Seat Cordoba 1.9 SDi Stella (2003)
Uitvoering | Cordoba 1.9 SDi Stella |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
De Seat Cordoba SDi Stella is de goedkoopste en meest eenvoudige dieseluitvoering. Het is een no-nonsense auto, die meer sportiviteit uitstraalt dan dat hij daadwerkelijk in zich heeft.
Mijn keuze voor de Cordoba SDi werd bepaald door de merkenselectie door de Baas (Audi, VW, Renault, Seat en Opel), en het beschikbare budget. Aangezien mijn budget enorm werd gekort, had ik uiteindelijk de keuze tussen een Renault Clio, een Seat Cordoba/Ibiza en een Opel Corsa. Uitgangspunten voor mijn keuze waren lage leaseprijs en zo veel mogelijke kofferruimte. Vermogen en luxe waren hieraan ondergeschikt.Aangezien de Seat als enige een kofferbak had, ging hier ook mijn voorkeur naar uit.
Met zo"n 64 pk en 120 Nm heb je niet bepaald een stoplichtsprinter, ook tussensacceleraties van 80-120 verlopen bijzonder traag, inhaalmanoeuvres dienen dan ook zorgvuldig voorbereid te worden. Wanneer je je hebt neergelegd bij het gebrek aan vermogen, is het eigenlijk een zeer relaxte, goedmoedige automobiel.
Gelukkig is het koppel al bij lage toerentallen beschikbaar, zodat hellingen geen enkel probleem geven.
De stoelen zijn vrij comfortabel, de aanwezige beenruimte is voor personen > 1.85m wellicht aan de krappe kant (vooral wanneer de achterbank in gebruik wordt genomen). Gelukkig is de ruimte groot genoeg voor een autostoeltje en maxi cosi.
Wat praktische binnenruimte betreft, deze lijkt groter dan mijn vorige auto (Golf IV), mede doordat je als bestuurder wat ruimte moet inleveren. Ook de grote kofferbak is een verademing in dit prijssegment.
Na ca. 200 km viel de auto stil.
Electrisch probleem. De hulpdienst had geen echte oplossing. Laten afkoelen, auto startte weer.
Na ca. 15 km, auto weer stilgevallen.
Weer laten afkoelen.
Volgende morgen de dealer gebeld, WEIGERDE een leenauto ter beschikking te stellen na mijn relaas. Bijzonder onvriendelijk te woord gestaan; zonder enig begrip dat ik geen vertouwen had in de auto. Ook dat ik afhankelijk ben van mijn auto om mijn werk te kunnen doen, stuitte niet op begrip. Vervolgens dit gemeld aan de betreffende leasemaatschappij, en de auto werd verscheept naar een andere dealer. Klacht is reeds middels de leasemaatschappij gedeponeerd. Gelukkig heb ik dus via de leasemaatschappij een leenauto gekregen, maar als partikulier heb je dus een probleem.
Een tip die ik van een andere dealer heb gekregen is; wanneer de auto nog start, is de policy dat de Seat dealer geen leenauto beschikbaar stelt. Start hij niet, dan krijg je op basis van de mobiliteitsservice een vervangend vervoer aangeboden. Maak de auto dus onklaar, en bel vervolgens de mobiliteitsservice. Voila.
Sinds het probleem is ’verholpen’ (de dealer kon niets vinden, heeft alles losgetrokken en opnieuw aangesloten), heb ik geen problemen meer ondervonden.