Renault Twingo 1.5 dCi ECO2 Collection (2011)

autoreview

Renault Twingo 1.5 dCi ECO2 Collection (2011)

Signalement

UitvoeringTwingo 1.5 dCi ECO2 Collection
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2015
KM-stand bij aanschaf86.253 km
KM-stand laatst216.600 km
Lezerswaardering: 83%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Heerlijke & betrouwbare auto

  • 86.000 km

Auto eind maart 2015 gekocht; 4 jaar oud, 86.000 km op de teller. Gebroken veerpoot vervangen voor verkoop. Al 3 eigenaren privé gehad. Historie was niet te achterhalen, boekje niet ingevuld. Toch gekocht i.v.m. Renault dealer garantie. Gelukkig, want de condensator van de airco bleek lek. Gerepareerd onder garantie. Aparte winterwielen aangeschaft, bevalt goed. Ca. 19.000 km per jaar. Start werkelijk altijd en loopt - zeker op temperatuur - heerlijk rustig. Eigenlijk maar 1 nadeel: voltanken met diesel valt niet mee. Vulnippel slaat 15 liter voor dat tank vol zit al af; verder "druppelen".
Maar je hoeft gelukkig niet zo vaak te tanken (ca. 1:20).
Auto accelereert geweldig; niet elke (grotere) autobezitter kan daar goed tegen, zo is gebleken.
In Duitsland op de Autobahn lekker meerijden met max. 180 km. per uur. In 2017 (121.000 op de teller) puur vanwege de leeftijd (en omdat boekje niet ingevuld was), grote beurt en apk en bij 6 jaar oud, alle filters laten vervangen, olie, koelvloeistof, distributieriem, waterpomp, multiriemen. Nu kan hij weer 6 jaar mee - hopelijk - zonder kosten.
Hoewel; Dit jaar apk (maart 2018): staanders/rubbers stabilisatorstangen voor L+R gebroken: dus vervangen. Ook voor nieuwe remschijven en remblokken.
Verder een probleemloze auto. Jammer dat bij deze versie de achterbank niet verschuifbaar is of in delen neerklapbaar; niet goed gekeken bij de koop.
Ik ga deze nog heel lang rijden; voor mij liever voortaan altijd een diesel, maar alleen deze is betaalbaar gezien het lage gewicht.

"Halverwege"?

  • 150.000 km

Een korte update: oktober 2018 en een grens gepasseerd; 150.000 km op de teller. Redelijk probleemloos doorrijden. De rechter koplamp trekt iets condens aan achter het glas en het linker lampje in het dashboard (waar het knopje van de achterruit verwarming zit) is defekt. Dit bewaren we wel voor de volgende beurt met apk (maart 2019). Nog steeds geen enkele spijt van de aankoop; op naar de 200.000!

Dure beurt

  • 160.000 km

Dat was schrikken bij de grote beurt met APK..... Ruim boven de 1200 euro, en niet eens bij de officiële Renault-dealer. Ik dacht; wat kan er mis zijn bij zo'n goed onderhouden auto? Het bleek dat het toch met name slijtage van onderdelen was welke ik nog niet eerder heb gehad (misschien wel voor het eerst in het bestaan van deze auto), zoals een wiellager, remschoenset achter, accu, en gloeibougies. Daarnaast waren we nog niet aan de kilometers, maar wel aan de tijdsduur van 4 jaar verder. Dus ook weer koelvloeistof en remolie vervangen. Tevens natuurlijk de motorolie, oliefilter, luchtfilter, brandstoffilter, interieurfilter en dat samen met alle kleine dingen en het arbeidsloon, komen we aan een groot bedrag. Desondanks nog steeds geen spijt van de aankoop; het blijft een fijn autootje met een gemiddeld verbruik van bijna 1 op 20 en krachtig/fel genoeg als je dat wenst. Natuurlijk mag ik verwachten dat de APK volgend jaar lager in bedrag zal zijn (maar ja, je weet niet wat de uitlaat gaat doen) en het zal duidelijk zijn dat ik het dashboardlampje maar heb gelaten voor wat het is.... Nog steeds op naar de 200.000 ☺

