Polestar 2 78kWh Dual Motor Intro (2020)

autoreview

Polestar 2 78kWh Dual Motor Intro (2020)

Signalement

Uitvoering2 78kWh Dual Motor Intro
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020
KM-stand bij aanschaf100 km
KM-stand laatst20.099 km
Lezerswaardering: 90%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Meneer, hoe bevalt de auto

 • 20.099 km

Meneer, mag ik u wat vragen, zei hij. Jazeker. Hoe bevalt hij nou? Ik: nou hij bevalt zeer goed , moet ik zeggen. En wat is nu het bereik? Ongeveer 250-270 km in de winter en 350-360 km in de zomer. Hierop zei de man: ik vind het zo’n mooie auto, mijn zoon is ook aan het kijken naar een elektrische auto. Zelf rij ik in een Volvo V70, D4 ook een fijne auto maar heb een beetje spijt dat ik een diesel heb genomen. Die hebben nu niet veel inruil waarde meer, helaas. Ik had net de hond (nou ja een hondje: dwergteckel) uitgelaten en moest ook de kant op die de man terug moest wandelen naar zijn kantoor dus bood hem aan om mee terug te rijden. Hier maakte hij graag gebruik van. De terugweg was een lange rechte weg en ik vroeg hem of hij even wilde meemaken hoe achterlijk snel de Polestar 2 Launch Edition met pilot plus en 20 inch wielen is. Wat er verder op zit weet een beetje autoliefhebber wel dus ik zal de opsomming weg laten. Hier rijd ik nu op de kop af een jaar in en net over de 20.000 km ervaring mee heb.
Dus even het stroompedaal helemaal ingedrukt. De man was onder de indruk en ik eigenlijk minder, had het gevoel dat niet alles werd gegeven. Later zag ik een sneeuwvlokje staan bij de lading indicator en realiseerde me dat het onder nul was en dus capaciteit en acceleratie automatisch worden begrensd. Weer iets nieuws geleerd over de auto.
Nu ik terug kijk over het afgelopen jaar is de irritatie over het aangeven afleverproces nagenoeg verdwenen: juli 2020 aanbod gekregen voor in maarreeds bestelde Polestar 2 LE: alleen plaatjes gezien en recensie in Autoweek gelezen. Geen keuze in kleur, zwart of zwart, of wielgrootte (20 inch) of andere wensen. Dit is hem en graag of niet. Dan graag. Mooie auto vond en vind ik het en met mij veel meer mensen. Voor de Polestar had ik als leaseauto een Mercedes c350e. Dit vind ik persoonlijk een zeer mooie auto en nog eens een heel fijne om in te rijden. Maar nooit ongevraagd de opmerking gekregen dat hij zo mooi is. Wel over de Polestar, diverse keren en zelfs van mensen die herhaaldelijk aangeven dat ze het zo’n mooie auto vinden. Heb ze dus niet tegengesproken. Dus de mooie auto werd op 24 december 2020 thuisbezorgd. Geheel onverwacht aangezien gedurende de tweede helft van 2020 de levertijden varieerden van september 2020 tot april 2021. Nou ja het zal wel te maken hebben gehad met een relatief nieuwe organisatie in Nederland en bijbehorende aanloopproblemen.
Het rijden in een Polestar 2 met 408 pk is zeer fijn. Ongekend snel (ook in vergelijking met de c350e die toch geen zwakke broeder is). Nul tot 100 km/h in 4.7 seconden is geweldig maar pas één of twee keer geprobeerd. Dus ik denk dat ik niet ga voor de update om het vermogen naar 480 pk op te schroeven (mag trouwens niet eens van de leasemaatschappij, denk ik). Bloedsnel maar in de file rijdt hij ook prettig, geen gehik van de versnellingsbak, goed doseerbaar en alert reagerend als meer snelheid is gevraagd. Het uitslovers ritje, genoemd hierboven, was vanaf 50 en niet harder dan 110 gegaan dus telt niet mee in de 0-100 sessies. Het is alleen al prettig om te weten dat je zowat iedere auto (geen EV zijnde) bij het stoplicht achter je kunt laten. Zodoende probeer je het niet eens; laat maar denk je dan ik ben toch sneller als het er op aan komt. Ik heb in een review een keer gelezen dat iemand het elektrisch rijden zo bloedeloos vindt. Dit ben ik wel enigszins met hem eens als je op snelweg rijdt met alle hulpsystemen aan en dan maar 100 km/h mag. Leuk als je dan een beetje om je heen kunt kijken, meestal is het saai. Overigens heb ik het niet helemaal begrepen op de pilot assist functie. Ik heb het gevoel dat de auto te dicht bij de rechterstreep blijft rijden en als je dan een vrachtwagen inhaalt komt deze toch wel erg dichtbij. Geeft me geen prettig gevoel. Ook het constante corrigeren en dan met name in bochten is vervelend en na enkele km’s zet ik het meestal weer terug naar alleen adaptieve cruise control. Deze werkt zeer goed en snelheidsveranderingen gaan zeer gelijkmatig. Het komt herhaaldelijk voor dat er, zonder dat ik er erg in heb, 10-15 km snelheid is geminderd (nadering van een vrachtwagen voor me). Dus knipperlicht aangezet en er wordt vlot weer naar de ingestelde cruise snelheid geaccelereerd.
