Seat Altea XL Stationwagon 1.9 TDi Stylance (2007)
Uitvoering | Altea XL Stationwagon 1.9 TDi Stylance |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
4-4-2007
Ik ben net in het bezit (30 mrt jl) van een zwarte Seat Altea XL, 1.9 TDI DRF (Diesel Roet Filter) Stylance met XXL pakket.
Tot zover bevalt hij meer dan prima. Ik rijd voor mijn werk gemiddeld 60.000 km per jaar. Ik zal af en toe wat bevindingen plaatsen.
Het XXL pakket bevat 17 inch LM velgen, donker getinte achterruiten en parkeersensoren, dit pakket is echt een aanrader. De enige extra optie´s die ik heb genomen zijn: verhoogde middenarmsteun (leder), zit er niet standaard bij, als Km-vreter een must. Als laatste een trekhaak.
Deze uitvoering is echt super compleet, regen & lichtsensor, climatecontrol (L&R gescheiden) enz enz.. De afwerking is goed te noemen,’s-avonds is het rood verlichte dashboard een hele belevenis. Leuk detail zit in de zelfdimmende binnenspiegel: er schijnt 2x een rood bundeltje licht precies op de versnellingspook. De navigatie gaat middels de tomtom 710, veel beter dan het saaie monochrome pijltje van de originele VAG navigatie. De radio CD MP3 speler is fantastisch: bas, midden en hoge tonen zijn apart in te stellen. De stoelen zitten echt goed, ook na een volledige dag sturen heb ik geen vermoeide rug.
De 1.9 TDI 77kw motor valt mij erg mee, trekt lekker soepel door. Alleen boven de 130 km/uur is de fut er uit. Verbruik is circa 1:14 op dit moment, wellicht wordt dit beter na wat meer km.
De mindere punten;
De auto is niet echt geruisloos, windruis langs (dikke) ruitstijl / spiegel.
Micky Mouse dashboardkastje!! Ook zijn de afrolgeluiden zijn aan de luide kant!
update 21/06/07: 16.000km.
Ik begin de auto steeds meer te waarderen op zijn sterke kanten!!
De strakke wegligging is echt fantastisch t.o.v. Renault. Bochten nemen met deze auto is echt een genot. Je wilt je grens steeds verder verleggen, maar dan grijpt de ASR (ant slip regeling) op tijd in. Het tanken van diesel ultra (soort Red Bull voor de auto) is zeker merkbaar tijdens accelereren. Hij heeft de 15000km beurt gehad, geen problemen. Wel de irritante signaal uit laten zetten i.v.m. geen gordel.
Dieselverbruik 1:13,5 meest snelweg km. Dit valt mij tegen.
De banden maken wel een enorme herrie, Bridgestone 225/45/17 made in Poland, wellicht komt het door de laag profielbanden.
Na lang volgas in Duitsland kom je uiteindelijk op 190km/h (teller).
Update 20/09/07: 32.000km.
Net een grote beurt gehad, geen bijzonderheden.
De banden zijn vervangen door Michelin Pilot, waardoor deze nare bijgeluiden compleet verdwenen zijn. Afgelopen zomer op vakantie geweest met de Seat, we stonden echt versteld wat er allemaal In kan. Zeker doordat je de achterbank naar voren kan schuiven (blijft genoeg been ruimte over voor de kids) creëer je een gigantische laadruimte. Zeker i.c.m. een dakkoffer.
Dieselverbruik wordt beter 1:15
Update 14/12/07: 45.000km.
Diesel verbruik gaat naar 1:16, de vag motor komt lekker los. Hij pakt steeds lekkerder en gretiger op bij lage toerentallen.
Geen noemenswaardige problemen gehad. De winterbanden geven in deze maanden nog meer grip!
Update 01/07/08: 80.000km.
Tja, hij bevalt nog steeds goed! Je kan merken dat de VAG motor nu echt losser is.
Veel trekkracht onderin en pakt steeds mooier op. Verbruik af en toe 1:17.
Hier en daar al wat gebruiksporen (binnen & buiten). Bekleding nog steeds in nieuwstaat.
Update 22/02/09: 120.000km
Geen problemen, gewoon een goede betrouwbare auto.
Hij wordt echt zuiniger, 900km met een tank is haalbaar!
Dus ruim 1:17 is mogelijk. Je ziet hem steeds vaker verschijnen op de weg, dat zegt genoeg. Ik ben benieuwd naar de nieuwe Exeo, nog 60.000km, dat moet dit werkpaard vervangen worden! Jammer. Je bouwt toch een relatie op met een auto als je vaak samen op stap bent.
Update 30/09/09: 150.000km
Toch nu af en toe problemen. Onlangs is de versnellingsbak reviceerd, deze maakte kabaal met overschakelen. Maar nu rateld hij weer af en toe. Maar los van de bak is het nog steeds een prima auto! Geen enkele auto is zo ruim achter in deze klasse, maar een 2e Altea XL, nee dat niet meer. Maar dat ligt aan mij.
Onlangs proefgereden in de Exeo, maar die viel een beetje tegen.
De achterbank is geschikt voor kleine smurfen, niet voor pubers XL. Ook vond ik de auto niet stil.
21/06/07: cd speler geeft error aan, disc-drive defect. Garantiegeval!
14/07/07: storing aan rem / antiblokkeersysteem / ASR. Na computerreset is de storing verholpen. CD speler is in backorder bij dealer, nog steeds geen cd / mp3 muziek.
12/06/08: Intercooler lek, spuit olie in aanzuigluchtbuis allerlei storingslampen en ging niet harder dan 100, IC is vervangen.
10/10/08: Aandrijfas los van versnellingsbak, alle 8 bouten los en je staat stil op de snelweg! Hulde voor de ANWB, deze heeft alles perfect gerepareed! Geweldig deze service.
05/02/09: ruitsproeier achter defect, slang los / kapot door vorst.
05/07/09: complete versnellingsbak revisie.
20/09/09: CruiseControl valt uit.
30/09/09: versnellingsbak begint weer herrie te maken.
12/11/09: aandrijfas defect en richtingaanwijzerstok, hiermee zijn eerder genoemde problemen weer verholpen.