Renault 5 TS (1986)
Uitvoering | 5 TS |
Bouwjaar | 1986 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Na reeds een renault 5 gtl en tl te hebben gereden was het niet mijn bedoeling als student nogmaals een auto te kopen, mits... Mits ik een Renault 5 TS new-man zou tegenkomen. Een oud collega reed zo"n type, en ik was verbaasd over de snelheidssensatie van het kleine wagentje. Vorig jaar kwam ik er eentje tegen en de koop was zo rond. Prettige aspecten van deze auto zijn de gunstige PK gewicht verhouding (73 pk en 750 kg) het gretige motortje, met dubbele weber carburateur en de leuke aankleding in de vorm van lichtmetalo"s, sportstuur (identiek aan die van de turbo), toerenteller en olieniveaumeter, verstralers, klapdakje en leuk bekledingsstofje. Door de bredere banden dan de standaard 5 ligt ie net wat beter op de weg. Nadelen zijn er ook. Zo heeft de pittige motor ook een pittig brandstofverbruik en is de carrosserie niet ongevoelig voor roest, met name bij de dorpels en kofferbak bodem (wat met regelmatig bijhouden en een goede conservering overigens best in de hand te houden is). Delen die bij een vijfje altijd aandacht behoeven zijn de aandrijfashoezen en daarmee samenhangend de assen zelf, fusee"s en wiellagers. Financieel gezien kan je met een renault 5 gezien weinig fout gaan. De mijne koste 1150 gulden (met een vol jaar APK) en per maand heb ik ca 35 euro aan vaste lasten. Afschrijving is niet van toepassing bij een dergelijke auto. Eigelijk ben ik van plan geen andere auto te kopen mits... mits ik een mooie turbo tegenkom. Blijft toch de echte super vijf. Maar voorlopig red ik het prima met mijn TS.
conservering roestdelen
vervanging wiellagers