In tegenstelling tot de snelweg is rijden op de binnen wegen in de Polestar een ander verhaal, auto stuurt goed, ligt als een blok op de weg en inhalen is een fluitje van een cent en dan kan je echt genieten van de souplesse en het overschot aan vermogen dat direct tot je beschikking is en in een constante afgifte vrij komt. Comfort is prima (mis niet echt de luchtvering van de c350e) en geen gevoel van een stuiterbak wat is wel eens lees in andere reviews over elektrische auto’s.
Hoe, waar en hoe hard je ook rijdt het kost natuurlijk allemaal stroom en daar zit voor mij toch een zwak punt in vergelijk met een hybride of een gewone diesel/benzine auto. Jarenlang alleen diesel gereden met een bereik van 800-900 km. Met de c350e was het al een vermindering naar pakweg 650 km. Het elektrisch bereik van de c350e stelde trouwens niet veel voor, hooguit 25 km bij mooi weer maar de accu was wel fijn voor het genereren van extra vermogen en gaf de extra power die ook inhalen zo prettig maakte. Met de Polestar is op het bereik weer verder ingeleverd. Aangezien mijn werkgebied zich uitstrekt van het noorden van Nederland tot diep in België is de range van de Polestar soms wel even puzzelen. Ik woon gelukkig wel in het midden van Nederland dus dat scheelt al met laden langs de snelweg.
De eerder genoemde range van circa 250-270 km in de winter ( en natuurlijk ook de range in de zomer) is erop gebaseerd dat ik bij 15-20% toch wel enigszins onrustig word en denk: ik moet even tappen. Stil staan langs de snelweg is iets wat ik niet graag wil meemaken. Gemeten over lange perioden en afstanden met duizenden km’s komt in de zomer het gemiddelde verbruik (snelweg en alles door elkaar) op 22.3 KWh/100 km. In de winter (dus nu) is het gestegen naar 25.7 KWh/100 km. Eerlijk gezegd vind ik al die tests met rijden tot leeg en beetje flauwekul want persoonlijk zal ik dus nooit de accu leeg rijden en ik laad ook niet altijd tot 100% (wel bij lange ritten) aangezien er wordt aanbevolen om tot 90% te laden voor behoud accucapaciteit. Nu lees ik over trotse bezitters die een laag gebruik vermelden (tot wel 14 KWh/100 km of soms nog lager maar dan blijkt dat alleen op de snelweg te zijn. Tja, je kunt de vraag stellen of dit dan wel een reëel verbruik is? De Polestar gaat dan ook naar 19 KWh/100 km. Nog geen zuinigheidswonder en de WLTP waarde van 480 km (overigens geeft de indicator nu nog maar 400 km aan bij 100%) zal ik dus nooit halen maar er valt mee te leven en zoals gezegd met een beetje gepuzzel en af en toe bij de snellader dan lukt het prima in Nederland en België. Met ritten verder dan dat heb ik (nog) geen ervaring.
Over laden gesproken dit brengt me op de software. Hier had ik laatst wel wat problemen mee. Over het algemeen werkt het goed tot zeer goed. Google Maps is een zeer prettig navigatie systeem. Mevrouw GM is wel eens even weg of naar het toilet maar ze is nagenoeg altijd wel thuis als is het maar om te zeggen dat ze het niet snapt. Soms reageert ze om onduidelijke redenen tijdens een gesprek met de medepassagier om keurig het gesproken “bek houden” op te schrijven in het display. Was wel even lachen. De grootste storing die ik heb gehad was kort nadat ik de auto kreeg. Weggezet met 80% en de volgende dag was alles op: 0% volgens de indicatie. Herhaalde malen getracht te resetten door auto op slot te doen en te ontgrendelen maar geen resultaat. Natuurlijk gebeurt dit op zaterdag en garage niet bereikbaar. Uiteindelijk de ANWB gebeld. Op de sms melding dat deze onderweg is alvast naar de auto gegaan. En zie daar, net als bij de tandarts je ligt op de stoel en de pijn is weg dus in dit geval de 80% lading was er weer. Kon nog net ANWB afbellen. Over “the air updates” zijn in het verleden goed gegaan alleen de allerlaatste van vorige week wilde niet binnenkomen. Dit was vooral vervelend omdat het initialiseren bij een laadpaal moeizaam ging. Moest meer keren stekkers opnieuw verbinden om na soms wel 10 pogingen eindelijk het laadproces op gang te krijgen. Is ook weer opgelost door de update door de Volvo dealer te laten doen. Nu met corona alles dicht is was dit toch wel een van de hoogtepunten van deze week, haha. Ik krijg wel het idee dat een storingsmelding bijna altijd wordt opgelost met een software update. Verder vind ik het midden scherm goed werken, snelle reactietijden en was dan ook vrij snel gewend aan het vinden van mijn weg in alle mogelijke instellingen. Niet verwacht, maar mis eigenlijk fysieke knoppen niet in deze auto mede ook omdat de volumeknop wel fysiek is. Wel een misser vind ik (tot nu toe) de app voor je telefoon; traag met weergeven ladingpercentage en verder zeer beperkt. Bij de Mercedes app had je veel meer mogelijkheden en nagenoeg real-time informatie.
