.
- YES! Gewoon fysieke knoppen voor de climate control (VAG kan het dus wel!!!).
- Nog steeds gewoon een leuk ontwerp voor de leeftijd.
Minpunten:
- DSG schakelt in S af en toe wat schokkerig en blijft soms wel heel lang in de toeren hangen bij vertragen.
- 40-liter tank (dus ondanks zijn bescheiden dorst sta je snel weer bij de pomp).
- Bagageruimte vind ik ook voor dit segment niet overhouden.
- De Ibiza heeft inmiddels een volledig digitaal dashboard, maar het is niet mogelijk om de instructies van Google Maps daar geprojecteerd te krijgen, waardoor je toch steeds naar het centrale scherm moet kijken. Waarschijnlijk toch een combinatie van leeftijd van het ontwerp in combinatie met 'built to a price'.
- Enigszins zijwindgevoelig (overigens zonder dat het gevaarlijk wordt).
- Draadloos laden van mobiele telefoon gaat extreem traag.
- Audiosysteem klinkt ook voor deze klasse wat blikkerig, wellicht is ook dat in de FR beter voor elkaar.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
PRIVATE LEASE Seat Ibiza
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Test Seat Ibiza - Een heel klein beetje anders, maar rijdt nog net zo fijn

Seat Ibiza heeft tijdelijk goed bedeelde instapper met turbomotor

Praktijkervaring Seat Ibiza: bekijken gebruikers het van de zonnige kant?

Seat Ibiza - Back to Basics