Seat Alhambra 1.8 20VT Expedition (2007)

Seat Alhambra 1.8 20VT Expedition (2007)

UitvoeringAlhambra 1.8 20VT Expedition
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Auto in april 2006 nieuw gekocht.
Volgens autoweek is de Expedition-uitvoering pas vanaf 2007 te koop, maar daar zitten ze een jaar naast.
Ik heb voor deze auto gekozen vanwege de ruimtebehoefte en mede omdat een even complete Passat 2.0 turbo €12.000 duurder was, wat ook geld voor een Espace.
Ook een vergelijkbare Sharan was €8500 duurder
Waar koop je een ruimtewonder voor €33.700 incl afl. kost, metal. en o.a. ESP, ESD, dubbel clima, stoelverw, park.sensoren voor+achter,voorruitverwarming, koplampsproeiers, el. ramen voor+achter+helemaal achter el. uitzetbaar, alle airbags, zelfs windowbags op 3e zitrij, 16’LM velgen en als belangrijkste de machtige 1,8T motor.
In mijn vorige auto de Passat zat ook zo’n motor welke ik heb laten tunen tot 195pk/280NM.
In de Alhambra vanaf 2006 ligt een nieuwere versie 1.8T welke voorzien is van een K03S turbo welke nu met behoud van garantie bij dealer in weste van NL is op maat getuned tot 220pk/330NM.
Nu merk ik niet veel van de 1600kg.
De Alhambra leent zich uiteraard niet voor scheurwerk, maar het hoge koppel is met name vanaf 3e versnelling een heerlijke beleving van versnellen versnellen en nog eens vanaf 2000 toertjes.
Ook met een caravan van 1400kg ben je snel op de 100 zonder hoge toerentallen.
De Sharan mag max. 1900kg trekken, dus een veilige combinatie.
Door de lange wielbasis en de korte overhang voel je bijna niets van de caravan, wat met de passat (1996) toch aanzienlijk onaangenamer was.
In de eerste 2 versnellingen gewoon het gas niet meer als half intrappen.
De perfecte tuning met deze motor laat ook een comfortabel stads-en filerijden toe.
Bij constante snelheden is het verbruik na tuning (bij 4000km) wat lager, bij 120 ca 7,7 to 8,3L/100km. afh. windrichting.
Met caravan (vierkante Fend 510)is het verbruik ca 12-13L/100km
De 1.8T is ook een hele stille motor en draait weinig toeren (2800 bij 120km/h)
Bij snelheden tot 60km/h is wielgeluid wat aanwezig.
De ruimte in de auto is geweldig, ook de 5e passagier zit vorstelijk op zijn stoel, en met 5 personen kan er ook nog eens ruim 800L bagage onder het afdekzeil mee.
De totale kosten (afschrijving, verbruik en onderhoud) van de Alhambra liggen veel lager dan de concurrenten full size MPV’s, en verdient in vergelijking daar mee gebruikskosten ’uitstekend’.

Kapje spiegel zat speling op, is onder garantie vast gezet.
Enige kosten tot: jaarbeurtje bij ca 13.000km koste met actiebon slechts €138.

Verkocht

Ik heb probleemloos in 5 jaar de auto naar 55.000 km gereden.
Verbruik tussen 1 op 9 en 1 op 10
Doordat we steeds meer met 2 - 3 personen reden zijn we overgestapt op een auto met iets minder ruimte maar veel comfort, namelijk een nieuwe Passat 1.8TSI station comfortline excutive met extra's als Xenon enz.
De Alhambra hebben we particulier verkocht en was als nieuw.
Ondanks dat de Alhambra een fijne praktische auto is is die niet met de nieuwe passat te vergelijken betreffend comfort en rijeigenschappen.
Passat is super stiller, veel minder wind gevoelig en kan zoals te verwachten beter de bocht om door zijn lagere zwaartepunt.
De passat 1.8 TSI heeft nu 2500 km gelopen en is ca 40% zuiniger. Chiptuning is niet zo nodig aangezien de passat zo al in 8.6 sec op 100 zit.
Ook is het moeilijker te doen omdat bij de nieuwe motorsturingen de dealer het kan uitlezen en bovendien de tuning wordt overschreven bij een software update.
Bij aflevering was er hoogteslag in de conti's wat niet eenvoudig op te lossen was.
Binnen week heet dealer in Ede gewoon alle 4 de velgen met banden en al vervangen en opgelost was het probleem.

Passat ook getuned

Ondanks dat de Passat al aardig wat power heeft heb ik deze toch laten tunen.
Deze keer bij Scholtmeijer autoservice.
Deze adverteert met veel Nm en PK's, maar in werkelijkheid zegt hij achteraf dat er 60NM en 35pk bij is gezet omdat de 230pK en 365NM die op zijn site staan te veel klachten geeft. Hij zou site al lang aanpassen maar is tot heden nog misleidend.
Ik moest een 2e keer terugkomen omdat koppel boven 3000 toeren naar normale waarde terugviel. Hij wilde naar eerste tuning geen proefrit maken ondanks dat ik 140km van hem woon. Het heeft me dus 2 volle dagen gekost omdat ondanks afspraak Johan van alles tussendoor doet en je auto dus 6 uur na afspraak wegrijd.
Prijs was aantrekkelijk, product werkt nu goed, maar niet 365NM maar 300NM. Op zich goed merkbaar en veilig binnen grenzen.
Hoger kon wel, maar gaf volgens hem kans op problemen, betreffend communicatie wat vage uitspraken van Johan.
JD gaat tot 340NM en werkt met proefrit tot het perfect is was mijn ervaring met Alhambra, wat is dan het begrip duurder.
Passat 1.8TSI rijd nu nog heerlijker en vlot en veel is comfortabeler dan Alhambra waarmee hij natuurlijk slecht te vergelijken is. Alhambra heeft andere (volume) kwaliteiten.