Als je een leaseauto hebt, wat bij mij het geval is, dan horen daar ook winterbanden bij. Ik dacht zal er dit jaar eens vroeg bijzijn. Bij het wegrijden op de winterbanden had ik al direct spijt. Teveel herrie. Nu lees ik in de meeste reviews dat men zo onder de indruk is van de stilte tijdens het rijden. Dan vraag ik me af in welke auto ze daarvoor hebben gereden. Ik vergelijk mijn situatie, Polestar met winterbanden, met de c350e op winterbanden en dan moet ik toch echt constateren dat de laatste stiller was. IJkpunt is bij mij de snelweg tussen Utrecht en Amsterdam, 100 km/h op cruise control en dan gaat het geluid van de winterbanden van de P2 toch lichtelijk irriteren . Een ervaring die ik met de c350e nooit heb gehad. Niet op die weg en ook niet op andere wegen. Met zomerbanden vind ik het een gelijk geluidsniveau. Dus om te stellen dat elektrisch rijden zo veel stiller is in vergelijk met een benzine of diesel auto, nee die ervaring heb ik niet.
Zitcomfort vind ik prima, ben niet zo lang dus heb geen problemen om een goede zithouding te vinden en dan daarbij met stoel- en stuurverwarming is het goed verblijven in de auto. Zitten op de achterbank heb ik weinig ervaring mee. Pas een keer gedaan en geen klachten daarover. Grootte bagageruimte is met twee personen ook nooit een probleem. Handig is de ruimte onder de afdekplaat in de kofferbak. Hier gooi ik altijd mijn PBM’s e.d. in. De ruimte onder de voorklep gebruik ik nooit, onhandig openen. Hier ligt de aansluitkabel voor een gewoon stopcontact en wat spullen in geval van pech. Gelukkig nooit hoeven te gebruiken.
De vraag die je vaak ziet is zou je de auto aanbevelen of weer kopen. Weet ik nog niet. It ligt niet aan de ervaringen met de Polestar maar meer met de andere zaken die spelen rondom rijden met een EV. Toen ik de auto bestelde was het in voor een periode van anderhalf jaar. Tot mijn AOW (of pensioen, hoe je het ook wilt noemen) in november 2021. Dus het avontuur van een elektrische auto met alle “beperkingen” erbij durfde ik wel aan voor een jaartje, ja dapper hé. Ik heb nu bijgetekend voor in principe nog een jaar dus mag nog even van de Polestar genieten. Want dat is het wel. Misschien dat ik november 2022 nog weer een jaar bijteken maar ben ondertussen wel proefritten aan het maken voor het geval ik de auto toch inlever einde dit jaar. Keuzestress volop: toch weer een hybride C-klasse, of liever een hybride auto met een hoge zit (de Polestar heeft geen hoge zit) of een volledig elektrische met een hoge zit. Voor laden ben ik afhankelijk van openbare laadpalen omdat het appartementencomplex waar ik woon niet erg gesteld is op laadpalen in de parkeergarage onder het complex. We hebben fijne medebewoners dus wil ze geen nachtmerries bezorgen over fikkende EV’s onder de matras. Dus dan maar naar een openbare laadpaal. Tweede argument tegen een volledig elektrische auto is dat mijn vrouw het gedoe met die stekkers vervelend vindt en ze het liefste een kleine auto met hoge zit, geen overdreven veel pk’s (150 pk is meer dan genoeg) en onbeperkt bereik wil. Laatste gaat natuurlijk niet dus dan maar benzine. Gaat natuurlijk volstrekt tegen mijn wensen in; een stoere, snelle en van veel pk’s voorziene bak met warp speed. Dus prive een Polestar Dual motor? Nou ja, tikkeltje overdreven en iets minder kan ook wel aangezien ik het vermogen zeer zelden volledig in de strijd gooi. Persoonlijk vind ik een sedan model (de nieuwe C-klasse) een zeer mooie auto. Nog geen proefrit mee kunnen maken, staat voor begin 2022 in de planning als ze er zijn dan tenminste gezien het huidige chiptekort. De hybride SUV’s waar ik nu toe mee heb proef gereden hebben me nog niet kunnen overtuigen om de optie van volledig elektrisch op te geven. Ik heb een sterke troef achter de hand voor eventueel een volgende volledig elektrische auto: de dwergteckel. Ze is geen autoliefhebber maar sinds we in de Polestar rijden zit ze niet meer te piepen op de achterbank. Wie had ooit gedacht dat een dwergteckel mogelijk de beslissende stem kan leveren in de “strijd ”om de volgende auto.4,8
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  5
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Polestar 2

Leaseplan
Polestar 2 Long Range Single Motor (5D/CVT)
€ 914
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (17)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens