Renault Laguna RXE 1.9 dTi (2000)
Uitvoering | Laguna RXE 1.9 dTi |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
Ik reed zelf enige tijd Citroen (BX GT daarna Xantia) toen ik een auto van de zaak mocht kiezen.
Omdat ik het toenmalig model Renault Laguna altijd erg mooi gevonden had, viel de keus hierop. De keus werd overigens vergemakkelijkt omdat het model afliep en de garage er een mooi (lease)prijs ervan kon maken en leuke extra"s toevoegde.
De (semi-sport)stoelen zitten perfect en zijn beide voor geheel instelbaar.
Het comfort is niet gelijk aan een Citroen. De afwerking ook niet; mijn Xantia uit 1994 kraakte minder. Maar de wegligging is formidabel: een mooi ballans tussen sportief en comfort. Hij heeft ook grotere banden (in diameter) dan normaal, wat het rijden op de snelweg een stuk rustiger maakt. Maar als je toch een vergelijk wil maken: de Laguna is ’bonkiger’.
Met de dieselmotor is het goed rijden met keurige prestaties en verbruik (wat ik ook doe, onder 1 op 18 ben ik nooit geweest). Enkel het motorgeluid werd gaandeweg luider, wat niet prettig is.
De ruimte achterin is ook niet groot te noemen, de kofferruimte wel. Een etage met vakken was ook erg aangenaam voor de gebruikelijke losse rommel.
Toen het einde van de lease inzicht kwam, heb ik ook de nieuwe Laguna geprobeerd. De wegligging is hetzelfde gebleven, hooguit meer fijngeslepen. De keuze is uiteindelijk op een ander merk gevallen, mede doordat de betrouwbaarheid van het nieuwe model in de loop van de tijd heel laag blijkt te zijn. Dat was ook onlangs in Autoweek te lezen en daarvoor terug te vinden op deze site. Ook in de kennissenkring kan ik nu ex-laguna rijders terugvinden die hier niet enthousiast over waren.
Viel met deze laatste persing (nov.2000) erg mee:
- turbotoevoer losgekomen, na tegendruk van de motor. Renault routeservice heeft dit prima kunnen verhelpen.
- cilinder van de achterklep is tot tweemaal toe afgebroken en vervangen.
- motor ging inhouden bij aanzetten airco. Probleem bij een beurt verholpen.
- centrale deurvergrendeling kapot, deze printplaat was zwaar geoxideerd en werd vervangen.