Polestar 2 78kWh Single Motor (2021) #4

Polestar 2 78kWh Single Motor (2021)

Uitvoering2 78kWh Single Motor
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021

Rijdende software ramp

Beste lezer, ik heb een tijdje geen reviews bijgehouden. Ik ben de laatste review geëindigd bij een Peugeot 407 2.7 HDiF coupé. Daarna volgden een BMW 320 (was niet echt onder de indruk van deze auto, met name de benzine motor vond ik luidruchtig tov de prestaties die geleverd werden) en een BMW 520D, heerlijk om weer koppel te hebben, maar helaas was dit de versie met brandgevaarlijke motor en EGR problemen, heerlijke auto om mee te rijden, maar motorisch helaas niet foutloos.

Door tijdgebrek geen reviews geschreven van de BMW’s en om eerlijk te zijn staan er al veel reviews op internet. Ik kan daar weinig aan toevoegen.

Het is inmiddels 2021, een aantal vrienden rijdt Tesla en zijn laaiend enthousiast over elektrisch rijden. Aangezien ik van koppel en vermogen houd, sprak elektrisch rijden me wel aan. De Polestar zag er wat mij betreft nog redelijk conventioneel uit en leek me een goede keuze. Met een actieradius van 540 km zou ik slechts 1x per week hoeven te laden en met een snellader om de hoek die 175 kW zou kunnen leveren zou ik de 78 kW kWh accu in no time vol hebben. Tot zover de theorie… de werkelijke actieradius is slechts 250 km en en snelladen kent een piek van 150 kW en daarna gaat het langzaam…

Vervolg

Zoals jullie op de foto kunnen zien heb ik de Polestar opgeleukt met andere velgen, donkere ramen en rood lederen interieur. Niet ieder zijn smaak, ik vond het wel geinig.

Minder geinig is het feit dat de zwarte lak geen metallic lak is. En boterzacht, enorm kras gevoelig. Een keer met je nagel langs de deurgreep en je hebt een kras. Dit zou ik nooit meer doen.

Zoals ik had geschreven had ik andere verwachtingen van de actie radius en snelladen. De Polestar is niet zuinig en heeft dus heel veel aan de lader gestaan. Vanaf het begin begon het eigenlijk al snel met storingen. Telefoon via Bluetooth verbinding werkte vaak niet. GPS signaal viel vaak weg. Geluid (van radio, navigatie, maar ook geluid van de auto zelf, zoals knipperlicht, parkeersensoren, etc) viel soms weg, scherm liep vaak vast en resette zichzelf vaak.

Veel geklaagd bij de Volvo dealer waar de auto in onderhoud was. Toen door een software probleem ik de auto niet meer in kon en de buurt wakker maakte met een loeiend alarm was de maat vol. De auto is naar de dealer gegaan en ik wilde ‘m pas weer terug als die het fatsoenlijk zou doen. Als je de review van de Peugeot hebt gelezen weten jullie dat ik aardig wat geduld heb met electronische problemen, maar dit waren er teveel. De dealer blonk uit in onkunde heeft software updates gedaan en dat was het.

Via Polestar Nederland ben ik in contact gekomen met iemand die me serieus nam en aangaf de klachten sporadisch voor te komen, maar begreep niet waarom ik er zoveel last van had. Deze persoon heeft uiteindelijk opdracht gegeven de IHU, de interne computer, te laten vervangen en dat was een flinke verbetering! Ik kon Bluetooth bellen in de auto!

Helaas merkte ik later dat alle voorgenoemde storingen (muv dat ik de auto niet meer in kwam) toch weer terugkwamen. De traagheid van het scherm en het vaak opnieuw opstarten van het scherm bleef een ergernis. Als je de auto 2 dagen niet gebruikt hebt, wist je zeker dat het scherm eerst 2 minuten moet opstarten. Dan heb je dus geen navigatie als je wegrijdt en in mijn geval betekend dat, dat ik de verkeerde kant op rijd. Navigeren met de telefoon was de beste oplossing. Maar zou toch niet nodig moeten zijn.

Er zijn periodes geweest dat de auto maandelijks bij de Volvo garage stond. Wat best knap was, want er was gemiddeld 2 maanden wachttijd eerdat je een afspraak kon maken.

Er is veel kapot gegaan aan de auto. De interne computer dus, de elektrische achterklep, de on board charger waardoor ik alleen maar kon snelladen en bij elke reguliere laadpaal de stoppen deed doorslaan, koel vloeistof probleem (wist niet eens dat dit erin zat) en veel, heel veel storingen met laden. Ook nadat de on board charger was vervangen. Ben je op de plek van bestemming, 6 laadpalen geprobeerd, allemaal geven ze storing op de auto. Dan maar niet laden. Kom je terug, wilde nog 1x proberen, plug in en de auto begint te laden. Gekmakend.

Enfin, uiteindelijk 148.000 km gereden. Ondanks de vele software issues bleef de auto wel rijden. De langste rit was 17 uur en hield de auto vol.

Naast de dramatische software en trage scherm was de beperkte actieradius, in werkelijkheid 250 km met een zware rechtervoet ook een ergernis. Vanuit mijn huis naar Schiphol en terug is 300 km. Als je na een reis terugkomt, vaak laat, wil je snel naar huis en zit je niet te wachten om duimen te draaien bij de snellader.

Toevallig ook een keer de achterwiel aangedreven Polestar 2 geprobeerd. Mijn vlucht naar Düsseldorf was gecancelled. Toen maar naar Frankfurt gevlogen en daar een huurauto gepakt om terug te komen naar Düsseldorf (er reden geen treinen meer), kreeg ik verdorie een Polestar mee. En ook die had moeite met de afstand Frankfurt - Düsseldorf op 1 accu lading, 225 km…

Deze auto en vele andere Polestar’s komen binnenkort op de occasion markt. U bent gewaarschuwd…

4,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee