Renault Grand Espace 2.0 Turbo 16V Privilège (2002)
| Uitvoering | Grand Espace 2.0 Turbo 16V Privilège |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2002 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 25.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Ik heb ruim 25.000 km in mijn Renault Grand Espace Privilège gereden, waarvan ruim 4000 km naar Wenen, en via Nice terug, en 6400 km naar Zuid-Spanje en terug. Het is de demo van een garage, die ik kocht met een km-stand van 25000. Voordat ik hem kocht heb ik een proefrit gemaakt met alle mpv’s die er zijn, en niet één zat zo goed als de Espace. Ondanks dat tijdens de proefrit de motor uitviel, en niet weer aan de praat kon worden gekregen, heb ik er toch één (een andere) gekocht.
Het is een heel fijne auto is, heerlijk stil, absoluut geen windgeruis, ook bij hoge snelheid op de Duitse autobaan niet. En wat een ruimte. Indrukwekkend vind ik dat een zo grote en zware auto zo relatief zuinig is. Op de ritten van huis naar mijn werk (25 km), met bijna dagelijks files ongeveer 11l/100 km, en tijdens die lange snelle ritten 9,2l/100 km; bij constant 120 km/uur zelfs 8,5 l/100 km. Kortom, ik ben heel erg tevreden.
Een paar dingen vielen me op die mij minder bevielen:
De handremknop zou ik liever ergens in het midden hebben, zodat hij bereikbaar is voor een bijrijder indien dat nodig zou zijn. Overigens is de elektrische handrem geweldig gemakkelijk, speciaal in de bergen.
De achteruitrijlampen zitten veel te hoog, zodat de meeste obstakels die meestal laag achter de auto zijn, niet verlicht worden.
De achteruitrijpiepers werken prima, maar hoge obstakels (slagbomen), en lage obstakels en dunne paaltjes (die soms net tussen 2 piepers in zitten) worden niet opgemerkt.
Het knopje om de dashboard verlichting te dimmen zit op een plek die in het donker onvindbaar is, en zo ver weg dat het gebruik gevaar oplevert.
Het display zelf vind ik heel mooi, zij het dat het niet afleesbaar is wanneer de zon er op schijnt. Persoonlijk vind ik dat de toerenteller veel te klein is, en dus heel slecht afleesbaar.
Met de 6-versnellingsbak is op zich niks mis. Maar snel schakelen is er niet bij. Het is helemaal een auto die je leert geduldig te zijn.
De luisprekers kraken bij een bepaalde frequentie. De instelling van de radio is alleen mogelijk via de afstandsbediening. Dat is minder handig wanneer er steeds andere mensen in rijden, die een andere instelling willen. Of wanneer je voor de verschillende soorten muziek een andere instelling wilt. Maar veel verschillende soorten muziek zijn er niet op de radio (helaas).
Er is geen (goede) plaats op het dashboard voor een handsfree set. Hij zit bij mij veel te laag rechts naast de console tussen de stoelen. De enige goede oplossing is bluetooth.
Op de wegligging is niets aan te merken. Maar bij gewoon rechtuit rijden op de snelweg moet je constant de auto bijsturen omdat de minste en geringste oneffenheid een verandering van koers oplevert.
Ik ben het vaak niet eens met de regensensor voor de ruitenwissers.
Het is een auto ook waar zoveel gadgets inzitten dat je er niet aan ontkomt de gebruiksaanwijzing door te lezen, en dan nog mis je de 1e keer van alles.
terugroepaktie handrem
terugroepaktie elektrische bijverwarming
vervanging rail achter
klepje opbergruimte linksachter is voor de 2e keer stuk
hoogteverstelmechanisme rechterkoplamp is af en toe van slag