Renault Symbioz full hybrid 145 esprit Alpine (2025)

Renault Symbioz full hybrid 145 esprit Alpine (2025)

UitvoeringSymbioz full hybrid 145 esprit Alpine
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Renault Symbioz Alpine met pakket van Iconic – Een rijervaring om van te genieten

Eind oktober heb ik mijn Renault Symbioz Alpine met het Iconic pakket opgehaald bij de dealer. De kleur gris Rafale staat de auto prachtig, vooral in combinatie met de geheel zwarte velgen. Een mooie upgrade ten opzichte van mijn vorige auto, een Seat Arona FR 95pk.

Na ruim twee maanden en 3500 kilometer kan ik zeggen dat deze auto mij erg goed bevalt. De auto is opvallend stil en de stoelen zitten stevig en comfortabel, waarschijnlijk dankzij omdat dit Alpine onderdeel is. De elektrische stoelverstelling werkt prettig, al moest ik even zoeken naar de lendensteunbediening deze zit aan de rechterkant van de bestuurdersstoel. Het stuur is breed verstelbaar. Een geheugenfunctie voor stoel en stuur ontbreken.

Het infotainmentsysteem vergt wat gewenning, maar is duidelijk en overzichtelijk. Fijn dat de belangrijkste klimaatknoppen fysiek aanwezig zijn. De klimaatregeling werkt uitstekend, zeker de “AUTO” knop in het midden regelt het perfect en schakelt indien nodig zelf over naar de airco. Wat mij echt opviel is de voorruitverwarming in combinatie met de knop “MAX helder zicht”. Dit is ideaal in de winter, want als je deze activeert, schakelt de auto automatisch de voorruit- en spiegelverwarming aan. Zo ontdooi je in no-time een sneeuw- of ijslaag, terwijl je de zijruiten schoonmaakt.

Een slimme feature is de knop waarmee je met twee keer drukken alle technische rijhulpsystemen uit kan schakelen. In het begin gebruikte ik dit maar inmiddels laat ik de systemen gewoon aan, het “bemoei”-geluidje wordt na een tijdje nauwelijks meer opgemerkt.

De adaptieve cruise control werkt erg goed, met drie standen, waarvan de hoogste stand autonoom rijden op niveau 2 biedt. Dit is ideaal in de file.

De versnellingsbak is soms wat apart, schakelmomenten kunnen verrassend zijn en af en toe draait de motor hoog in toeren om de accu op te laden. Het elektrisch rijden verloopt zeer soepel, je merkt nauwelijks de overgang naar de verbrandingsmotor. Hij rijdt bijna als een volledig elektrische auto.

Het verbruik valt me nog wat tegen vergeleken met wat ik verwacht had; ik haal eerder 1 op 17 dan het geadverteerde 1 op 20, maar dat wijt ik deels aan het koude weer.

De verkeersbordherkenning is een handige functie, maar vaak juist ook verwarrend en verstuurd daardoor onterecht waarschuwingen. Dit gebeurt elke keer bv op de A12 waar 100km toegestaan is en dan 50 km aangeeft. Ook de adaptieve cruise control remt soms plotseling terwijl dat niet nodig lijkt, wat een nadeel is voor het rijcomfort.

De ruimte in de auto is zeer prettig, vier personen kunnen er zonder problemen in zitten. De bagageruimte is royaal en kan nog vergroot worden door de achterbank 16 cm naar voren te schuiven; wel ten koste van de zitruimte achterin.

Afwerking en uitrusting zijn top, harde plastics zijn nauwelijks aanwezig en het geheel voelt degelijk en verzorgd aan.

Kortom, wij zijn tot nu toe zeer tevreden met de Renault Symbioz Alpine met een pakket Iconic. Een auto die comfort, innovatieve technologie en rijplezier goed weet te combineren.

Wordt vervolgd!

PRIVATE LEASE Renault Symbioz