Vooral doorgaan

  • 180.000 km

Eind februari 2020 zag ik op de provinciale weg wel op tijd het stilstaand verkeer, de bestuurster achter mij zag dat helaas niet zo. Een flinke klap achterop en de (oude) opel corsa die achterop mij reed was total loss. Ik kon nog rijden en heb wel vertrouwen gekregen in dit kleine autootje bij een aanrijding. De achterklep sloot niet meer lekker, kleine deuk zichtbaar. Daarbij kapotte kentekenplaatverlichting, krassen op de bumper en een beschadigde kentekenplaat. Wat schetste mijn verbazing; mijn geliefde Twingo werd zomaar total loss verklaard... dat accepteerde ik natuurlijk niet. Belachelijk: 3.000 euro dagwaarde (schade 2.265) terwijl je voor een gelijkwaardige Twingo zeker 4.200 tot 5.000 kwijt zou zijn; en dat buiten jouw schuld (de klant is er voor het inkomen van de verzekeringsmaatschappij; de verzekeraar is er duidelijk niet voor de klant....). Na protesten en het toezeggen van juridische stappen, werd de auto net niet total loss verklaard en dus gerepareerd. Wat minder gereden het afgelopen jaar; zoals bij de meesten onder ons; met name door de Corona-tijd. Maar, na de dure beurt van vorig jaar is de auto dit jaar lekker normaal door de APK gekomen. Ruim 200 euro, inclusief beurt. Daardoor wat geld "over gehouden", dus toch maar een nieuwe koplamp rechts erin laten zetten (i.v.m. de voortdurende condensvorming). Iets meer dan 200 euro, maar de moeite waard nu de auto ook van een total loss gered was. Het was daarna even schrikken toen de airco lek bleek te zijn (condensor). Op 2 plaatsen zelfs.... Aangezien de bedenker van de Twingo bedacht heeft dat je geen losse condensor kan bestellen, moet je het "koelpakket" bestellen; airco condensor en radiateur zitten aan elkaar vast en zijn 1 geheel. Nog even 700 euro verder; dat is een tegenvaller waar je gewoon niets aan kan doen. Ik ga ervan uit dat we voorlopig weer veel veilige kilometers kunnen maken. De laatste paar duizend kilometers zit ik gemiddeld op een verbruik van bijna 1:23. Bij 200.000 km laat ik weer van me horen.

Over de 200,000

  • 205.650 km

Sinds de vorige keer: okt. 2020 stuurkogels vervangen en auto laten uitlijnen. Maart 2021 APK en alle filters laten vervangen; rest OK; aandachtspunt remblokken en remschijven voor. Vervolgens auto chip-tuning laten geven. Juli 2021: 3 lampjes dashboard: emissie uitlaatgassen, onderhoudssleutel en rode STOP-lamp. Uit laten lezen, niets serieus kunnen vinden en meldingen verwijderd door de garage. December 2021 nieuwe Dunlop winterbanden; deze hebben in Duitsland de Twingo gered van een total-loss toen op de Autobahn (3 stroken) 2 auto's op de linkerstrook elkaar raakten en stopten; gelukkig zag de auto achter mij dat ook op tijd. Vandaag 7 feb. 2022 de 150e tankbeurt voor deze auto sinds die in mijn bezit is. Niet de zuinigste beurt (dat was nov. 2021 met een verbruik van 1:23.91) maar wel de duurste... 1,659 euro per liter. Het blijft een schande; deze prijzen! Binnenkort APK, ik laat het weten.

Door,,, of toch niet?

  • 216.600 km

Maart 2022 de APK gehad; alle filters vervangen, en, zoals verwacht werd; de remblokken en remschijven voor. Verder prima. In mei 2022 begonnen de 3 lampjes te branden op het dashboard die ook in 2021 gingen brandden: rode stoplamp, oranje lamp (motorblokje; "emissie uitlaatgassen") en de oranje onderhoudssleutel. Conclusie: (meldcode) storing in turbodruk. Melding gereset door ANWB. Een maand later weer dezelfde lampjes en zelfde storingsmelding: op advies de laaddruksensor van de turbo laten vervangen. 2 Maanden later weer zelfde lampjes; nu storingsmelding behalve turbodruk, ook verstopt partikelfilter (roetfilter). Gereset en bijna gelijk weer de lampjes en melding, nu alleen. nog verstopt partikelfilter.
Dan nog kan het aan allerlei zaken liggen, maar de dealer zou flink moeten gaan zoeken tegen een uurtarief van 130 euro per uur, een nieuw roetfilter (incl. de/montage) ongeveer 1200 euro, en professioneel laten reinigen totaal ca. 600 euro.... Dat geld is er niet meer. Het blijft stupide dat de zogenaamde milieumaatregelen van de overheid alleen maar schade toebrengen aan je voertuig; ook het milieu en de enige die er beter van wordt is de overheid zelf. Het roetfilter kan een regeneratieproces opstarten om de verstopte kamertjes weer vrij te maken door de temperatuur te verhogen en de roetdeeltjes te verbranden. Echter, in Nederland mag je maar 100 km/uur en als je zuinig rijdt - zoals de overheid afdwingt - dan komt mijn dieselmotor niet op de 2000 toeren... het regenereren start pas (heb ik begrepen) rond de 3000 toeren. Wat nu? ik heb toch min of meer op de gok een literfles "Total Care Diesel" gekocht van het merk Lindemann en die op advies van de verkoper toegevoegd aan een halve tank diesel. Vervolgens enkele flinke ritten gemaakt (2 x 100 en 2 x 135 km) en me wel op de snelheid gaan zitten, maar de 5e versnelling niet gebruikt. Veel afwisselende toeren gereden boven de 2000 toeren (je kunt over de 100 rijden in de 3e versnelling) en zo tussen 2000 en 4200 toeren gereden. Het rijdt een fractie minder zuinig en het is minder milieuvriendelijk, maar je wordt hiertoe gedwongen door de incapabele regering. Enfin; eindresultaat: de lampjes blijven nog steeds uit en ik moet gaan nadenken of ik de auto door blijf rijden of niet, want het roetfilter zal er toch een keer aan moeten geloven..... Tot slot; de koplamp die nog nooit vervangen is, begint nu ook vochtig te worden aan de binnenkant..... Tot de volgende keer.

8,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.