Polestar 2 78kWh Dual Motor Intro (2020) #3

Polestar 2
Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2Polestar 2

Uitvoering2 78kWh Dual Motor Intro
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2025

Polestar 2 – veel auto voor relatief weinig geld

Januari 2026: Eerste ervaring na 1.000 km/ 1 maand rijden

Een maand geleden heb ik een tweedehands Polestar 2 gekocht met 131.000 km op de teller. Inmiddels heb ik er ongeveer 1.000 km mee gereden, voldoende om een eerste, realistische indruk te krijgen.

Waarom de Polestar 2?
Ik zocht een elektrische auto die degelijk aanvoelt en prettig rijdt. De keuze viel op de Polestar 2 vanwege:
* Zeer goede bouwkwaliteit
* Prettige en stabiele rijervaring
* Complete uitrusting
* Trekgewicht van 1.500 kg
* Snellaadmogelijkheden
* Na vijf jaar al circa twee derde afgeschreven: veel auto voor relatief weinig geld

Ik heb ook gekeken naar een Tesla Model 3, maar die viel voor mij af. De bouwkwaliteit vind ik duidelijk minder dan bij de Polestar, de rijervaring spreekt me minder aan en het trekgewicht van 1.500 kg was voor mij een belangrijk pluspunt, ook al gebruik ik dat op dit moment nog niet.

Gebruik en laden
Ik laad vrijwel uitsluitend openbaar, omdat ik geen mogelijkheid heb om thuis te laden. Dat gaat in de praktijk prima. Snelladen werkt betrouwbaar, tot nu toe bij Tesla gedaan, en maakt de auto ook zonder thuislader goed bruikbaar voor dagelijks gebruik.

Rijden
De Polestar 2 rijdt rustig, stabiel en volwassen. De auto voelt zeer solide aan, ook bij hogere snelheden. Geen rammels of kraakjes, wat bij deze kilometerstand positief verrast. Met 408 pk is de auto meer dan snel genoeg, maar blijft hij goed beheersbaar en comfortabel.

Interieur en afwerking
Dit is één van de sterkste punten van de auto. De materialen voelen degelijk aan en alles zit logisch in elkaar. Ondanks de 131.000 km is de slijtage beperkt, wat iets zegt over de bouwkwaliteit.

Infotainment
Het Android Automotive-systeem werkt over het algemeen goed, maar is niet foutloos. Telefoon koppelen voor media werkt alleen via een kabel, wat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Ook werkt A Better Routeplanner in de auto bij mij niet goed.

Verbruik en laden
Het gemiddelde verbruik ligt rond de 24 kWh per 100 km. Dat is aan de hoge kant, vooral door het verwarmen van de cabine en de accu. Het verbruik is wel voorspelbaar en in de praktijk goed mee te plannen.

Onderhoud en kosten
Tot nu toe zijn de onderhoudskosten beperkt. Ik heb alleen nieuwe ruitenwisserbladen en een interieurfilter besteld, beide eenvoudig zelf te vervangen. Verder geen onderhoudskosten gehad. Over ongeveer 10.000 tot 15.000 km zullen de banden vervangen moeten worden. Opvallend is dat de auto nog op de eerste set banden staat. De vorige eigenaar reed wel op winterbanden, maar alsnog vind ik het knap dat de banden zo lang meegaan, zeker gezien het vermogen van 408 pk.

Nadelen
* Telefoon alleen bekabeld te gebruiken voor media
* A Better Routeplanner werkt niet goed in Android auto (wel op telefoon)
* Relatief hoog verbruik, vooral in koudere omstandigheden (alsnog praktijkverbruik in winter +300km)

Conclusie
De Polestar 2 is een comfortabele, degelijk gebouwde elektrische auto die tweedehands erg aantrekkelijk geprijsd is. Ook zonder thuislaadmogelijkheid is de auto goed bruikbaar. Je krijgt veel auto voor je geld, zeker als je waarde hecht aan bouwkwaliteit, rijgevoel en trekgewicht. Kleine softwarematige minpunten daargelaten zou ik deze auto opnieuw kopen.

10,0