Renault Espace Elysée 2.0 16V (2000)
Uitvoering | Espace Elysée 2.0 16V |
Bouwjaar | 2000 |
Jaar van aanschaf | 2000 |
In eerste aanleg had ik nogal mijn bedenkingen, maar gezinsuitbreiding betekende toch dat een MPV uitkomst zou kunnen bieden. In de praktijk blijkt de Espace een uitkomst te zijn. Zeer flexibel interieur en een geweldige ruimte betekent dat alles vrij eenvoudig meegaat - ook met drie kleine kinderen. Kinderfietsen, Bugga Boo"s - of hoe die dingen ook genoemd worden - gaan er eenvoudig in. Daarbij rijdt de auto prima. Wegligging is veel beter dan je zou mogen verwachten terwijl de acceleratie ruim voldoende is. Dat alles bij een gunstig verbruik van 1 op 10 tot 1 op 12 (altijd airco aan). Windgeruis is zeer gering maar de vierpitter hoor je wel wat bij hogere snelheden. Niet dramatisch maar een zescilinder zou dat wel oplossen, alsmede het gunstige verbruik heb ik begrepen. Materiaal voor het dashboard is nogal goedkoop uitgevoerd (hard plastic) en misstaat een beetje. Voor een wat beter aanvoelend materiaal had ik wel een paar extra euro"s over gehad. Voor degene die een nieuwe espace willen kopen zouden toch eens moeten overwegen dit oudere model te kiezen. Een ritje in de nieuwe espace - die overigens niet er good oogt naar mijn mening - liet duidelijk zien hoe zwaar die dingen geworden zijn. De 2 liter turbo is nauwelijks of neit sneller dan mijn ongeblazen versie. Het verbruik van de nieuwe 2 liter turbo was echter schrikbarend. Daarnaast lijkt me de wegenbelasting over een auto van 1800 + kilo ook geen feest. Het ding ziet er van binnen wel beter uit en de materialen zijn duidelijk van een hogere kwaliteit. Maar voor een dergelijk gebruiksvoorwerp lijkt me dat niet van zo een groot belang. Het is en blijft een blik/plastic transportmiddel.
Buiten gewone beurten (banden/remblokken) vrijwel niets. Airco filter moest vervangen worden maar dat blijkt normaal te zijn na twee jaar.