Renault Grand Scénic 1.5 dCi 105 Tech Line (2008)

Renault Grand Scénic 1.5 dCi 105 Tech Line (2008)

UitvoeringGrand Scénic 1.5 dCi 105 Tech Line
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2012

5 jaar rijervaring met de Scenic

Goed 5 jaar heb ik gereden met deze Grand Scenic. Ruim 20.000 km/jaar, waar deze burgerbak mij prima en vrijwel probleemloos doorheen heeft geholpen. Het was de 5 persoonversie met de grote kofferbak. Met een gezin met 3 kinderen (of met hobby of hond of verzin het maar) heerlijke ruimte.

De auto is voor een MPV redelijk stevig geveerd. De 1.5dCi is geen strepentrekker, maar is ruim voldoende voor het NL-se verkeer. Het verbruik lag rond de 5,4ltr/100km, alhoewel het bij veel snelwegverkeer ook wel op 5,0ltr/100km kon uitkomen. Dan rij ik niet harder dan 110km/h.

De auto is heerlijk praktisch met alle vakjes, laatjes en verbouwmogelijkheden. Dat valt je extra op wanneer je eens gaat rijden met de opvolger en al helemaal met de nieuwste Scenic: dat is echt een achteruitgang in praktische mogelijkheden!

De hoge zit vind ik prettig, de radio gaf prima geluid en voor de kinderen was de verstelbare achterbank heerlijk.

Aan storingen en onderhoud heb ik in die jaren weinig bijzonders gehad. Twee keer een sensor als storing, de rest was normaal onderhoud (remschijven, distributieriem). Ergens in 2016 hield de navigatie (dvd-systeem) er mee op. Ik heb het niet meer gerepareerd, omdat Renault de kaarten sinds 2012 niet meer vernieuwde, een telefoonhouder met Maps was veel goedkoper en beter. De auto had om het jaar of 20.000km onderhoud nodig. Dit interval is bij veel auto's tegenwoordig langer, wat natuurlijk in de kosten scheelt.

De (goed bijgehouden) kosten door de jaren heen:
Gemiddeld per maand:
Afschrijving 137/m (aanschaf 11.500, inruil 2.300)
Brandstof 123/m
Motorrijtuigenbelasting 121/m
Onderhoud 67/m
Verzekering (laatste 3 jr alleen WA) 44/m
Schade + Reparatie 30/m
Totaal 521/m.

Met de reiskostenvergoeding ben ik uiteindelijk op netto 285/m uitgekomen. Zeker het laatste jaar was goedkoop. Ik had er mee door kunnen rijden, maar uiteindelijk toch maar gegaan voor lease-auto omdat ik niet een defect wilde afwachten (en ook wel weer eens wat nieuws wilde :-) ).
Maar de koper na mij zou zomaar nog eens jaren plezier aan deze auto kunnen hebben!

PRIVATE LEASE Renault Scénic