Renault Twingo 1.2 16V Kenzo (2005)

Renault Twingo 1.2 16V Kenzo (2005)

UitvoeringTwingo 1.2 16V Kenzo
Versnellingen5, Semi Automaat
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2025

Eerste 5000km

De vraag welke (eerste) auto te kopen was niet eenvoudig. Na lang nadenken en veel reviews lezen kwam ik toch uit bij de eerste generatie Twingo. Een leuke lach gecombineerd met de lage aanschafprijs sprak mij erg aan. Als student heb ik dan ook niet mega veel extra inkomen tot mijn beschikking dus het moest iets goedkoops worden. Ik wist precies wat ik wilde, de meest dikke versie die Renault ooit maakte. Dat betekende de 4e facelift van 2004-2006, minder dan 200.000 op de teller, de 16-klepper 1.2 liter, een handbak, airco en natuurlijk het panorama dak. Niet de meest makkelijke auto om te vinden op Autoscout, maar na ongeveer een half jaartje afwachten kwam hij dan toch online. Een paarse Kenzo editie uit 2005 die net groot onderhoud had gehad. Nieuwe multiriem, pully en waterpomp, en dat voor slechts 1800 euro, een absolute steal! Drie appjes en een proefrit later en ik mocht mezelf voor het eerst een auto eigenaar noemen.

In het begin toch wel even wennen aan schakelen. Ik had sinds het afrijden uitsluitend elektrisch gereden. Ondertussen, na ongeveer 5000km en 6 maanden rijden, wilde ik graag mijn gedachten even goed op papier zetten.

Allereerst, het comfort. Ik moet eerlijk bekennen dat die best goed is! De stoelen zitten erg lekker en zijn prima zacht. Hele lange ritten heb ik nog niet gedaan maar 3 uur naar Schiermonnikoog was geen probleem. Ze zijn fijn verstelbaar in alle richtingen dus mijn vriendin kon ook een fijne zitpositie vinden. Nadeel is wel dat het stuur niet verstelbaar is en daardoor relatief ver van mij af zit in mijn ideale zitpositie. Daarnaast is ook de hoofdsteun niet fijn.Hij zit namelijk te ver naar achter en is niet naar voren te kantelen, hierdoor zit ik altijd ongeveer 5cm van de hoofdsteun af met mijn hoofd. Hierdoor heb ik soms enigszins last van mijn nek na langere ritjes. Achterin is het comfort wederom prima, de twee achterstoelen zijn ronduit ruim voor zo'n kleine auto en twee volwassenen kon ik makkelijk kwijt. Wel natuurlijk beetje passen en meten qua bagage als je 4 personen moet vervoeren.

Een ander groot pluspunt van de Twingo is dat hij erg praktisch is. Met de twee achterstoelen plat kan er echt bizar veel in. Ik heb er twee grote 80l weekendtassen + 2 grote rugzakken + 2 wielrenfietsen in gedaan en kon nog makkelijk door de achterspiegel heen kijken. Echt verbluffend hoe ruim hij is.

Ten slotte heb ik dan ook een versie gekocht met ongeveer alle opties die ooit geleverd zijn voor de eerste generatie Twingo. De lichtmetalen velgen vind ik erg geslaagd en is echt mooier dan die wieldoppen. Daarnaast een ijskoude airco, in de zomer heerlijk en dan natuurlijk het panoramadakje. Wat is dat een top ding zeg! Het glas loopt helemaal door tot de achterbank en er valt dan ook echt veel licht in de auto. Raampjes open (elektrisch uiteraard) en je cruised heerlijk over de B-wegen. Het enige wat ik naar mijn weten niet heb zijn de lederen stoelen van de Initiale editie, maar die mis ik ook niet echt moet ik zeggen. De radio die erin zit is nog origineel maar is wel echt matig. Veel ruis en de speakers zijn echt ronduit ruk. Een aankomend project dus.

Dan de prestatie en tja... Het is prima, maar daar is alles dan ook over gezegd. Ik heb de versie met 16 kleppen en 75pk en dat is precies genoeg. Misschien ben ik verpest door het elektrisch rijden hiervoor maar het is in geen oogpunt een snelle auto. De versnelling tot 50 km/h is relatief vlot maar daarna houdt het wel beetje op, het is ook een stadsauto. Ik heb op de snelweg regelmatig stukken 130 gereden en dat gaat prima, al maakt hij wel veel lawaai. Nog niet in Duitsland geweest voor een maximaal test maar 145 heb ik ook al een keertje aangetikt. Ik zou zeggen dat de auto het meest tevreden is op 80 km/h. Je hebt dan weinig motorgeluid en nog een redelijke pick up als je moet accelereren.

De versnellingen zijn vrij kort (stadsauto) en je kan eigenlijk vanaf 12 per uur al naar de tweede versnelling. 3e rond de 24km/h, 4e vanaf 37km/h en 5e vaak rond 60 per uur. Lekker doorschakelen dus. Wat mij betreft prima voor de beleving maar een 6e versnelling was lekker geweest op de snelweg.

Mijn grootste 'ergernis' met de auto is het gebrek van een cruise control. Dat was op de snelweg toch wel erg lekker geweest. Naar mijn weten is dit ook niet mogelijk aftermarket erin te laten zetten. Dikke vette pech dus. Ook het motorgeluid boven de 100km/h is niet super fijn. Al denk ik dat met een beetje DIY je al best veel hiervan kan oplossen.

Dan de betrouwbaarheid en ik mag met trots zeggen dat de Twingo in 1x door de APK kwam in februari 2026! Meteen een kleine beurt erbij gedaan bij de lokale Renault Specialist. Wel kwam na onderzoek helaas uit dat de multiriem ernstig uitgedroogd was en dat beide stabilisatorstangen moesten worden vervangen. Meteen maar erbij gedaan want je wil toch liever niet opeens aan de kant van de weg staan. 600 euro aftikken was even wat minder maar dan heb je hopelijk toch de rest van het jaar geen onderhoud meer. Verder in 5000km nooit enige problemen gehad, start en schakelt iedere keer keurig! Ik ben heel tevreden.

Dan tot slot de kosten. Zoals gezegd: aanschaf 1800 en onderhoud tot nu toe 600. Ik rijd 18.26 km/l en ben niet perse super zuinig in mijn rijstijl. Verder betaal ik 26 euro verzekering en 26 euro wegenbelasting per maand. Als we dit allemaal dan bij elkaar optellen kom je uit op een prijs van 58 cent per km (inclusief aanschaf/onderhoud/verzekering/wegenbelasting). Als je puur kijkt naar brandstofkosten is het ongeveer 11 cent per km. Dikke prima zou ik zeggen!

Al met al een super leuk autootje waarmee je prima langere afstanden kan rijden. Hij is altijd blij om je te zien en ook nog eens praktisch. Tot de volgende update!

PRIVATE LEASE Renault Twingo